Overslaan en naar de inhoud gaan

Cv weg ermee! Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort

02 december 2023

Bij het matchen van werkzoekenden met banen is een cultuuromslag nodig. Werkgevers moeten gaan kijken naar wat iemand kan: skills. Het Integraal Skillspaspoort helpt ze op weg.  Maar er is nog veel werk te doen, zegt programmamanager Hans Cremer.

Op 9 november gaf Hans Cremer de workshop ‘Cv weg ermee!’ op de Praktijkdag van de Programmaraad. ‘Cv weg ermee’ is ook de mantra die de programmamanager Integraal Skillspaspoort bij de Hogeschool van Amsterdam steeds herhaalt als hij over dit onderwerp praat. ‘Een cv zegt wat je gedaan hebt, niet wat je kunt. We moeten écht op een andere manier gaan kijken naar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Volgens het World Economic Forum is de belangrijkste oorzaak van de discrepantie op de arbeidsmarkt dat we de skills van werknemers en werkzoekenden niet goed in beeld hebben.’ 

Samen op weg

Op 20 november werd het European Year of Skills afgesloten met de conferentie ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’. Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nam het gelijknamige rapport* in ontvangst van Jopie Nooren, voorzitter van het College van Bestuur Voorzitter van de Hogeschool van Amsterdam.

In het rapport staat onder meer hoe arbeidsmarktpartijen het Integraal Skillspaspoort (ISP) de komende jaren concreet gaan vormgeven. ‘1 op 3 werknemers heeft meer vaardigheden dan ze op dit moment gebruiken bij hun werkgever’, zei de minister bij het in ontvangst nemen van het rapport.

‘Het Skillspaspoort past in het idee dat we iedereen nodig hebben en dát past bij het idee dat het pas goed gaat met Nederland wanneer het goed gaat met iedereen,’ aldus Van Gennip. ‘Bij bestaanszekerheid hoort ook scholing en waardering voor wat je kunt. Als je op veranderingen inspeelt als werknemer en als werkgever kunnen we gezamenlijk aan de slag met de uitdagingen van onze tijd.’      

Demissionair minister Van Gennip en Hans Cremer in gesprek bij de conferentie ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’
Demissionair minister Van Gennip en Hans Cremer in gesprek. Van Gennip: 'Het Skillspaspoort past in het idee dat we iedereen nodig hebben.'

Begin van de cultuuromslag

We staan aan het begin van een cultuuromslag, zegt Cremer. ‘En zeker aan de kant van werkgevers is die nodig. Werkgevers zoeken nog altijd naar schapen met vijf poten, die er niet zijn. 
Met dit rapport helpen we ze op weg, door ze iets herkenbaars te laten zien. Daarvoor moet nog wel een aantal belangrijke drempels worden weggenomen.’
    
Volgens Cremer zijn daarvoor twee dingen nodig: experimenteren en een gericht opleidingsbudget, om de ‘skills gap’ te dichten tussen de skills van kandidaten en wat gevraagd wordt. Het ministerie van SZW steunt een groeifondsaanvraag om die ontwikkeling te ondersteunen.

21 voorbeelden

Het rapport ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’ is het resultaat van 24 landelijke experimenten met in totaal 150 deelnemende arbeidsmarktpartijen op initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en HAN Hogeschool. De schrijvers van het rapport bespreken 21 voorbeelden van toepassingen, verdeeld over drie onderdelen:

  • De skillsplatformen die diverse marktpartijen ontwikkel(d)en, vormen aanknopingspunten voor het opstellen van een ‘skills-based’ profiel om werkzoekenden te matchen aan banen.
  • De ‘skills wallet’ met diploma’s, certificaten en elders verworven competenties (evc’s). Daarin verzamelen (semi-)publieke partijen (met een grote rol voor het onderwijs) de kwalificaties van kandidaten. Bijvoorbeeld om ze een startkwalificatie toe te kennen als uitgangspunt om op de werkvloer verder te leren. De skills wallet wordt gevuld door onderwijsinstellingen en erkende evc-aanbieders. 
  • De uniforme ‘taal’ die al deze toepassingen (moeten) spreken om de verschillende systemen en platformen aan elkaar te koppelen. De verschillende opleiders en evc-aanbieders gebruiken nu nog niet altijd dezelfde terminologie. De basis van de gemeenschappelijke taal is de Europese Esco-standaard met 10.000 criteria. Die is in de Nederlandse skillsdatabase CompetentNL verder uitgewerkt. Dankzij artificiële intelligentie (AI) is het tegenwoordig veel makkelijker om te zorgen dat verschillende systemen dezelfde taal spreken.

Het is de bedoeling dat de ontwikkelende partijen deze 3 facetten vanaf 2024 verder gaan integreren. Daarvoor is nog veel werk aan de technische integratie nodig, maar ook verdere experimenten.

Programmamanager Integraal Skillspaspoort Hans Cremer staat voor een volgeschreven whiteboard op de conferentie ‘Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’
Programmamanager Hans Cremer is ‘waanzinnig tevreden' over wat hij samen met zijn team al heeft bereikt.

Hans Cremer blikt terug en vooruit

Bij de afsluiting van het European Year of Skills zegt Cremer ‘waanzinnig tevreden’ te zijn over wat hij samen met zijn team al heeft bereikt. De conferentie markeerde ook Cremers overstap van de HvA naar UWV. Daar gaat hij verder werken aan het Integraal Skillspaspoort.

Cremer blijft programmamanager van het ISP. ‘Ik denk juist dat ik bij UWV nog meer kan betekenen voor dit project in de fase waarin het verkeert.’ Hij begint er dan ook vol vertrouwen aan. ‘We hebben momentum te pakken. Nu is het een zaak van doorpakken.’

*Een gedrukte versie van het rapport 'Samen op weg naar een Integraal Skillspaspoort’ is bij ZiPmedia te bestellen. De online versie van het rapport is nu ook te downloaden (hrtechrreview.nl)