Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkeling dashboard skills UWV samen met partners en gebruikers

12 april 2022

UWV en SBB werken samen met partners aan een update van het dashboard skills. Met de informatie in de update kunnen professionals nog beter werkzoekenden op basis van taken, soft skills en kwalificaties matchen met openstaande vacatures. Het dashboard wordt met een grote gebruikersgroep ontworpen en ontwikkeld. Zo zijn professionals -waaronder loopbaanadviseurs- van UWV, SBB, gemeenten, sociale partners en vanuit onderwijsinstellingen betrokken. Op basis van hun wensen en feedback wordt het dashboard ieder kwartaal verder ontwikkeld. 

Wat is nieuw?

Eind augustus 2021 werd een eerste versie van het dashboard skills geïntroduceerd op het portaal werk.nl/arbeidsmarktinformatie. In deze eerste versie zijn ca. 50 beroepen en hun skills beschreven. Daarmee is m.n. inzichtelijk gemaakt welke taken en soft skills uit een minder kansrijk beroep overeenkomen en nodig zijn voor de overstap naar een meer kansrijk beroep. 

Halverwege december vond de tweede update plaats naar 91 beroepen. Daarmee verdubbelde het aantal beroepen in het dashboard. Eind maart heeft er weer een volgende uitbreiding plaatsgevonden. Het dashboard wordt aangevuld met nog eens 50 beroepen (een combinatie van kansrijke en kansarme beroepen) waardoor het totaal aantal beroepen in het dashboard inmiddels op ruim 140 uitkomt. Tegelijkertijd zijn er nu ook voor het eerst koppelingen gemaakt tussen beroepen en de daarbij benodigde mbo-kwalificaties, en met alle achterliggende informatie in de kwalificatiestructuur zoals die door SBB gehanteerd worden. Ook nieuw is dat voor het beroepsniveau van alle beroepen de ISCO (International Standard Classification of Occupations) wordt gebruikt. Gebruikers gaven ook aan graag informatie over het vacaturemarkt in het dashboard terug te zien. Daarom is er aan de beroepen ook data toegevoegd die een indicatie geeft van de omvang van de actuele vacaturemarkt in Nederland.  

Verder zijn -naar aanleiding van diverse gebruikerstesten- de vormgeving en navigatie van het dashboard verbeterd. Zo is o.a. het zoeken van beroepen makkelijker, is de informatie over het beroep nog meer gebundeld op één pagina en is het navigeren naar de gezochte informatie overzichtelijker. 

Gebruik van het dashboard skills.

Met het dashboard skills kunnen loopbaanadviseurs nog gerichter advies geven aan werkzoekenden die willen overstappen naar een andere meer kansrijke baan. En werkgevers kunnen hiermee nog gerichter en effectiever zoeken naar kandidaten voor hun vacatures
Op dit moment wordt het dashboard skills ca. 2.000 keer per maand bezocht. Het gebruik van het dashboard bij matching groeit. Ook de adviseurs van UWV arbeidsmarktinformatie merken een toenemende interesse om het dashboard zowel in de dienstverlening aan werkzoekenden als werkgevers te gebruiken. De regionale adviseurs van UWV zijn beschikbaar voor het geven van presentaties en demo’s van het dashboard. De contactgegevens van de adviseurs zijn te vinden op de regiopagina’s van het portaal werk.nl/arbeidsmarktinformatie. 

Waarom een dashboard skills? 

In april 2021 is een nieuw portaal arbeidsmarktinformatie geïntroduceerd voor de arbeidsmarktregio’s. Een project vanuit SZW, VNG, UWV en de Programmaraad. Inmiddels is het dashboard skills het 10e interactieve dasboard op dit portaal. 

Voor de coronadienstverlening vanuit de regionale mobiliteitsteams vroegen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan UWV en SBB om snel en overzichtelijk informatie te publiceren over beroepen en skills voor kansrijke beroepen. 

Specifiek voor MBO/beroepsopleidingen zijn hiervoor Inspiratiekaarten ontwikkeld in 2021 en 2022. Vanuit een gezamenlijke ambitie van SZW, OCW, VNG, Divosa, UWV, Cedris, MBO Raad, NRTO, sociale partners en SBB om praktijkleren in het mbo nog beter te verankeren in de arbeidsmarktregio’s.

Het nieuwe uitgebreide interactieve dashboard skills is weer een volgende stap. De komende tijd wordt dit dashboard steeds verder uitgebreid met meer beroepen en andere meetwaarden. Het vormt de basis voor de langere termijn.

Welke bronnen worden gebruikt?

Het dashboard skills benut de bronnen kansrijke beroepen, minder kansrijke beroepen en overstapberoepen van UWV. Voor de taken en soft skills is gebruik gemaakt van de bron CompetentNL. Er wordt nog hard gewerkt aan de ontwikkeling van de basisversie van CompetentNL. De getoonde kwalificaties komen uit de kwalificatiestructuur van het SBB. Het dashboard skills geeft inzicht in een eerste deel van de basisversie van CompetentNL. 

Meer informatie?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Wouter van Dam, producteigenaar van dit project: wouter.vandam@uwv.nl