Overslaan en naar de inhoud gaan

De GAP Academy brengt (on)bekend technisch talent in beeld

Gepubliceerd op 08 november 2022

De sectoren bouw en techniek kampen met grote tekorten aan vakmensen. Werkgevers staan te springen om talent, maar hebben tegenwoordig geen tijd meer om leerlingen op te leiden. De GAP Academy helpt de kloof tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te dichten. Onder andere door verborgen talent in beeld te brengen en op te leiden.

Tips

  • Iedereen heeft onbekend talent in zich maar niet iedereen is zich bewust van die talenten. Kijk naar wat iemand kan en benader dat op een omgekeerde manier.
  • Zoom in op een groep mensen die je normaal niet in beeld zou krijgen en kijk met een open blik. Dat iemand nu nog geen schilder is, betekent dat hij/zij dat in de toekomst niet kan worden.
  • Richt praktijkleren in binnen je infrastructuur en gebruik het om mensen te verleiden om wat aan hun ontwikkeling te doen op een laagdrempelige manier. En door mensen een praktijkcertificaat mee te geven, geef je ze een succeservaring mee. Dit werkt als een katalysator: het verhoogt het zelfvertrouwen waardoor mensen worden geïnspireerd om verder te kijken.

Grote groep verborgen talent

Arne Beukema, relatiemanager Leven Lang Ontwikkelen bij ROC Noorderpoort in Groningen, is al een aantal jaar betrokken bij het opleidingscentrum GAP Academy. Hij heeft gemerkt dat er nog veel onbekend talent is, werkloos, of zich verkerend in een kwetsbare arbeidsmarktpositie. “Deze mensen moet perspectief geboden worden.’’ 

Maarten van der Vlist, commercieel manager bij de GAP Academy, is verantwoordelijk voor de hele methodiek. ‘’Wij geloven dat iedereen iets kan. Maar ook dat mensen vaak van zichzelf niet weten wat ze kunnen.’’ De GAP Academy heeft daarom een traject van vier stappen ontwikkeld om technisch talent in beeld te brengen en uiteindelijk op te leiden richting een baan in de techniek of bouw. 

Omgekeerde selectie

UWV, de gemeenten, scholen en jobcoaches zijn de eerste schakel richting het traject. ‘’Tegen alle verwijzers zeggen we: je weet zelf niet wat iemand allemaal kan. Denk niet van tevoren wie er past en wie niet. Hou het vooroordeel weg’’, benadrukt Van der Vlist. 

Beukema: ‘’Omgekeerde selectie is belangrijk. Door eerst met de mensen in gesprek te komen, voorlichting te geven, en ze dan een test te laten maken, kunnen mensen zelf ontdekken of ze talent hebben voor techniek.’’

Traject GAP Academy: in 4 stappen richting een baan in de techniek

  1. Kandidaten maken eerst een digitale test om erachter te komen of zij technisch inzicht hebben, en of de werkzaamheden aansluiten bij hun persoonlijkheid. Van der Vlist: ‘’Wij testen op persoonlijkheid, drijfveren en inzicht, en dan op kennis en ervaring. Kennis kun je namelijk toevoegen, maar inzicht niet.’’
  2. Vanuit die test kunnen kandidaten instromen op een praktijkassessment. In dit assessment maken ze in acht dagen kennis met de wereld achter de techniek. Van installatie- en elektrotechniek tot aan meettechniek, schilderen en bouw: allerlei praktijk- en theoriemodules komen aan bod tijdens deze dagen. Aan elke dag zit een beoordeling gekoppeld. In deze stap komen kandidaten erachter of ze het technische in de vingers hebben én leuk vinden.
  3. Als kandidaten door het praktijkassessment heen komen, wordt er gekeken of ze ‘schoolfit’ zijn en kunnen instromen in een BBL-opleiding. Dit heet het voorschakeltraject. Het accent ligt hierbij op het aanleren van toegepaste vaktheorie, praktische vaardigheden en een adequate werkhouding. Zo weten kandidaten precies waaraan ze beginnen en weet de opleider dat ze het kunnen. 
  4. In de laatste fase volgen kandidaten een BBL-opleiding niveau 2 bij de GAP Academy, of stromen ze direct uit naar een kansrijk beroep. ‘’Vaak blijven kandidaten bij de werkgever waar ze de BBL-opleiding ook doen. In deze huidige tijd zien we dat het perspectief groot is. Als er van beide kanten een klik is, blijven ze vaak bij die werkgever voor een betaalde baan’’, aldus Beukema.