Overslaan en naar de inhoud gaan

Gespreksleidraad Arbeid als Medicijn

17 mei 2022

Naast de gespreksleidraad Arbeid als Medicijn, bedoeld om tijdens de intake en de behandeling gericht aandacht te besteden aan de rol van arbeid bij het ontstaan, het voortduren en het herstel van psychische problemen, is er nu ook de leidraad casuistiek. Deze leidraad helpt om de casuïstiekbespreking voor te bereiden en goed te laten verlopen.

Werk is belangrijk voor mensen. Werken draagt bij aan sociale integratie en maatschappelijke participatie. Werk biedt ontplooiingsmogelijkheden, levert politieke en maatschappelijke invloed en kan psychische problemen verminderen.
Maar werk kan ook een oorzaak zijn bij het ontstaan en voortduren van psychische stoornissen. Het (jarenlang) geen werk hebben of het na studie niet aan het werk kunnen komen kan psychische problematiek versterken. Het is daarom belangrijk om de invloed van werk te bespreken in begeleiding en tijdens behandeling[1].

Om het gesprek over de invloed van werk op gezondheid en herstel te ondersteunen biedt de website https://arbeidalsmedicijn.nl/ verschillende handvatten voor cliënten, werkgevers en professionals.

Generieke module ‘Arbeid als medicijn’

Hoe kun je mensen met psychische problemen zo ondersteunen dat ze duurzaam aan de slag kunnen? Dat lukt alleen door samen te werken. Door het gesprek over werk zowel met de cliënt als met de collega-professionals uit andere organisaties aan te gaan.

Om het gesprek over werk op gang te brengen is er een generieke module ontwikkeld. Deze module ‘Arbeid als medicijn’ is in 2019 door Zorginstituut Nederland erkend als een van de kwaliteitsstandaarden. In het afgelopen jaar is er met inzet van ZonMw een e-tool ontwikkelt om cliënten, werkgevers en professionals nog meer handvatten te bieden bij het inzetten van ‘Arbeid als medicijn’. AKWA heeft verder met het maken van beeldmateriaal bijgedragen aan de volgende stap in de ontwikkeling van de module.

Laten we met elkaar verder aan de slag gaan met de inzet van werk voor gezondheid en herstel. Het is daarbij voor professionals binnen UWV, gemeenten, GGZ en andere betrokken organisaties belangrijk om te blijven leren en groeien. Casuïstiekbespreking is één van de waardevolle bronnen om van te leren en om vakbekwaamheid en kennis op peil te houden.

Meer weten?

Neem contact op met Ard van Oosten - psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker - via a.vanoosten@indigorijnmond.nl

 

[1] van Oosten, A., Peeters, J. W., Zwerver, F., Lenssen, A., & Blonk, R. W. B. (2020). Aan de slag met arbeid als medicijn. Advisie3.