Overslaan en naar de inhoud gaan

Van beschut werk naar banenafspraak en weer terug: soepeler overgang bij overstap

28 juli 2022

De overgang van beschut werk naar de banenafspraak komt nu nog niet zo vaak voor. Een van de redenen is dat mensen bang zijn om deze stap te zetten, omdat ze dan hun indicatie beschut werk verliezen. Hierdoor missen zij zekerheid bij een eventuele terugval. Daarom is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezig met een regelwijziging zodat dit recht ook na de overstap altijd blijft bestaan. De beoogde ingangsdatum is 1 juli 2023. Hiske Andriessen van het ministerie licht toe.

De oplossing is bedacht in het kader van het project Simpel Switchen in de Participatieketen van het ministerie van SZW en Divosa, vertelt Andriessen. “Wij passen het Besluit advisering beschut werk aan. Hierdoor krijgt iemand de indicatie beschut werk zonder inhoudelijke beoordeling terug bij terugval vanuit een baan in het kader van de banenafspraak. Of vanuit een baan zonder ondersteuning. Deze garantie geldt tot de pensioengerechtigde leeftijd.”

Hiermee wordt volgens Andriessen de grootste belemmering weggenomen om van beschut werk naar de banenafspraak te gaan. “Het is voor mensen nu gewoon een erg onzekere stap. Je verliest de indicatie beschut werk en het is maar de vraag of je die terug kunt krijgen, mocht het toch niet lukken binnen de banenafspraak. Door de aanpassing hoef je je daarover geen zorgen meer te maken.”

 

U kunt nu uw mening over de aanpassing geven in een internetconsultatie

De conceptteksten van de aanpassing van het Besluit advisering beschut werk en de nota van toelichting zijn op 25 juli gepubliceerd in verband met de internetconsultatie (deadline 5 september 2022). U vindt deze documenten hier.

Overgang zo drempelloos mogelijk

Hiske Andriessen is sinds januari 2022 werkzaam als senior beleidsmedewerker inclusieve arbeidsmarkt (banenafspraak) bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Velen zullen haar al kennen van wat ze daarvoor deed. Andriessen combineerde jarenlang de functies van projectleider bij de Programmaraad en beleidsadviseur bij Cedris.

Zij wil benadrukken dat de nieuwe regeling niet bedoeld is om mensen te pushen. “Mensen moeten in de gelegenheid zijn te werken op de voor hen best passende plek, ongeacht of het om beschut werk of de banenafspraak gaat. We willen ervoor zorgen dat mensen zo drempelloos mogelijk de overstap kunnen maken en weer terug.”
 

Vooral interessant voor beschut werkers bij reguliere werkgevers

De verwachting is dat vooral beschut werkers bij reguliere werkgevers er straks gebruik van zullen maken. Andriessen: “Ongeveer 15 procent van de beschut werkplekken is bij deze werkgevers. Het kan in de praktijk voorkomen dat de begeleidingsbehoefte steeds kleiner wordt, omdat iemand erg op zijn plek zit bij een reguliere werkgever. De banenafspraak kan dan een betere optie zijn. Het past bij het hele idee van simpel switchen dat mensen stappen zetten op weg naar zo regulier mogelijk werk.”

Voor de werkgever kan een overstap gunstig uitpakken. Als er minder of geen begeleiding nodig is, heeft de banenafspraak twee voordelen ten opzichte van de regeling voor beschut werk. “De medewerker valt in het doelgroepregister en telt daarmee mee voor de banenafspraak. Ook kan de werkgever in aanmerking komen voor het fiscaal aantrekkelijke loonkostenvoordeel banenafspraak.”
 

Positieve reacties vanuit werkveld

Tijdens de Praktijkdag van 10 maart 2022 verzorgde Andriessen samen met haar SZW-collega Saloua Chaara tweemaal een sessie over het thema Simpel switchen van beschut werk naar banenafspraak (en vice versa). Hoe reageerden de deelnemers op de voorgenomen aanpassing? “Zij waren grotendeels enthousiast.” Andriessen was benieuwd hoe vaak ze dachten dat de overstap straks voor zal komen. “In de ene sessie verwachtten de aanwezigen op basis van hun eigen ervaringen dat dit veel gaat gebeuren, in de andere hielden zij het juist op sporadisch.”

Divosa, UWV, VNG en Cedris oordelen in ieder geval positief over de aanpassing. Andriessen en Chaara polsten of er belemmeringen bij de uitvoering kunnen optreden. “Want we willen de druk op de uitvoering niet nog groter maken. De partijen voorzien echter geen problemen.” De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de uitvoeringsorganisaties ook gevraagd om een uitvoeringstoets over het besluit te doen.
 

Reageren mogelijk in internetconsultatie

Verder loopt er nu een internetconsultatie over de wijziging van het besluit voor beschut werk. Tot en met 5 september is reageren mogelijk. “Iedereen kan zijn mening geven. Dat kan gevolgen hebben voor de tekst van het besluit of de nota van toelichting.” Vervolgens wordt het besluit voorgehangen bij de Tweede en Eerste Kamer, waarbij Kamerleden schriftelijk kunnen reageren.

Als dit traject volgens planning verloopt, treedt de wijziging in werking op 1 juli 2023. Andriessen kan nog niet zeggen hoe professionals tegen die tijd worden geïnformeerd. “We gaan onder andere met de Programmaraad in gesprek over de manier waarop dat het beste kan.”
 

Hiske Andriessen (SZW)

Contactpersoon

Hiske Andriessen, senior beleidsmedewerker inclusieve arbeidsmarkt (banenafspraak) bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, handriessen@minszw.nl