Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen werkt: nieuw ondernemerschap in sociaal domein Emmen

Gepubliceerd op 03 december 2019

‘Samen werkt’. Dat is de slogan waarmee werkleerbedrijf EMCO-groep en Menso, de verzelfstandigde afdeling Leren en Werken van de gemeente Emmen, zich presenteren. De directeuren Jan Edzes en Heidy Postma willen het liefst iedereen aan het werk. Dankzij investeringen in de samenwerking lukt dat behoorlijk.

‘Samen werkt’. Dat is de slogan waarmee werkleerbedrijf EMCO-groep en Menso, de verzelfstandigde afdeling Leren en Werken van de gemeente Emmen, zich presenteren. De directeuren Jan Edzes en Heidy Postma willen het liefst iedereen aan het werk. Dankzij investeringen in de samenwerking lukt dat behoorlijk.

De EMCO-groep en Menso laten zien dat het kan: nieuw ondernemerschap in het sociale domein. Zonder gedoe of bestuurlijke drukte. De samenwerking loopt als een trein. De helft van de  kandidaten stroomt na een training of opleiding door naar het reguliere bedrijfsleven. Dat levert dan weer tijd op om mensen met grotere problemen te begeleiden en zo nodig beschut werk te bieden.

Forse plus in het bedrijfsresultaat

Volgens Jan Edzes, directeur EMCO-groep, is er wel wat voor nodig geweest om dit alles voor elkaar te krijgen. “Toen ik tien jaar geleden samen met twee andere nieuwe directieleden bij EMCO aantrad, was EMCO een noodlijdend SW-bedrijf, met 8,4 miljoen euro verlies. Door een reorganisatie en een compleet andere bedrijfsvoering draaien we nu een forse plus in ons bedrijfsresultaat.” 

Sinds april 2019 zijn EMCO en Menso samen gehuisvest in het vernieuwde bedrijfsverzamelgebouw Abel Tasmantraat 7 (AT7). Gezamenlijk doel is om mensen met een achterstand tot de reguliere arbeidsmarkt aan volwaardig werk te helpen. 

Geen dingen dubbel doen

Beide organisatie hebben ieder hun eigen taak. Menso voert voor verschillende Drentse gemeenten de wettelijke en preventieve taken uit van de Participatiewet, de Leerplichtwet en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Menso-directeur Heidy Postma: “Dat doen we met onze leerplichtambtenaren, werk- en scholingscoaches en werkgeversadviseurs. Ons takenpakket is heel breed. Zo helpen wij jongeren terug naar school of richting een passende baan, we begeleiden werkzoekenden en zoeken passende (werk)plekken bij werkgevers in de regio.”

Menso stuurt werkzoekenden door naar de EMCO-groep. EMCO zorg ervoor dat ze een basistraining krijgen of een leerwerkplek. Als het tijd wordt voor een baan op de reguliere arbeidsmarkt, zet Menso zich in om een passende baan te vinden en mensen daar naar toe te begeleiden. Edzes: “De gemeente en steeds meer bedrijven en organisaties werken graag met ons samen. Je voelt de energie als je de entree van het vernieuwde gebouw binnenstapt. We laten ondernemerschap zien.” 

Succesfactor 1: concentratie op 1 locatie

Eén van de succesfactoren is de filosofie dat organisaties die zich inzetten voor werkzoekenden zoveel mogelijk op één locatie zijn gehuisvest. Postma: “Het werkt heel goed dat Menso en EMCO zo dicht bij elkaar zitten. Niet alleen omdat we ondersteunende diensten delen en daardoor kosten besparen, maar ook omdat we kandidaten gewoon een deur verder kunnen sturen. Onze klantmanagers lopen zo naar een werkafdeling om te zien hoe het met een kandidaat gaat. De lijnen zijn erg kort.”

“Naast Menso en EMCO biedt het bedrijfsverzamelgebouw ook plaats aan onderdelen van UWV, VSO/Pro-scholen en organisaties die werkzoekenden hulp kunnen bieden, zoals schuldhulpverlening en een Taalpunt”, vult Edzes aan. “De drempel om daar ook even naar toe te gaan, wordt voor de doelgroep een stuk lager.” 

Succesfactor 2: openheid over verschil in belangen

De tweede succesfactor is een sfeer van vertrouwen, respect en openheid. “Natuurlijk hebben zowel EMCO als Menso hun eigen doelstellingen, taken en belangen. Maar daar zijn we volstrekt helder en open over”, vertelt Edzes. “We doen allebei waar we goed in zijn, we doen niets dubbel. EMCO heeft werkzoekenden nodig om het eigen bedrijf draaiend te houden. Menso stimuleert werkzoekenden om het reguliere bedrijfsleven in te gaan. Voor Menso is een baan bij EMCO vaak een opstap naar de volgende baan. Dat begrijpen we van elkaar. 

Succesfactor 3: investeren in samenwerking

Zowel Menso als EMCO hebben oog voor het grotere, gemeenschappelijke belang. “Je moet over je eigen schaduw heen kunnen springen”, zegt Edzes. “Voor onze opdrachtgever, de gemeente, is het niet van belang wie van ons beiden beter scoort. Wat telt is het gemeenschappelijk behaalde resultaat. Dat bekent dat wij moeten investeren in de samenwerking en in gemeenschappelijke activiteiten, zodat mensen elkaar leren kennen en begrijpen. Want het zijn de mensen van de verschillende organisaties die het verschil maken.”