Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén arrangement met bijna duizend winkels

Gepubliceerd op 11 april 2019

Als ze bij A.S. Watson – bekend van het Kruidvat – vacatures hebben, gaat het vinden van kandidaten vanuit de banenafspraak voortaan een stuk makkelijker. In plaats van in elke gemeente of arbeidsmarktregio aparte afspraken te maken, is er nu één landelijke werkwijze. En die mogen anderen gerust overnemen.

Als ze bij A.S. Watson – bekend van het Kruidvat – vacatures hebben, gaat het vinden van kandidaten vanuit de banenafspraak voortaan een stuk makkelijker. In plaats van in elke gemeente of arbeidsmarktregio aparte afspraken te maken, is er nu één landelijke werkwijze. En die mogen anderen gerust overnemen.

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers en A.S. Watson Benelux werken sinds vorig jaar met één landelijk arrangement om het makkelijker te maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Dat was een nadrukkelijke wens van A.S. Watson. De Hongkongse retailer is op de Nederlandse markt actief met vier winkelformules, waarvan drogisterijketen Kruidvat met 950 winkels veruit de grootste is. A.S. Watson is al langer bezig met het maken van banenafspraken om zijn MVO-doelstellingen te halen. De 54 districtsmanagers van Kruidvat bijvoorbeeld, hebben elk een taakstelling om 51 uur werk te creëren voor kandidaten uit de banenafspraak (twee in de Participatiewet omschreven banen van 25,5 uur). Dat levert 106 banen op. 

Tips

  • Manage de verwachtingen. Het maken van afspraken met UWV en 380 gemeenten, het kiezen van contactpersonen, het communiceren van de afspraken naar de achterban… het kost allemaal tijd. 
  • Gespreid over het land is het makkelijker om mensen te vinden dan gericht per regio. Landelijke werkgevers zijn een grote bron van vraag naar arbeidskrachten. Maak daar gebruik van.
  • Niet iedereen krijgt altijd zijn zin. Het is een proces van geven en nemen, maar mettertijd ontstaat vertrouwen en profiteert iedereen. 
  • Nu de verbinding tussen werkgever en bemiddelaar is gelegd, weten ze elkaar makkelijker te vinden. Als bijvangst zijn door het groeiende netwerk ook reguliere vacatures makkelijker te vervullen.
  • Hou het gemeenschappelijk doel in het oog. Het zou zonde zijn als het proces de reden is dat iemand geen kans krijgt.

35 regio’s en 380 gemeenten

“We zien de laatste jaren een toename van het aantal plaatsingen via de arbeidsmarktregio’s”, zegt Martijn Vergeer, HR businesspartner van A.S. Watson Benelux. “Dat komt denk ik vooral door de enorme boost in aandacht die het de afgelopen jaren heeft gekregen. We merken dat de arbeidsmarktregio’s er alles aan doen om mensen uit hun doelgroepen geplaatst te krijgen. Maar we hebben te maken met 35 arbeidsmarktregio’s en 380 gemeenten, elk met hun eigen regels en werkwijze. Ik kan me voorstellen dat iedere gemeente weer andere eisen stelt en prioriteiten heeft. Maar voor ons is het verre van ideaal.” 

“Soms kwamen er voor elke vacature wel drie of vier mensen namens een uitvoeringsorganisatie in een winkel langs”, vertelt Mary van de Looij, die als adviseur namens het Schakelpunt de gesprekken voerde. “Het was bijna niet te doen.” Dus stuurde A.S. Watson aan op één eenduidige werkwijze voor het hele land.

Afspraken in een landelijk arrangement

Al die afspraken zijn vastgelegd in een landelijk arrangement. Op 6 november 2018 is de overeenkomst getekend; 33 van de 35 arbeidsmarktregio’s en ruim 360 gemeenten maken daar nu gebruik van. Van de Looij: “We hebben vaste afspraken over wanneer iemand bijvoorbeeld kan starten met werken en een vaste termijn van proefplaatsing. En er is per arbeidsmarktregio één contactpersoon voor de winkels.”

Tot grote tevredenheid van Vergeer en de Kruidvat-managers. Bij A.S. Watson weet elke districtsmanager inmiddels wie de contactpersoon is in de regio. Bij vacatures kunnen ze die direct benaderen en krijgen ze cv’s van kandidaten opgestuurd. Intern is er een standaardformulier beschikbaar. Daar hoeft alleen nog maar naam van de ondertekenaar bij, zodat het allemaal zo min mogelijk werk kost en eenduidig wordt. 

Eenduidige bediening

“Arbeidsmarktregio’s hoeven alleen nog maar kandidaten te matchen op de vraag vanuit de winkels”, verduidelijkt Van de Looij. “En de werkgever wordt overal op een eenduidige manier bediend. In principe wordt iedereen hier blij van. De komende tijd blijven we natuurlijk monitoren en ondersteunen en bijsturen waar nodig.”

Volgens Vergeer is het een uitdaging om te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de gemaakte afspraken. “Zowel bij ons als bij de arbeidsmarktregio’s. Wij proberen alle districten te vertellen wat er is afgesproken en bij wie ze moeten zijn. Anderzijds merk ik dat nog niet alle gemeenten de afspraken kennen. Dan stellen ze bijvoorbeeld een proefplaatsing van een maand voor, terwijl we heel duidelijk twee maanden hebben afgesproken. Maar dit zijn vooral communicatiedingen. In zo’n geval is het fijn te kunnen wijzen op de gemaakt afspraken.”

Werkwijze zo over te nemen

In 2018 zijn er 87 mensen uit de gemeentelijke doelgroepen van de Participatiewet aangenomen. Vergeer denkt dat dit model ook bruikbaar is voor andere grote werkgevers. “Elk bedrijf maakt weer nét andere afspraken. De één werkt liever met statushouders, de ander geeft prioriteit aan 50-plussers. Maar alles is beter dan 380 verschillende formulieren voor 380 gemeenten. In principe kunnen bijvoorbeeld Albert Heijn en Scapino – met een paar aanpassingen – deze werkwijze zo overnemen.”

  • Filmpje: staatssecretaris Van Ark feliciteert AS Watson en arbeidsmarktregio's