Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ Banenafspraak

Het landelijke team Banenafspraak van het UWV ontvangt regelmatig vragen over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op Banenafspraak. Op deze pagina vind je antwoord op de veelgestelde vragen die zij ontvangen.

  • Volledige vraag

    Sinds 1 juli 2023 (wetswijziging Breed Offensief) kan ook na de start van een dienstverband binnen zes maanden, een werkgever loonkostensubsidie (LKS) aanvragen voor mensen vallend onder de doelgroep Participatiewet. Als een gemeente met terugwerkende kracht LKS toekent, omdat iemand in de eerste zes maanden toch een verminderde loonwaarde blijkt te hebben, hoe zit het dan met de no-riskpolis en het loonkostenvoordeel (LKV):

    • Hoe kunnen werkgevers in voorkomende gevallen dan met terugwerkende kracht hun werknemers ziekmelden bij UWV zonder een bestuurlijke boete te riskeren?
    • Kan in die gevallen alsnog een doelgroepverklaring LKV worden aangevraagd om aanspraak te maken op de LKV (dit moest immers binnen drie maanden na aanvang dienstverband gebeuren)?

    Kortom: "Is het beleid van het UWV op deze punten aangepast sinds 1 juli 2023?”

    Antwoord

    Nee, UWV hoeft het beleid niet aan te passen. De vraag berust namelijk op een misverstand. De wetswijziging impliceert geen toekenning van LKS met terugwerkende kracht; die ruimte biedt artikel 10d Participatiewet niet. Formeel wordt de LKS toegekend vanaf/na de datum van de vaststelling van de loonwaarde door het college van B&W. Moet dit niet zijn datum aanvraag? Een werkgever vraagt LKS aan op datum x, vervolgens vindt een loonwaardemeting plaats op datum y. Blijkt idd onder minimumloon, dan gaat de LKS in vanaf datum x.

  • Volledige vraag vanuit de gemeente

    Wij hebben forfaitaire LKS en een jobcoach ingezet en toch is de werknemer op zijn verzoek uitgeschreven uit het doelgroepregister door UWV. Heeft UWV juist gehandeld?”

    Antwoord

    Ja, in dit specifieke geval is de uitschrijving conform wet- en regelgeving.

    Toelichting
    De werknemer is in 2017 opgenomen in het doelgroepregister op basis van zijn aanvraag beoordeling arbeidsvermogen in combinatie met een bewijs van zijn deelname aan het Praktijkonderwijs (PrO). Een bewijs van deelname aan het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) had ook volstaan. De wetgever heeft bepaald dat UWV in zo’n geval geen sociaal medische beoordeling uitvoert, maar uitsluitend administratief-juridisch toetst of de aanvrager in aanmerking komt.

    De wetgever heeft in 2016 bepaald dat deze mensen zich desgevraagd zonder beoordeling kunnen laten uitschrijven: “Indien mensen uit deze groepen van mening zijn dat het niet meer in hun belang is om in het doelgroepregister te zijn opgenomen, kunnen zij in zo’n geval UWV verzoeken om zonder beoordeling uit het doelgroepregister te worden verwijderd.” 
    Let op! Deze mogelijkheid vervalt zodra zij (tevens) een registratie in het register krijgen die wél via een inhoudelijke beoordeling tot stand is gekomen. Daar is bijvoorbeeld sprake van op het moment dat de gemeente een verminderde loonwaarde heeft vastgesteld na een loonwaardebepaling op de werkplek.

    Terug maar de casus… 
    De inzet van forfaitaire LKS en/of jobcoaching door de gemeente leidt niet tot een (extra) registratie in het doelgroepregister. Omdat de werknemer sec een registratie op grond van zijn PrO-achtergrond had, was er voor UWV geen aanleiding om navraag bij de gemeente te doen of anderszins een onderzoek in te stellen. Het uitschrijfverzoek is conform geldende wet en regelgeving (artikel 3.2 Besluit SUWI) ingewilligd en de beslissing is in kopie naar de belanghebbende gemeente en werkgever gestuurd.

    Na de Praktijkroute
    Als de gemeente na de forfaitaire periode LKS toekent op grond van een loonwaardebepaling op de werkplek dan volgt weer opname in het doelgroepregister (via de zgn. Praktijkroute). De werknemer kan zich dan pas (opnieuw) laten uitschrijven op het moment dat hij zelfstandig, zonder inzet van gemeentelijke re-integratievoorzieningen, het wettelijk minimumloon kan verdienen.

  • Volledige vraag van een adviseur werkgeversdienstverlening  

    Een werkgever vertelt mij dat kandidaten een screenshot van Mijn UWV naar hem moeten mailen als zij solliciteren zodat hij bewijs heeft dat zij in het doelgroepregister zijn opgenomen. Is dit de bedoeling of is er ook een andere manier waarop kandidaten kunnen aantonen dat zij onder de doelgroep banenafspraak vallen?”

    Antwoord 

    Dit is zeker niet de bedoeling. De werkgever heeft een eigen mogelijkheid, in het werkgeversportaal van UWV, om vast te stellen of een sollicitant tot de doelgroep banenafspraak behoort.

    Toelichting 
    De werkgever mag tijdens de sollicitatieprocedure aan zijn sollicitant het burgerservicenummer (BSN) vragen om te checken of de sollicitant is opgenomen in het doelgroepregister. Zie de toelichting bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

    Met het BSN kan de werkgever in het werkgeversportaal op uwv.nl, via de tegel ‘Opvragen registratie doelgroepregister’, checken of de sollicitant in het doelgroepregister is opgenomen.

    Een uitgebreide beschrijving van de do’s en don’ts in deze situatie lees je in de pdf De Wet banenafspraak en de privacy Deze vind je op de pagina Kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten (2023). Het gaat dan om de antwoorden op de vragen bij onderwerp 1: ‘Wat mag een werkgever doen om te achterhalen of een (potentiële) werknemer tot de doelgroep banenafspraak behoort?’

    Zo mag de werkgever AVG technisch gezien niet eens vragen of de werknemer tot de doelgroep banenafspraak behoort omdat hij daarmee een gezondheidsgegeven uitvraagt. Het opvragen van het BSN mag met dit doel dus wel.