Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkdag Programmaraad ‘Van denken naar doen’

31 januari 2024

Donderdag 7 maart in de Jaarbeurs in Utrecht - DE LAATSTE PLAATSEN BESCHIKBAAR

Denk je veel, en kom je soms moeilijk tot actie? Gedegen hoofdwerk om fouten te voorkomen? Of begin je gewoon omdat je enthousiast bent? En ontdek je halverwege dat je anderen vergeet mee te nemen en beter had moeten nadenken om fouten te voorkomen? Herkenning? Beste denker, doener en diegene er tussenin, welkom op de Praktijkdag van de Programmaraad, met als thema ‘Van denken naar doen’. 

Kom een dag uit je routine om je denk- en doe-vermogen te versterken. En om te ervaren dat fouten maken mag, nee, moet zelfs, om te leren wat het beste werkt. Voor de mensen die ook graag willen meedoen met werk. En voor de werkgevers die daar graag aan bijdragen als oplossing voor hun vacatures.  

Laat je in de ochtend verrassen door de ‘Vrije Denkers’ met hun (plenaire) workshop ‘Doen is de beste manier van denken’. Deze workshop raakt en wil je niet gemist hebben. En is de rode loper naar 3 rondes met inspirerende workshops over actuele onderwerpen voor het werkend maken van de inclusieve arbeidsmarkt.

Programma Praktijkdag

Vanaf 09:00 uur  Inloop met koffie/thee/lekkers
09.45 uur beginnen we, kom op tijd voor: 
09:45 - 10:45 uur  Gezamenlijke opening met de Vrije Denkers 
11.00 - 12.00 uur  Workshop ronde 1 
12.00 - 12:50 uur  Lunchpauze 
13:00 - 14.00 uur  Workshop ronde 2 
14.15 - 15.15  uur  Workshop ronde 3
15.15 - 16.00 uur  Borrel & korte gezamenlijke afsluiting 
De Beursvloer is open vanaf 11.00 tot 15.30 uur

Beursvloer

Op de Beursvloer (in de lunchruimte) maak je kennis met de ‘nuggers praatplaat’ van ZINZIZ, de Leerbanenmarkt van SBB, een uitleg van VUM d.m.v. LEGO en met een niet te missen kunstwerk dat ‘jongeren met een arbeidsbeperking' verbeeldt, van Cedris.

  • De ‘nuggers praatplaat' visualiseert het onderzoek ‘Ondersteuning van nuggers met een arbeidsbeperking die willen werken’, en nodigt uit om kennis te halen bij, en te delen met Miriam Wickham, onderzoeker van ZINZIZ
  • SBB optimaliseert de Leerbanenmarkt, de digitale dienstverlening voor leer- werkplekken, zodat onderwijsinstellingen, (overheids)bedrijven en burgers elkaar vinden voor leertrajecten. En hoort graag jouw feedback op Leerbanenmarkt.nl. 

3 workshoprondes - DE LAATSTE PLAATSEN BESCHIKBAAR

Deze Praktijkdag zijn er verdeeld over 3 rondes: 17 inhoudelijke workshops van regiocollega’s uit het land en SZW, en er zijn 2 masterclasses waarbij je in 2 uur de diepte ingaat over een specifiek onderwerp. 

In elke workshop herken je het denken, het doen en het schakelen daartussen, en elke workshop stimuleert jou om zelf je vervolgstappen te bepalen. Waarbij ieder instrument, project en samenwerking een middel is om jouw kandidaten duurzaam aan het werk te helpen en/of vacatures van jouw werkgevers duurzaam te vervullen.

Je stelt zelf je programma samen, door in de 1e, 2e en 3e ronde een workshop of masterclass te kiezen. Wil je een ronde overslaan? Dan selecteer je het veld GEEN in de betreffende ronde. We zien je graag op de Praktijkdag van donderdag 7 maart in de Jaarbeurs in Utrecht.

Overzicht workshops

  • Sprekers: Jeanette Siebinga en Saloua Chaara, senior beleidsmedewerkers bij het ministerie van SZW (afdeling Re-integratie en participatie)
    Te volgen in: ronde 3

    Doelgroep: beleidsmakers en andere professionals van gemeenten, UWV, arbeidsmarktregio’s en Sociaal ontwikkelbedrijven, die zich bezighouden met Beschut werk
    Aantal deelnemers: 30

    Omschrijving workshop
    In deze extra georganiseerde workshop neemt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid je mee in de laatste ontwikkelingen rondom Beschut werk en de toekomst van de sociale infrastructuur. Het ministerie van SZW gaat graag met jou in gesprek over de knelpunten die je ervaart bij Beschut werk. Jouw ervaringen en inzichten neemt het ministerie mee in de ontwikkeling van Beschut werk.

