Beschut werk
Voor mensen met een arbeidsbeperking die alleen kunnen werken in een beschutte omgeving en onder aangepaste omstandigheden biedt de Participatiewet de mogelijkheid van beschut werk . Dat is de verantwoordelijkheid van gemeenten. Het Rijk bepaalt jaarlijks hoeveel beschutte werkplekken elke gemeente minstens moet bieden. Klik hier voor het overzicht van het aantal beschutte werkplekken per gemeente in 2021.
Voor wie?
UWV adviseert op basis van landelijke criteria of iemand tot de doelgroep beschut werk behoort. Op basis van dat advies stelt de gemeente vast of iemand uitsluitend beschut kan werken. Als de indicatie is afgegeven is de gemeente verantwoordelijk voor het inrichten van een werkplek.
Wat doet de Programmaraad
De Programmaraad verzamelt, ontsluit en actualiseert informatie over beschut werk in de Toolkit Programmaraad.
Beschut Werk: leren van elkaar
Begin 2018 hebben we samen met het ministerie van SZW een nieuw project opgezet: Beschut Werk: leren van elkaar. Het project heeft tot doel om gemeenten die nog worstelen met dit instrument te laten leren van gemeenten en andere organisaties die er al veel ervaring mee hebben opgedaan.
In dit project organiseerden we al 4 intervisiebijeenkomsten op Praktijkdagen en 3 bovenregionale bijeenkomsten om goede voorbeelden te delen en knelpunten te inventariseren en op te lossen. Verder zijn we bezig met het organiseren van Roadshows om in de praktijk te ervaren hoe beschut werk wordt ingericht.