Overslaan en naar de inhoud gaan

Oss zoekt beschut werk in het netwerk van de klant

Gepubliceerd op 03 juni 2019

‘Zoek naar een werkgever in het eigen netwerk van de klant. Ook iemand met de indicatie beschut kan soms bij een reguliere werkgever in het MKB prima op zijn plek zijn’, stelt Ronald Berens, arbeidsdeskundige van de gemeente Oss.

‘Zoek naar een werkgever in het eigen netwerk van de klant. Ook iemand met de indicatie beschut kan soms bij een reguliere werkgever in het MKB prima op zijn plek zijn’, stelt Ronald Berens, arbeidsdeskundige van de gemeente Oss.

Mathijs*, een jongen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis die veel moeite heeft met autoriteit, had al een eens bij een uitbeender gewerkt en dat was ‘m goed bevallen. De directeur - ‘met het hart op de goede plek’, verduidelijkt Ronald Berens – wilde hem ook wel helpen. “Nadat het UWV de aanvraag voor beschut positief had beoordeeld, ben ik met de directeur en consulent om tafel gaan zitten. We zijn alle voorwaarden van UWV langsgelopen. Voldoet de werkplek? Een vaste begeleider, geen contact met klanten, een kleinschalige werkomgeving. Check, check.” Het bleek een gouden match en vorig jaar heeft Mathijs zelfs een vaste aanstelling gekregen.

Het zijn dit soort voorbeelden die voor de Brabantse arbeidsdeskundige duidelijk maken hoe belangrijk maatwerk in de praktijk is. Mathijs is geen uitzondering, van totaal van 69 mensen met de indicatie ‘Beschut werk’ die de gemeente Oss in het bestand heeft, zijn inmiddels twintig mensen geplaatst bij een reguliere werkgever. In dit aantal zijn ook de mensen meegenomen die via IBN zijn gedetacheerd.

Tips

  • Maatwerk is altijd nodig.
  • Sluit aan op de interesse van de klant.
  • Zorg voor korte lijntjes met klant, werkgever en begeleiders op de werkvloer.
  • Denk mee met de werkgever: wat is nodig om de situatie werkbaar te maken?

Bemiddelingsactiviteiten vanuit gemeente of school

“Kijk, het gros van de mensen met beschut komt bij IBN, het vroegere SW-bedrijf, terecht. Daarmee zijn afspraken gemaakt en die samenwerking loopt prima. Ook IBN bemiddelt deze mensen actief naar werk bij reguliere werkgevers, als dat enigszins haalbaar lijkt. Maar vaak zijn er voordat beschut is aangevraagd al bemiddelingsactiviteiten geweest vanuit de gemeente of vanuit school, de cliënt loopt al stage of heeft een werkervaringsplaats. Bevalt dit goed? Dan neem ik eerst eens contact op met die werkgever. Wat heeft hij of zij nodig om de klant in dienst te nemen?’

De gemeente Oss werkt al weer geruime tijd met arbeidsdeskundigen en dat zou Berens elke gemeente aanraden. “Daar begint het mee, dan spreek je ook dezelfde taal als UWV. Verder hebben we korte lijntjes met UWV, sinds 2017 worden bijna 90 procent van onze aanvragen voor beschut gehonoreerd. Ik probeer bij elke aanvraag ook door hun bril, vanuit de methodiek van UWV, te kijken. Wat voor aanpassingen zijn er nodig, hoe intensief moet de begeleiding zijn?’

Dagbesteding-leveranciers

Hij ziet dat gemeenten nu soms ook beschutte werkplekken bij dagbesteding-leveranciers creëren. “Ik vind dat een mooie aanvulling, als één van de opties binnen een palet van mogelijkheden. Maar ik zie ook dat het in de praktijk mogelijk is om mensen aan werk bij een reguliere werkgever te helpen. Alles staat of valt met maatwerk, met de houding van de werkgever. Maar het is mogelijk. Vergeet niet, deze mensen zijn vaak erg gemotiveerd om te werken. Ze willen heel graag, maar weten ook dat ze het zonder hulp niet redden.”

Werkleertraject ‘Perspectief in ICT’

Hans van Opbergen is coördinator van het werkleertraject ‘Perspectief in ICT’ van IBN. Kandidaten – aangemeld door gemeenten en UWV – krijgen eerst een opleiding, opgezet met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en gaan daarna als app-ontwikkelaar aan de slag. De groep met de indicatie ‘Beschut Werk’ groeit. 

Van Opbergen is enthousiast. Hij ziet dagelijks wat het betekent voor mensen om aan het werk te zijn. “Veel van onze deelnemers zitten in het autistische spectrum. Vaak slimme jongens die om uiteenlopende redenen gestopt zijn met school. We zien ze hier veranderen. Het betekent zoveel om zinvol werk te doen. Om ergens goed in te zijn.”

Voor het eerst op stap

De begeleiding is intensief, zeker voor de deelnemers met de indicatie Beschut. “We knippen het werk echt in stukjes, hebben veel contactmomenten op een dag. En dan zie je dat het werkt. Ik had pas nog een ouder aan de lijn. Hij zei: ik weet niet wat jullie met Jeroen doen, maar hij gaat volgend weekend voor het eerst op stap met vrienden. Deze jongen zat alleen maar thuis, opgesloten in z’n eigen wereldje.”

Van Opbergen ziet de belangstelling vanuit gemeenten voor dit soort trajecten - ook vanuit beschut - groeien. “De gemeente Oss is daar heel vooruitstrevend in. Mensen als Ronald Berens durven de nek uit te steken. Ze vragen ons ook om advies. Kijk eens mee naar deze klant, zou hij bij jullie op z’n plek zijn?”

*De naam is uit privacyoverwegingen gefingeerd.