    Beschut werk is volop in ontwikkeling. Afgelopen periode zijn verschillende onderzoeken gepubliceerd over Beschut werk en de toekomst van de sociale infrastructuur. In juli en in december 2023 zijn in Kamerbrieven maatregelen aangekondigd om Beschut werk te bevorderen en om de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven te versterken. Naar aanleiding daarvan wordt gewerkt aan aanpassingen en verbeteringen.

    Deze Beschut werk workshop is extra toegevoegd aan het programma van de Praktijkdag.

  • Sprekers: Corina Cira - Jobcoach PrO Almere/CPA, Coos de Smalen - Projectleider, Centrum voor Praktijkleren Almere/ PrO Almere, Claudia Schaffitz - Eigenaar Brownies & DownieS
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: beleidsmakers (op bijvoorbeeld arbeidsmatige dagbesteding of zorg), en van gemeenten,  en professionals uit de arbeidsmarktregio’s, Sociaal werkbedrijven, onderwijs en instellingen voor arbeidsmatige dagbesteding
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig. Wel interesse in de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen met een cognitieve beperking (LVB/VB)

    Omschrijving workshop
    Deze workshop neemt je mee in een leerwerktraject waarin we, leren voor een MBO Praktijkverklaring en het Simpel Switchen met elkaar hebben verbonden. Werken in de arbeidsmatige dagbesteding wil niet voor iedereen zeggen dat je bent uitgeleerd. Het leerwerktraject stimuleert deelnemers om zichzelf uit te dagen, verder te ontwikkelen en om beter te worden in hun vak en daar een formele kwalificatie voor te verwerven. 

    We laten zien dat vanuit een onderwijsinitiatief in samenwerking met arbeidsmatige dagbestedingsinstellingen, deelnemers in staat zijn zich te ontwikkelen en opleidingstrajecten af te ronden met een MBO Praktijkverklaring. Door toename van vaardigheden komen deelnemers tot Switchen tussen arbeidsmatige dagbesteding en andere delen van de arbeidsmarkt. Het klinkt Simpel, dat kan het ook zijn, het vergt inzet, creativiteit en veel enthousiasme om te komen van denken naar doen. En weet dat het kan. 

    Naar boven

  • Sprekers: Lisan van den Beukel en Stef Molleman - arbeidsmarktadviseurs bij UWV
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: professionals uit de werkgevers- en werkzoekendendienstverlening, zowel praktisch als beleidsmatig
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: basisbegrip van solliciteren  

    Omschrijving workshop
    Denken en doen vanuit Skills voor werkzoekenden en werkgevers, hoe dan? Nou, met een inspirerend sollicitatie kaartspel. In deze workshop gaan we met een ‘sollicitatie kaartspel’ het gebruik van skills en vaardigheden oefenen voor werving en selectieprocedures. Door met het kaartspel actief na te denken over skills leer je in de praktijk makkelijker en sneller schakelen tussen beroepen en sectoren. Ook leer je met een bredere blik te kijken naar de arbeidsmarkt en kandidaten.

    Door samen met deze mooie tool aan de slag te zijn, ervaren we de verschillende perspectieven van professionals uit zowel de werkgeversdienstverlening als uit de werkzoekendendienstverlening. Dat zorgt voor een interessante uitwisseling van praktijkvoorbeelden, en stimuleert om breder te kijken naar kandidaten én vacatures.

    Naar boven

  • Sprekers: Suzanne de Kroon - Onderwijskundig adviseur en procesbegeleider pilots SBB CompetentNL, SBB, Jeroen van Zuijlen - Regio adviseur onderwijs-arbeidsmarkt, SBB, Andries van Vugt - Creative Director & Strategist, Organiq, Gerard van Barneveld - Dynamisch Verbinder, Building Changes
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: Arbeidsmarktadviseurs, Klantmanagers en Beleidsadviseurs
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: interesse en/of ervaren in skillsgericht denken

    Omschrijving workshop
    Ontdek de mogelijkheden van een skillsgerichte arbeidsmarkt tijdens deze interactieve workshop! Je krijgt inzicht in praktijkvoorbeelden van de gemeente Eindhoven en in de tool Passport for Work,  waarmee werkzoekenden inzicht krijgen in hun skills. Leer hoe een skillsprofiel eruit ziet en ervaar het belang van skillsgericht denken. Ontdek wat het werkgevers en kandidaten oplevert, wat er van hen wordt verwacht, en ook hoe het onderwijs op deze ontwikkeling inspeelt. 

    Daarnaast hoor je meer over CompetentNL. Op dit moment wordt, in opdracht van de ministeries van SZW en OCW, door CBS, UWV, TNO en SBB gewerkt aan een nationale 'skills-taal': CompetentNL. Een gemeenschappelijke skills-taal, een taal om te begrijpen over welke skills je het hebt, helpt om de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en het (beroeps)onderwijs verder te verbeteren. Ook hoor je hoe deze ontwikkeling verloopt, wat dit betekent voor de tool van Passport for Work, wat je daarvan kunt verwachten en hoe je kunt worden betrokken. 

    Naar boven

  • Sprekers: Erland Smit -  Productmanager VUM / Product Portfolio Manager Arbeidsmarkt, Programma VUM/BKWI, Renate Westdijk - Coördinator Pilots - Programma VUM
    Te volgen in: ronde 1 en 3

    Doelgroep: beleidsmedewerkers W&I, Senior bemiddelaars, Managers uitvoering W&I
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: Deze workshop is minder geschikt voor medewerkers van UWV, omdat de implementatie van VUM wordt verzorgd door het hoofdkantoor en nauw verbonden is met de introductie van de nieuwe applicatie ‘Bemiddelingsservice’

    Omschrijving workshop
    Ontdek de kracht van een doordachte planning en wat daarvan nu al geleerd is. Bereid je zo voor op de landelijke uitrol van VUM (Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens)!

    In de pilots verzamelen we momenteel waardevolle feedback van bemiddelaars, softwareleveranciers en van toekomstige gebruikers in deze workshop, om de landelijke uitrol te optimaliseren. We delen essentiële inzichten die je als arbeidsmarktregio en organisatie (gemeente, ontwikkelbedrijf) helpen om je voor te bereiden. 

    In deze workshop vertalen we met jou, al denkend en doen, deze waardevolle tips naar concrete plannen, zodat jij klaar bent voor de komst van VUM. Een goede voorbereiding maakt niet alleen het werk makkelijker en efficiënter, maar ook jouw organisatie zal het 'VUM-effect' ervaren. Neem alvast een kijkje op de VUM-programma website: https://www.matchingsgegevens.nl. Bereid je voor op succes en ontdek wat VUM voor jouw organisatie kan betekenen!

    Naar boven

  • Sprekers: Elena Nabatova - Regiomanager Participe Amstelland; Ludger Weller - Partner SkillLab, Katja Blednova - Project Coordinator Participe Amstelland; Rintse van der Werf - Partner SkillLab
    Te volgen in: ronde 2 en 3

    Doelgroep: gemeentelijke klantmanagers werk, Job coaches, Strategisch medewerkers van gemeenten en andere organisaties 
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: praktijkervaring begeleiding werkzoekenden, eventueel ervaring met implementatie van nieuwe werkvormen

    Omschrijving workshop
    In Nederland zijn ongeveer 100.000 Oekraïense vluchtelingen. Zij hebben geen werkvergunning nodig om te mogen werken, en volgens UWV is meer dan 50% van de groep 18-65 jaar aan het werk. Maar velen werken ver onder hun opleidings- en ervaringsniveau. Om dat te verbeteren zette de Hogeschool van Amsterdam een projectgroep op, samen met Participe en SkillLab en partners als Werkplein Amstelveen, Manpower en andere recruitmentorganisaties. 

    In deze workshop hoor je hoe in dit project een groep van 50 Oekraïners geholpen werd met een skill-assessment in hun eigen taal. Met het bijbehorende skills-profiel is actief naar passende werkgevers gezocht. Het mooie is dat deze tool ook geschikt is voor andere doelgroepen. In deze workshop krijg je inzicht in dit succesvolle project en de innovatieve, op skills gerichte aanpak. Met uitleg aan de hand van een project en de resultaten daarvan. 

    Naar boven

  • Sprekers: Helma Rijkeboer - initiatiefnemer en loopbaanadviseur Leerwerkloket Twente, Lyanne ten Brummelhuis - projectleider en communicatieadviseur Leerwerkloket Twente en Ans Piepenbrock - tekstschrijver
    Te volgen in: ronde 1 en 3

    Doelgroep: gemeentelijke klantmanagers, Beleidsadviseurs, uitvoerende professionals 
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    Het programma ‘Ontdek wat je in huis hebt’ van Leerwerkloket Twente (ontstaan door een blog van een kandidaat) richt zich op vrouwen van 45 jaar en ouder, die toe zijn aan een nieuwe (loopbaan)stap in hun leven. In deze workshop hoor je over de aanpak en de succesfactoren: het spreken van de juiste taal voor de juiste groep, het inzetten van ervaringsdeskundigen, het bieden van maatwerk en het investeren in regionale samenwerkingen. Daarnaast hoor je over de resultaten en ervaringen.  

    Hoe ga je van denken naar doen? Onze ervaring: een oplossing is soms dichterbij dan je denkt! We delen hoe we van idee tot uitwerking zijn gekomen, waarbij we ervaringen/lessen hebben getoetst en geëvalueerd. Wat heeft geleid tot een succesvol project. We hopen jou te inspireren om hier ook in jouw arbeidsmarktregio mee aan de slag te gaan.

    Naar boven

  • Sprekers: Annette van Waning - directeur PROVSO.WORKS, Marco Edink - Programma- en Projectmanager MEE Rotterdam Rijnmond, Merel Venema - Projectleider Jeugdwerkgelegenheid WSP Rijnmond - Gemeente Rotterdam
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: professionals binnen PRO en VSO en gemeenten, zoals beleidsadviseurs, banenafspraak, projectleiders aanpak jeugdwerkloosheid, consulenten, programmamanagers
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: bekendheid met het PRO en VSO onderwijs is wenselijk

    Omschrijving workshop
    PROVSO.WORKS en MEE Rotterdam Rijnmond hebben samen het project De Toekomstcoach opgezet. Dit project ondersteunt pro en vso jongeren in hun laatste jaar school en het eerste jaar op de arbeidsmarkt. In deze periode en levensfase verandert er veel voor jongeren, op diverse levensdomeinen. De Toekomstcoach staat naast jongeren en ondersteunt bij allerhande vragen en uitdagingen. Wij nemen je mee in de opzet van dit project en laten je vooral zien wat de effecten zijn voor jongeren en betrokkenen zoals werkgevers en ouders. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de arbeidsmarktregio Rotterdam Rijnmond.

    Naar boven

  • Sprekers: Janne van Stokkom - Senior beleidsmedewerker, Ministerie van SZW; Alice Elshof, Strategisch Bedrijfsadviseur, Gemeente Utrecht/ Werk en Inkomen/ Werkgeversservicepunt en Lydia Gunnink - bedrijfsadviseur en Rachida Akani - Adviseur Werkgeversdienstverlening bij WerkgeversServicepunt Midden-Utrecht
    Te volgen in: ronde 3

    Doelgroep: Beleidsadviseurs en strategisch medewerkers die actief zijn in de arbeidsmarktregio’s (bijv. voor gemeenten/UWV) die aan de slag zijn of willen gaan met sectorale ontwikkelpaden 
    Aantal deelnemers: 30
    Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    Het ministerie van SZW en de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht nemen je mee in een workshop over de inzet op sectorale ontwikkelpaden, waarin inzet van praktijkleren in het mbo een belangrijke rol speelt. SZW gaat kort in op de laatste stand van zaken van de sectorale ontwikkelpaden. En de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht licht toe hoe zij via de proeftuin kinderopvang anderstaligen en vso/pro-leerlingen aan een leerbaan helpen als groepshulp met mogelijkheid tot doorontwikkeling naar mbo 2 of 3. 

    Je krijgt handige tips en tricks mee voor hoe je een Ontwikkelpad voor deze en andere doelgroepen in jouw regio tot stand kunt brengen en je gaat in gesprek met andere deelnemers over hun ervaringen.

    Naar boven

  • Sprekers: Kim Davelaar - Projectleider CAOP en Fiona Knepper - Loopbaancoach RMT Rivierenland en Gorinchem
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: professionals van gemeenten, UWV en overige loopbaanprofessionals
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: ervaring met het begeleiden van werkzoekenden

    Omschrijving workshop
    Begeleid jij mensen richting werk en merk je dat je geneigd bent steeds dezelfde paden te bewandelen? Ontdek en verken tijdens deze workshop de online gratis zoekmachine voor loopbaanprofessionals: Platform Naar Werk (ontwikkeld met financiering van het ministerie van SZW). Op Platformnaarwerk.nl vind je hulpmiddelen die A&O, O&O fondsen en overheidsinstanties hebben ontwikkeld om werkzoekenden te ondersteunen bij het vinden van werk.

    In de regio begeleiden de coaches van de RMT’s mensen naar andere sectoren. Ze werken interdisciplinair en verbinden kennis en ervaring vanuit de sectoren en deelnemende organisaties en bieden dat actief aan de deelnemers aan.

    Tijdens deze workshop ga je aan de slag met Platform Naar Werk en hoor je verhalen uit de praktijk over hoe het voor een werkzoekende is om een overstap te maken naar een andere sector.

    Naar boven

  • Sprekers: Lena Wever - Onderzoeker en trainer, ZINZIZ en Lucy van Wijk - onderzoeker en trainer, ZINZIZ
    Te volgen in: ronde 1 en 3

    Doelgroep: geen specifieke doelgroep: iedereen ervaart immers complexiteit in zijn werk. In een diverse doelgroep krijgen deelnemers inzicht in elkaars werkcontext & ervaringen van complexiteit.
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig. Je krijgt korte inzichten aangereikt die je vervolgens op je eigen situatie betrekt, tijdens reflectieve en actiegerichte oefeningen

    Omschrijving workshop
    Wanneer we iets complex vinden, zijn we vaak geneigd om te handelen op de automatische piloot: we volgen regels en protocollen op, we bedenken korte termijn oplossingen, we doen wat nodig is om het ‘goed’ te doen. Het risico hiervan is niet alleen stress, maar ook de verbinding verliezen met je vak, je organisatie of met de waarden die jou drijven als professional. Bijvoorbeeld wanneer je door protocollen of regeldruk geremd wordt om te doen wat je juist zo belangrijk vindt voor bijvoorbeeld kandidaten of werkgevers. 

    Tijdens de workshop sta je stil bij de complexiteit die jij in je werk ervaart. Wat is jouw neiging om met die complexiteit om te gaan? Vervolgens word je uitgedaagd om te oefenen met alternatieve manieren.

    Naar boven

  • Spreker: Hiske Andriessen - Senior beleidsmedewerker inclusieve arbeidsmarkt (banenafspraak), SZW en Maarten Luhrman - Projectleider Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt
    Te volgen in: ronde 1

    Doelgroep: iedereen met interesse in de banenafspraak
    Aantal deelnemers: 35
    Kennisniveau: basiskennis van de banenafspraak

    Omschrijving workshop
    In deze workshop staat de Banenafspraak centraal. De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen dat er 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking, bij reguliere werkgevers. Deze afspraak is gemaakt zodat iemand die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen, met ondersteuning bij een gewone werkgever aan het werk kan. 

    Het ministerie van SZW bespreekt de laatste ontwikkelingen van de Banenafspraak en kijkt vooruit naar wat er komen gaat. Tijdens de workshop gaan we onder meer aandacht besteden aan het wetsvoorstel verbetering banenafspraak dat onlangs naar de Tweede Kamer is verzonden, zowel op inhoud als proces. Ook de beperkte verbreding van de doelgroep komt aan de orde, net als de toekomst van de Banenafspraak. Er is tijdens de sessie veel ruimte voor het stellen van vragen en het ministerie gaat graag met jullie in gesprek over de banenafspraak. 

    Naar boven

  • Sprekers: Chris Wallis - procesmanager Werk, participatie en arbeidsmarkt, Divosa, Margreet Mook - beleidsadviseur Inclusieve Arbeidsmarkt, Cedris
    Te volgen in: ronde 3

    Doelgroep: professionals vanuit sociaal ontwikkelbedrijven en sociaal domein, beleidsmedewerkers, adviseurs en (programma)managers van gemeenten sociaal domein
    Aantal deelnemers: 30
    Kennisniveau: basiskennis van loonkostensubsidie

    Omschrijving workshop
    Wat levert werken met loonkostensubsidie (LKS) op voor degene die aan de slag is, voor de lokale en landelijke overheid en voor de maatschappij en economie als geheel? Wat zijn de baten en de kosten van LKS? Berenschot deed hier onderzoek naar aan de hand van een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) in opdracht van Cedris en Divosa. Met een tool kun je dit inzichtelijk maken op gemeentelijk en landelijk niveau. In deze workshop word je meegenomen in de belangrijkste resultaten van het onderzoek, namelijk dat werken loont! 

    Om dit inzichtelijk te maken, is een rekentool ontwikkeld zodat je kunt zien wat het oplevert per gemeente of landelijk, wanneer je investeert in LKS. In deze workshop hoor je en zie je hoe de rekentool kan worden gebruikt en hoe je deze lokaal kunt toepassen.  

