Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer Leren en werken via het mbo

In de werkwijzer vind je veel informatie over hoe werkzoekenden met beroepsgericht onderwijs kansrijker kunnen worden op de arbeidsmarkt.

Het volgen van een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs kan de kansen van werkzoekenden op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. In de online werkwijzer wordt op een toegankelijke manier toegelicht hoe leren en werken goed kunnen worden gecombineerd.

Wat houdt de werkwijzer in?

Beroepsgericht onderwijs is voor veel werkzoekenden die het lastig hebben op de arbeidsmarkt, een slimme weg naar duurzaam werk. Dit onderwijs is vaak niet alleen nodig om aan werk te komen, maar ook om ervoor te zorgen dat competenties en vaardigheden op termijn relevant blijven. Een mbo-opleiding vergroot de kansen op de arbeidsmarkt en zorgt er ook voor dat iemand met meer zelfvertrouwen aan de slag gaat.

Mbo-instellingen bieden een breed scala aan opleidingen aan. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om leren en werk goed te combineren, zoals meerdere startmomenten per jaar, verkorte opleidingen bij relevante ervaring en opleidingen op locatie bij bedrijven en organisaties. Zulke mogelijkheden geven mbo-instellingen vaak vorm in overleg met kandidaten, werkgevers en andere partijen zoals gemeenten en UWV.

Door het grote aanbod is het voor betrokkenen van gemeenten, UWV en mbo-scholen soms lastig om door de bomen het bos te zien. De werkwijzer ‘Leren en werken via het mbo’ helpt je hierbij. De online publicatie biedt op een toegankelijke manier informatie over wat er op opleidingsgebied allemaal mogelijk is bij de re-integratie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt

tijdlijn

Wat voor informatie is er te vinden?

De werkwijzer gaat in op de belangrijkste opleidingsmogelijkheden en wat daar allemaal bij komt kijken. Zoals: voor wie zijn bepaalde opleidingen bedoeld? Hoelang duren ze? Door welke mbo-instellingen worden opleidingen verzorgd? Hoe is de financiering geregeld en zijn er subsidiemogelijkheden? 

Ook wordt extra informatie gegeven. Je leest onder andere over de vier opleidingsniveaus in het middelbaar beroepsonderwijs en over het verschil tussen bekostigde en niet-bekostigde mbo-opleidingen en. In de werkwijzer staan tevens concrete voorbeelden van opleidingstrajecten.

Welke opleidingssoorten worden belicht?

Je vindt in de werkwijzer uitgebreide informatie over vier soorten opleidingen:

  • Beroepsbegeleidende leerweg (bbl): een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Gemiddeld genomen vindt 60 tot 80 procent van de opleiding plaats bij een bedrijf of organisatie die erkend is als leerbedrijf. De kandidaat heeft een betaalde baan.
  • Beroepsopleidende leerweg (bol): een dagopleiding waarbij de kandidaat de hele week naar school gaat. Daarbij doet iemand praktijkervaring op door stages bij werkgevers.
  • Mbo-certificaat (in de derde leerweg): werkzoekenden en werkenden volgen alleen het deel van een mbo-opleiding dat relevant is voor het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt of het verbreden van hun kennis binnen de huidige baan.
  • Praktijkleren met de praktijkverklaring (in de derde leerweg): een flexibele mogelijkheid voor om- en bijscholing van werkzoekenden en werkenden voor wie het behalen van een volledig mbo-diploma of -certificaat (nog) niet haalbaar is. De kandidaat leert een of meer werkprocessen tijdens het werk en ontvangt daarvoor een praktijkverklaring.