Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten

Wat doet het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten?

Veel landelijke werkgevers met vestigingen in verschillende arbeidsmarktregio’s werken graag met één set van uniforme afspraken over de bemiddeling van kandidaten naar duurzaam betaald werk. Het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (LWSPG) helpt deze werkgevers bij het maken van arrangementen die de regio overstijgen. 

Een dergelijk arrangement creëert meer mogelijkheden voor werkzoekenden om aan een baan te komen. Het wordt gemakkelijker voor arbeidsmarktregio’s om kandidaten te bemiddelen en voor werkgevers om toegang te krijgen tot de bestanden van de publieke organisaties. Dat draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Hoe het LWSPG helpt bij regio-overstijgende afspraken

Het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten richt zich op werkgevers die werk willen bieden aan mensen uit de doelgroepen van de Participatiewet en de banenafspraak. Het LWSPG helpt hen bij het maken van regio-overstijgende afspraken met gemeenten, UWV en arbeidsmarktregio’s. Het Landelijk WSP brengt hiervoor werkgevers en betrokken regio’s met elkaar in contact en ontwerpt arrangementen voor hun samenwerking. 

Daarna zorgen de arbeidsmarktregio’s voor de verdere concretisering en uitvoering van de raamafspraken met de landelijke werkgever. Het LWSPG faciliteert hen hierbij.

Sleutelwoorden: vertrouwen en draagvlak

 Het doel van de aanpak is dat steeds rekening wordt gehouden met zowel de belangen en wensen van werkgevers als de mogelijkheden en keuzes van arbeidsmarktregio’s. Het LWSPG let erop dat afspraken realistisch en uitvoerbaar zijn. De arbeidsmarktregio’s zijn verantwoordelijk voor het concreet maken van deze afspraken. Vertrouwen en draagvlak zijn sleutelwoorden bij deze aanpak. 

Daarom maakt het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten veel werk van het leggen van contacten met werkgevers en het onderhouden van het netwerk van regio’s, gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven. Dit netwerk is belangrijk omdat instrumenten voor werkgevers niet alleen tussen arbeidsmarktregio’s kunnen verschillen maar ook daarbinnen.

Voorwaarden voor gebruik van de dienstverlening

Niet elke landelijk opererende werkgever komt in aanmerking voor de dienstverlening door het LWSPG. De voorwaarden voor gebruik van de dienstverlening zijn: 

  • De werkgever heeft in vier of meer arbeidsmarktregio’s vestigingen met een zekere omvang in aantal banen
  • Er is een variëteit aan betaalde duurzame banen voor kandidaten die behoren tot de doelgroepen van de Participatiewet en de banenafspraak
  • Binnen de organisatie is al draagvlak voor inclusief HR-beleid. Is het draagvlak nog niet zo groot? Dan kan het Landelijk WSP de werkgever in contact brengen met organisaties die kunnen helpen bij het creëren van draagvlak

Adviseurs met ieder een aantal branches

De adviseurs van het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten hebben ieder een aantal branches in hun portefeuille. Zij kennen de bestaande werkgeversinstrumenten en leggen verbinding met alle regio’s. De borging van het Landelijk WSP is structureel belegd bij de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Dit na de pilot waarin arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant fungeerde als Schakelpunt voor landelijke werkgevers.

Samenwerking met UWV en werkgevers- en brancheorganisaties

Het LWSPG stemt zijn activiteiten af met het Landelijke Werkgeversservicepunt van UWV. Dat draagt bij aan zo eenduidig en goed mogelijke gezamenlijke dienstverlening voor landelijke werkgevers. Ook zoekt het LWSPG de samenwerking met werkgevers- en brancheorganisaties. Dit geldt onder andere voor AWVN, De Normaalste Zaak en de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland.