Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnen een jaar van dagbesteding naar werk

Gepubliceerd op 11 december 2019

Goede resultaten in Noordoost-Brabant dankzij innovatieve aanpak voor mensen met psychische kwetsbaarheid

In Noordoost-Brabant ontwikkelden GGZ instelling Reinier van Arkel en de werkbedrijven WeenerXL en WSD een innovatieve aanpak om meer mensen met ggz-problematiek aan het werk te krijgen. Van de eerste lichting die voorheen dagbesteding volgden bij Reinier van Arkel was 25 procent binnen een jaar aan de slag, bij de tweede lichting ligt dit percentage al op 35 procent.

‘Gewoon doen’. Dat is in een notendop de filosofie achter het project in Noordoost-Brabant om mensen met ggz-problematiek uit de dagbesteding aan het werk te krijgen, vertelt projectleider Arco Diepeveen. “We hebben mensen met psychische kwetsbaarheid die bij aanbieder Reinier van Arkel in de dagbesteding zaten gewoon gevraagd of ze aan het werk wilden, en zo ja: wat voor werk?”

Minimaal 12 uur werk per week voor resultaat

De helft van de mensen wilde wel werken. En voor ieder van hen is een plan van aanpak gemaakt om hen bij hun droombaan te krijgen. Regulier werk is het uitgangspunt. Is dat niet haalbaar, dan is beschut werk of vrijwilligerswerk ook een goed optie. Ook dan verbetert de mentale gezondheid van de mensen en nemen de zorgkosten af. “Het moet wel gaan om banen van minimaal twaalf uur per week. Bij minder uren blijven de gunstige effecten uit.” 

Mensen die wilden werken zijn voor een jaar geplaatst bij de nieuw ontwikkelde Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding (OAD). Diepeveen: “We hadden een tussenvorm tussen dagbesteding en werk bij de werkbedrijven nodig. Dagbesteding is los, de structuur is veelal niet resultaatgericht. Het werk bij WeenerXL en WSD is heel gestructureerd. De stap van de ene vorm naar de andere is gewoon te groot.”

Maatwerkplan per deelnemer

In het jaar bij de OAD wordt alles op alles gezet om mensen aan het werk te krijgen. Dit gebeurt met een maatwerkplan per deelnemer, daar waar men persoonlijke begeleiding nodig heeft is er een planregisseur, die contact onderhoudt met de mensen van ggz, werk & inkomen,  schuldhulpverlening en jeugdzorg. Kortom: met alle betrokken partijen in het sociale domein. 
De professionals mogen het bij het zoeken naar werk niet over geld en regels hebben. “Als achteraf blijkt dat er bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding nodig is, vinden we daar wel een oplossing voor”. De professionals zijn voor de inhoud!

Uitbreiding door succes 

Na het succes van de pragmatische aanpak kijkt Noordoost-Brabant nu of deze niet kan worden uitgebreid naar mensen die in de dagbesteding zitten vanuit de Wmo. Ook de groep mensen die al langer dan twee jaar in de bijstand zit – 70 procent van het totaal – zou baat kunnen hebben bij deze aanpak, aldus Diepeveen.

Op dit moment lopen er bij drie gemeenten in Noordoost Brabant pilots waarin consulenten werk en consulenten Wmo samen gesprekken voeren met mensen die voor een (her) indicatie dagbesteding in aanmerking komen. Diepenveen: “Daar een ieder recht heeft op werk is de eerste vraag dan ook, zou u willen werken!”
 

Uitgangspunten bij de samenwerking tussen GGZ en Werk in Noordoost-Brabant

  • Wensen en doelen van de klant zijn leidend
  • Werken vanuit een integrale benadering
  • Denk in mogelijkheden
  • Zorg voor voldoende uitdaging
  • Het kan en het mag misgaan