    Naar boven

  • Sprekers: Tanja Willemsen - programmamanager Programmaraad en systeemopsteller bij Gloedconsult en Alco van Dam - Loopbaancoach bij Leerwerkloket en Werkcentrum Noord Oost Brabant en systeemopsteller bij Alje Consultancy
    Te volgen in: Ronde 3

    Doelgroep: professionals die benieuwd zijn naar systemisch werk en een werkgerelateerde opstelling willen ervaren
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: een open houding voor systemisch werk en opstellingen (bekend van familie en organisatie-opstellingen)

    Omschrijving workshop
    Van denken naar doen kan een uitdaging zijn. Plannen maken is soms makkelijker dan ze uitvoeren. Of misschien vind je het fijner om gewoon te blijven doen, zonder opnieuw na te denken of het ook beter kan. Welke voorkeur kent jouw organisatie? Of welke voorkeur ken jij? In deze open workshop gaan we met een systemische kijk onderzoeken hoe we ‘staan’ in onze organisaties.

    Met elkaar kiezen we een vraagstuk dat we gezamenlijk systemisch gaan uitdiepen en ervaren. Je leert niet per se zelf systemisch werk toe te passen. Door systemisch werk onder begeleiding van ervaren opstellers mee te maken, krijg je nieuwe inzichten over de onderstroom. Ben jij nieuwsgierig naar systemisch werken in relatie tot onze professionele uitdagingen? Kom dan naar deze intense workshop, waarin de onderstroom zichtbaar wordt gemaakt. We verzekeren je een bijzondere ervaring, die je nog lang bijblijft!

    Naar boven

  • Begeleiders: Brian Verweij, senior beleidsadviseur en plv programmamanager ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een collega van het ministerie
    Te volgen in: ronde 2

    Doelgroep: professionals met interesse in de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur
    Aantal deelnemers: 30
    Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig

    Omschrijving workshop
    De dienstverlening en inrichting van de arbeidsmarktregio’s is in ontwikkeling; wetsaanpassingen worden voorbereid om de arbeidsmarktinfrastructuur te hervormen. De dienstverlening die in coronatijd is ontstaan als Regionale Mobiliteitsteams zal eind 2024 stoppen.

    Er wordt voortgebouwd op de ervaring die met elkaar is opgedaan. We blijven werken aan optimale dienstverlening voor werkgevers, werkzoekenden en werkenden onder de naam Werkcentrum.

    Wat zijn de uitgangspunten van de nieuwe dienstverlening? Wat gaat er veranderen? En wat moeten we daarbij zeker niet vergeten? Laat je bijpraten door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over deze ontwikkeling. En we horen graag welke aandachtspunten, zorgen en ook kansen jij ziet!

    Naar boven

  • Sprekers: Hilde van Ravenswaaij - onderzoeker en Trainer, ZINZIZ en Mieke Tennekens - beleidsmedewerker sociaal domein, Gemeente Zwartewaterland
    Te volgen in: ronde 2 en 3

    Doelgroep: Beleidsadviseurs en strategisch adviseurs, jobcoaches en klantmanagers
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: kennis van jobcoaching

    Omschrijving workshop
    Deelnemen aan deze workshop levert je inzichten op in de keuzes en afwegingen die in de gemeente en in de arbeidsmarktregio gemaakt kunnen worden op het gebied van jobcoaching. Zinziz deelt inzichten uit hun onderzoek naar het beoordelingsproces, uit de handreiking ‘aan de slag met jobcoaching’. Deze handreiking is geüpdatet met onder meer de wijzigingen van Breed Offensief. Deze inzichten van Zinziz worden geïllustreerd door de ervaringen van professionals uit de regio. Onder meer inzichten in het maken van (gemeentelijke) beleidskeuzes en afwegingen bij de inzet van jobcoaching en het proces wat daaraan ten grondslag ligt. 

