Overslaan en naar de inhoud gaan

6 jaar later, hoe gaat het nu met deelnemers van de Banenafspraak?

Gepubliceerd op 17 juli 2023

Opbloeien in werk bij overheidsdienst O&P Rijk

45 mensen uit de doelgroep Banenafspraak gingen in een half jaar tijd aan het werk bij overheidsdienst O&P Rijk (voorheen P-Direkt) in arbeidsmarktregio Zwolle. Dat was in 2017. Eén aanpak, één werkwijze en goede vindbaarheid van kandidaten bleken de sleutels tot succes. Hoe gaat het nu met deze mensen?

De meeste deelnemers, 24, hebben nog steeds dezelfde baan bij O&P Rijk. 13 mensen zijn doorgestroomd. Naar een andere functie bij O&P Rijk zelf of naar gemeenten of andere rijksoverheidsinstellingen. Eén medewerker is inmiddels met pensioen en 7 zijn er uitgestroomd. “Die zaten bij ons niet op hun plek of ze waren toch nog niet toe aan werk”, zegt Mandy Meursinge. Zij is teamleider bij O&P Rijk, een functie die ze overnam van een collega die een van de oorspronkelijke 3 teams op de werkvloer begeleidde.

3 medewerkers uit de Banenafspraak aan het werk bij O&P Rijk
Medewerkers uit de Banenafspraak aan het werk bij O&P Rijk

Relaties op de werkvloer

De mensen die bij O&P Rijk bleven, hebben het naar hun zin. “Voor hen is O&P Rijk een fijne en veilige werkomgeving”, beaamt Meursinge. Er zijn hechte vriendschappen en relaties ontstaan tussen collega’s, vertelt Karin van Ringen, adviseur van het Werkgeversservicepunt (WSP) regio Zwolle. “Er zijn zelfs al kinderen geboren”, vult haar collega, arbeidsdeskundige Marjon Pelgrom van UWV Werkbedrijf, aan. 

Het zegt iets over hoe zij op het werk opbloeiden en uit hun schulp kropen. “Dit werk past bij ze”, zegt Pelgrom. “En als mensen eenmaal binnen zijn, zijn ze super loyaal. Maar het zijn wel kwetsbare mensen, waarvoor het lastig kan zijn ergens anders een geschikte werkplek te vinden. Ook overschatting en onderschatting, van zowel het werk als de persoon, liggen op de loer”, waarschuwt ze. Daarom is ze van begin af aan duidelijk over de wederzijdse verwachtingen.

Maatwerk nodig

Op initiatief van O&P Rijk zijn er 3 volledige teams gevormd van mensen uit de doelgroep Banenafspraak. Of dat de beste werkwijze is of niet, daar is nog steeds discussie over. “Het idee is dat ze eerst rustig kunnen wennen in een veilige omgeving met gelijkgestemden”, legt Van Ringen uit. “Anderen vinden het minder positief en plaatsen de kandidaten individueel in reguliere teams. Maar om mensen duurzaam te laten werken op een reguliere afdeling is sowieso goede begeleiding nodig.” Beide standpunten hebben hun voors en tegens, vertelt ze. “Maatwerk blijft nodig om per situatie te bepalen wat het beste is.”

Tips

  • Houd het aantal directe aanspreekpunten minimaal. 1 (interne) jobcoach werkt voor deze deelnemers optimaal. Alle betrokken partijen kunnen wekelijks iemand langs sturen om te kijken. Zorg ook dat er aan de achterkant per organisatie 1 aanspreekpunt is.
  • Bespreek onderling de casuïstiek. Vertel elkaar welke kandidaten geschikt zijn voor eventuele doorstroming en met welke het niet goed gaat. Het werkt het beste om eens in de zoveel tijd fysiek bij elkaar te komen.
  • Wees meteen bij het begin duidelijk over de wederzijdse verwachtingen. Waak voor onder- en overschatting, zowel van de kandidaat als van het werk. Een vaste plaatsing bij een reguliere werkgever is niet voor iedereen weggelegd.
  • Er zijn vele werkvormen en combinaties mogelijk. Maatwerk blijft nodig om te bepalen wat per situatie de beste aanpak is.
  • Houd er bij instroming in fasen rekening mee, dat het een tijdje kan duren voor de laatste groep van start kan.
  • Organiseer informatiebijeenkomsten over de werkzaamheden voor zowel professionals die kandidaten leveren als voor de kandidaten zelf met hun jobcoaches/begeleiders.

Interne jobcoach en arbeidsdeskundige

Om te voorkomen dat iedere medewerker zijn eigen jobcoach meenam (dus 45 jobcoaches), is er 1 jobcoachorganisatie (de Overstap) ingeschakeld. Elke medewerker kon gebruik maken van een jobcoach, waardoor er maar 2 of 3 jobcoaches op de werkvloer rondliepen. 

3 medewerkers uit de Banenspraak staan lachend, met de armen om elkaars schouders geslagen met met opgestoken duim in de kantooromgeving van O&P Rijk.
De medewerkers hebben plezier in hun werk en kunnen goed met elkaar opschieten.

“In principe is jobcoaching voor 3 jaar, dus zouden deelnemers nu geen jobcoaching meer hebben”, zegt Pelgrom. “Maar voor wie dat nog wel nodig heeft, is er sinds een paar weken 1 interne jobcoach waarbij iedereen kan aankloppen bij problemen op of rond het werk.” Het grote voordeel daarvan is dat er 1 aanspreekpunt is waar iedereen terechtkan als ze tijdelijk hulp of begeleiding nodig hebben. “Dat kan de interne jobcoach prima regelen. Dan is er niet weer voor een half jaar interne jobcoaching nodig”, zegt Pelgrom. Maar, benadrukt ze: “het grootste deel is gewoon heel fijn zelfstandig aan het werk.”

Naast 1 jobcoach is er ook 1 vaste arbeidsdeskundige bij het project betrokken. Marjon Pelgrom is de ‘dedicated’ arbeidsdeskundige voor dit project. Ze is het vaste aanspreekpunt voor werkgevers van de overheid en kijkt naar mogelijkheden voor doorstroming en duurzame plaatsing.

Goede samenwerking

Alle partijen - werkgevers, UWV, gemeenten, vakbonden en de jobcoaches - benadrukken dat de samenwerking in de regio goed is. Er worden regelmatig intervisiebijeenkomsten gehouden met de werkgevers en begeleiders, om aan de voorkant ziekte en uitval te voorkomen. 

Daarnaast is er het werkgeversnetwerk BAM038 (Banenafspraak Matchtafel). Daar wordt kennis en informatie uitgewisseld. Elke keer is die bijeenkomst op een andere locatie en wordt een andere kandidaat in het zonnetje gezet. Deze medewerker wordt live geïnterviewd om aan een groep werkgevers uit overheid en onderwijs te vertellen over de ervaringen. Wat alle partijen betreft gaan ze nog lang zo door.

O&P Rijk levert producten en diensten op het snijvlak van hr en ict voor 140.000 medewerkers bij de Rijksoverheid. Bij O&P Rijk werken ruim 800 medewerkers, verspreid over de locaties; Den Haag, Zwolle en Bonaire.