Overslaan en naar de inhoud gaan

IPS-regeling voor gemeenten: van tijdelijk naar structureel

21 mei 2025

IPS, Individuele Plaatsing Steun, is een door de GGZ ontwikkelde, bewezen effectieve re-integratiemethode bedoeld voor mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. 30 tot 40 procent van de mensen met een uitkering heeft psychische problemen en ontvangt hulp vanuit de GGZ. Gemeenten kunnen voor de groep mensen met een bijstandsuitkering bij de GGZ IPS-trajecten inkopen. Om de inzet van IPS voor mensen met een bijstandsuitkering die GGZ-hulp ontvangen te bevorderen loopt er sinds 2023 voor gemeenten een tijdelijke regeling. De tijdelijke regeling loopt tot en met 2025.

Het kabinet heeft in de voorjaarsnota 2025 besloten om vanaf 2026 structureel 12 miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen.

De lopende samenwerking tussen GGZ, gemeenten en UWV krijgt met dit besluit de zekerheid die nodig is om continuïteit in de uitvoering te kunnen garanderen.

Als stap 1 zal de lopende IPS-regeling voor de gemeentelijke doelgroep met een jaar, dus tot en met 2026, worden verlengd. In overleg met de betrokken uitvoerende partijen zal worden bekeken hoe een structurele regeling er na 2026 uit komt te zien. Mogelijk is daar een wetswijziging voor nodig, wat de nodige tijd vergt.

Dit is een artikel uit de nieuwsbrief Gemeentenieuws van SZW 2025-3. Met deze nieuwsbrief houdt het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) je op de hoogte van relevant nieuws. Abonneer je hier als je de nieuwsbrief Gemeentenieuws van SZW wilt ontvangen.