Overslaan en naar de inhoud gaan

Gegevensstandaard voor de uitwisseling van matchingsgegevens

19 mei 2021

Om de uitwisseling van matchingsgegevens te verbeteren, ontwikkelt het programma VUM niet alleen een uitwisselingsmechanisme maar ook een gegevensstandaard. In die gegevensstandaard is vastgelegd welke gegevens worden uitgewisseld en in welke terminologie. Er is een gegevensstandaard voor vacatures en een gegevensstandaard voor werkzoekendenprofielen. Deze versies zijn nog niet definitief. Er zullen verschillende gemeenten en samenwerkingspartners mee gaan werken om deze conceptversies te toetsen in de praktijk. Op basis daarvan zullen nog wijzigingen gemaakt worden.

Wat kunt u nu al doen met deze gegevensstandaard?

Vanaf medio 2022 kunnen bemiddelaars (gemeenten, UWV, WSP’s, SW-bedrijven, private bemiddelaars) in Nederland aansluiten op VUM, om gegevens te gaan uitwisselen. Voorafgaand aan de implementatie kunnen deze bemiddelaars nu al bekijken in hoeverre zij de gegevens in deze gegevensstandaard al in hun systemen hebben opgeslagen.  

Over VUM

Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM) gaat over de uitwisseling van profielen en vacatures tussen (systemen van) publieke en private bemiddelaars. Over regio- en organisatiegrenzen heen. Zodat bemiddelaars meer resultaten krijgen op hun zoekopdrachten, ook van andere bemiddelaars. En daardoor meer mogelijkheden hebben om werkzoekenden en werkgevers te matchen. Voor meer informatie, ga naar www.samenvoordeklant.nl/VUM