Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshops voor werkzoekenden blijken waardevol

Gepubliceerd op 15 april 2014

Om te zorgen voor meer én kwalitatieve cv’s van werkzoe- kenden op Werk.nl, zijn in de regio Utrecht-Oost speciale workshops waardevol gebleken. Deze aanpak heeft inmiddels ook al een vervolg gekregen. De workshops zorgden bij werkzoekenden ook voor een morele opsteker en beter inzicht in hun kansen.

Kerngegevens project
Wie: 6 gemeenten, UWV en 4 uitzendbureaus (samenwerkend als Met Werk).
Wat deden zij? Workshops geven voor ontsluiting betere cv’s en werkzoekenden meer inzicht geven in eigen mogelijkheden. Kwalitatieve resultaten: Workshops geïntroduceerd als blijvend instrumenten en meer inzicht verkregen over succesvoorwaarden voor publiekprivate samenwerking. Werkzoekenden hebben meer inzicht gekregen in hun mogelijkheden.
Contact: Connie de Neef (projectleider), c.deneef@amersfoort.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private partijen: Met Werk.

Werkzoekenden namen bij die bijeenkomsten meteen plaats achter een computer om hun cv op Werk.nl te plaatsen. Ze werden daarbij begeleid door een projectmedewerkster van het Werkgevers Servicepunt (WSP). In de regio is gekozen voor een social return aanpak en deze medewerkster is dan ook geselecteerd uit het werkzoekendenbestand. Vanwege grote tevredenheid, heeft zij een contract aangeboden gekregen tot oktober 2014. Ook heeft de regio besloten de workshops voorlopig te blijven geven. Naar verwachting zorgt dit voor ontsluiting van nog eens 105 cv’s (totaal is dan 365). De workshops gaven kandidaten een positieve boost en nieuwe moed om te solliciteren. Het gaf meer inzicht in hun mogelijkheden en extra besef dat van hen ook iets verwacht wordt.

Snelheid

Het aantal plaatsingen is volgens de partners om verschillende redenen achtergebleven. Gemeenten konden voor de vervulling van vacatures vaak niet de snelheid opbrengen die voor uitzendbureaus nodig is. Ook hadden zij al een opgeruimd bestand waardoor nog relatief weinig extra arbeidsfitte kandidaten toegevoegd konden worden op Werk.nl. Daarnaast was de werkruimte van uitzender Met Werk (samenwerkingsverband van Start People, Creyf’s, Unique en USG Restart) in dit project beperkt door al bestaande afspraken met andere uitzendbureaus. Hierdoor kon Met Werk lastiger extra toegevoegde bieden.

Werkgevers Servicepunt

Met Werk prijst de professionele aanpak van het WSP Amersfoort, dat volgens hen opereert als een uitzendbureau. De aanwezigheid van Met Werk heeft de coaches van UWV bovendien actiever betrokken bij het werkproces van het WSP. Zo is afgesproken dat UWV-coaches hier voortaan dagelijks fysiek aanwezig zijn om actief in eigen bestanden te zoeken naar kandidaten voor vacatures van het WSP.

Financiële prikkel

De private partijen denken dat financiële prikkels (een bemiddelingsfee) kunnen bijdragen aan een beter resultaat. In dit project hoefden zij geen voorrang te geven aan kandidaten vanuit het project, waardoor zij moesten concurreren met andere kandidaten van uitzendbureaus. Als de regio opnieuw 130.000 euro zou krijgen, zou dit worden ingezet om fees mogelijk te maken. De publieke partijen zouden het ook graag besteden aan intensivering van de samenwerking en duidelijker in beeld brengen van WW’ers.

“WERK.NL MOET GEBRUIKSVRIENDELIJKER WORDEN”

- CONNIE DE NEEF, HOOFD AFDELING ARBEIDSINTEGRATIE GEMEENTE AMERSFOORT

Werkgevers zouden volgens de regio ook de mogelijkheid moeten krijgen een persoonlijk cv in te zien (met meer informatie dan het standaard cv op de website). De regio zou graag duidelijke instructies opstellen voor het plaatsen van een cv op Werk.nl, zodat meer werkzoekenden dit zelfstandig kunnen.