Overslaan en naar de inhoud gaan

Businessplan uitvoeringsorganisatie Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak

Gepubliceerd op 24 juni 2011

Het gemeentebestuur van Enschede heeft eind 2010 gekozen voor een doorontwikkeling van haar arbeidsmarktbeleid. Door de werkgever “op kop” te zetten wil zij meer rendement halen uit haar investeringen op dit gebied. Daarbij gaat het om meedoen, leren en werken.

Bij dit nieuwe beleid hoort ook een nieuw uitvoeringsproces. In dit businessplan beschrijven we deze offensieve, innovatieve aanpak, de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak (EAA) die nieuw voor Nederland is. De uitvoering van EAA richt zich op het sluitend krijgen van een businesscase. Deze kent (tenminste) 3 componenten: markt, maatschappij en middelen. Onderstaand lichten wij deze nader toe. Daarbij wordt tevens ingegaan op de organisatorische inbedding, de politiek/bestuurlijke afwegingen en de aannames die ten grondslag liggen aan dit businessplan.

De Enschedese arbeidsmarkt aanpak is nieuw en gedurfd. Met oog op de geschiedenis van onze stad én de landelijke ontwikkelingen is deze omslag ook noodzakelijk. Een omslag, waarin we duidelijk vertrouwen hebben. De arbeidsmarkt begint immers bij (economisch gezonde) werkgevers, die – meer dan tot nu toe – nadrukkelijk als vertrekpunt van ons arbeidsmarktbeleid fungeren. Dit betekent ook dat we voor onze werkzoekenden alleen nog instrumenten inzetten, die hieraan bijdragen. Door ons aanbod beter te laten aansluiten op de actuele en toekomstige vraag van werkgevers, ontstaat meer succes over en weer. Een win-win situatie voor alle betrokkenen.

Het achterliggende beleid en de contouren van het businessplan zijn met een aantal stakeholders (werkgevers, uitzendorganisaties) verkend. Dit levert een gedeeld vertrouwen en enthousiasme op in de nieuwe aanpak. Een positief vertrekpunt dat zich de komende jaren naar verwachting verder uitbreidt, mede gesterkt door behaalde successen.