    Naar boven

  • Sprekers: Ruben Ham - landelijk adviseur werkgeversdiensten UWV, Ayra van den Berg - Landelijk adviseur servicepunt Flex, UWV en Denise van Zundert - Operationeel coördinator RMT Midden-Holland, Marieke Duijndam - landelijk adviseur Werkgeversdiensten, sector Uitzendbranche, Sven van Brakel - Senior adviseur arbeidsmarkt, NBBU, Joop de Boer - Adviseur Publiek-private samenwerking ABU, Laura Spangenberg - Programmamanager Arbeidsmarkt en goed werkgeverschap ABU
    Te volgen in: ronde 1 en 3

    Doelgroep: Managers Werkgeversservicepunt, (Senior) adviseur Werkgeversdiensten, Regionale beleidsadviseurs, Adviseurs gemeente en UWV
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: basiskennis Werkgeversdienstverlening gemeente en UWV

    Omschrijving workshop
    Nieuwsgierig naar samenwerken met de uitzendbranche? Uitzendbureaus zijn belangrijke partners op de arbeidsmarkt. Zij hebben een groot netwerk bij bedrijven, hebben veel vacatures en bieden (aanvullende) diensten, zoals opleiding, begeleiding en ontwikkelpaden. Er zijn op landelijk, regionaal en lokaal niveau vele vormen van publiek private samenwerkingen. Het kernteam PPS organiseert, stimuleert, coördineert en evalueert deze samenwerkingen.

    In deze workshop wil het kernteam PPS jou inspireren met goede voorbeelden uit de praktijk zodat je hiermee in jouw arbeidsmarktregio aan de slag kunt. Daarnaast nemen we je mee in de ontwikkelingen binnen de uitzendbranche. Het kernteam bestaat uit medewerkers van de ABU en NBBU, LWSP en de Programmaraad.

    Als praktijkvoorbeeld, bespreken we het Werkcafe Gouda. Wat zijn hun ervaringen, de plussen en minnen? Je hoort welke keuzes zij hebben gemaakt en waarom, vanuit welke afwegingen. Hoe bevalt het met de bureaus ‘in house’? Wat levert dit op? Je ontvangt tips & trics waar je mee aan de slag kunt in jouw regio. Ook halen we input bij jou op; laat ons weten wat jij nodig hebt om kandidaten aan het werk te helpen!

    Naar boven

  • Sprekers: Nienke de Heer -  adviseur Werk van UWV en Hans Terpstra - Senior Customer Intelligence Analist
    Te volgen in: ronde 1 en 2

    Doelgroep: Adviseurs Werk van UWV, Gemeentelijke klantmanagers, beleidsadviseurs en strategisch medewerkers gemeenten/UWV
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: kennis van de doelgroepen die de ene of de andere organisatie helpt is misschien fijn, maar dat hoeft niet. We nemen mensen mee in de aanpak die we gezamenlijk hebben gevolgd

    Omschrijving workshop
    Gemeente Den Haag en UWV hebben lokaal de handen ineengeslagen om gezamenlijke dienstverlening te bieden aan mensen die een grote kans hebben uit de WW te gaan zonder werk te hebben, óf door te stromen naar de bijstand. Gemeente Den Haag en UWV willen mensen ondersteunen om een duurzame baan te vinden zodat zij weer mee kunnen doen in de samenleving. De burger staat daarbij centraal en niet onze eigen werkprocessen. 
    De dienstverlening bestaat uit: 

    1. De maatwerkscan. Na de WW-aanvraag brengt de scan de mensen in beeld die een grotere kans hebben om na de WW door te stromen naar de bijstand.
    2. Extra maatwerk door vroegtijdige dienstverlening van UWV én gemeente waardoor er meteen meer instrumenten en voorzieningen ingezet kunnen worden om mensen te helpen. In driegesprekken met de gemeente, UWV én de burger staat de behoefte van de burger en het passende hulpaanbod centraal. Mensen zijn zeer tevreden over deze gezamenlijke dienstverlening. Zij ervaren persoonlijke aandacht bij de begeleiding naar werk en zijn blij met de aanvullende hulp op de andere leefgebieden: financiën, gezondheid en gezin.

    Gemeente Den Haag en UWV nemen je in deze sessie graag mee in het traject van pilot naar staande dienstverlening en de belangrijkste opbrengsten. Daarnaast gaan we met de workshopdeelnemers in gesprek over samenwerking over de grenzen van de eigen organisatie heen, de kansen die dat biedt en de uitdagingen die het met zich meebrengt

    Naar boven

  • Sprekers: Hedy Segond von Banchet - Sr. Adviseur onderwijs arbeidsmark, SBB, Arie Derks - Landelijk adviseur PRO-VSO-VMBO, SBB, Merie Michels - Senior adviseur onderwijs en arbeidsmarkt, SBB
    Let op! De masterclass duurt 2 uur met een korte pauze. Je volgt de masterclass in workshopronde 2 en 3.

    Doelgroep: beleidsadviseurs, sociaal domein, gemeenten, op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt en praktijkleren, aanpak jeugdwerkloosheid
    Aantal deelnemers: 25
    Kennisniveau: interesse in praktijkleren

    Omschrijving Masterclass
    Of je nu een ervaren professional bent in praktijkleren of juist net begint, deze masterclass biedt je een geweldige kans praktijkervaringen met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren. In tijden met een tekort aan personeel in veel sectoren, wordt bij- en omscholen via praktijkleren in het mbo steeds belangrijker en urgenter, een praktijkverklaring of een mbo-certificaat biedt dan uitkomst.

    Doe je rugzak om, neem je zaklamp mee en wandel met ons door het woud aan terminologieën in het kader van praktijkleren. Samen helpen we je wegwijs te worden in deze soms Babylonische spraakverwarring die gaat over leren in de praktijk.

    Ons kompas brengt je naar de ‘Gouden Driehoek’ waarin het samenspel tussen de werkgever, de praktijkopleider en de kandidaat wordt toegelicht. Laat je inspireren door hun verhalen. We leiden je door het woud van termen en geven je de landkaart waarmee je de hulp kunt vinden om wegwijs te worden in jouw arbeidsmarktregio, je staat er namelijk niet alleen voor. Of je nu werkt op strategisch, beleidsmatig of met twee benen in de uitvoering staat, we hebben ook voor jou contactpersonen in de arbeidsmarktregio die concreet kunnen helpen bij het vinden van werkgevers, mogelijke routes praktijkleren of meer informatie. 

    Wist je dat inmiddels de 10.000e praktijkverklaring is uitgereikt? In de masterclass vertellen we je hier graag meer over. Ga je met ons mee op verkenning?

    Naar boven

  • Sprekers: Lineke van Hal - Bijzonder lector ‘Beroepsvorming professionals publiek sociaal domein’, Zuyd Hogeschool en Mechteld Lengkeek - Docent-onderzoeker Learning & Development,  HAN university of Applied Sciences
    Let op! De masterclass duurt 2 uur met een korte pauze. Je volgt de masterclass in workshopronde 2 en 3.

    Doelgroep: Gemeentelijke klantmanagers, Werkcoaches UWV, HR en/of L&D-professionals gemeenten en UWV (om de gespreksvorm te implementeren in de organisatie)
    Aantal personen: 25
    Kennisniveau: Praktijkervaring met cliënt/kandidaat/klant-contact (1-op-1-contact)

    Omschrijving Masterclass
    Om je als professional te blijven ontwikkelen, is het belangrijk dat je blijft leren: doe je het goede, en doe je het goede op de juiste manier? Het beantwoorden hiervan vraagt om reflectie. In de uitvoering ben je veelal solistisch aan het werk. Hoe kun je dan toch blijven reflecteren op, en leren van wat je doet? Daar zijn instrumenten voor!

    Met de Samenleerwijzer kun je met cliënten in gesprek over jullie samenwerking en daarvan samen leren. We hebben de Samenleerwijzer ontwikkeld op basis van onderzoek bij gemeenten en een sociaal ontwikkelbedrijf.  

    In deze masterclass presenteren we in het eerste uur de geactualiseerde versie van dit instrument en delen we ervaringen van professionals en cliënten. In het tweede uur gaan we er ter plekke mee aan de slag: we gaan samen denken én doen!

    Naar boven

Voor wie?

Alle professionals van gemeenten, UWV, SW-bedrijven en partijen die actief zijn in de uitvoering van het regionale Werkbedrijf, die zich bezighouden met werkgevers- en werkzoekendendienstverlening.

Waar?

Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.
Deelname aan de praktijkdag is kosteloos. Graag willen wij je er op attenderen dat wanneer je je inschrijft, er gerekend wordt op jouw komst en dat je een plaats vasthoudt. Ook de workshopbegeleiders rekenen op jouw deelname; zij stemmen de workshops inhoudelijk af op de deelnemers die zich voor hun workshop hebben aangemeld. Mocht je verhinderd zijn of een workshop niet meer bezoeken, dan verzoeken wij je vriendelijk je inschrijving tijdig aan te passen zodat een andere geïnteresseerde jouw plaats kan innemen.

Beperkte deelname private partijen

Per workshop wordt een beperkt aantal private partijen toegelaten. Private partijen dienen hun inschrijving te beargumenteren. Je inschrijving is pas definitief na acceptatie, je ontvangt uiterlijk 5 dagen voor de Praktijkdag een bevestiging van toelating.

Naar boven