Overslaan en naar de inhoud gaan

In Den Bosch zijn afwijzingen beschut werk verleden tijd

Gepubliceerd op 08 oktober 2020

“We hebben net de honderdste client in beschut werk geplaatst”, vertelt beleidsmedewerker Strategie & Beleid Elly Donker trots. De nauwe samenwerking tussen het Bossche werk- en ontwikkelbedrijf Weener XL en UWV werpt zijn vruchten af. Aanvragen voor een advies beschut werk worden nauwelijks meer afgewezen door UWV.

Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, ging al in 2014 – met de komst van Participatiewet - in gesprek met het speciaal en praktijkonderwijs en UWV. Deze jongeren zouden in de toekomst mogelijk in aanmerking komen voor een beschut werkplek. 

Het begin van een nauwe samenwerking, vertelt Donker. Weener XL begon – nog voordat de wettelijke verplichting van kracht was - met het creëren van beschut werkplekken en ging om de tafel met UWV over de aanvragen. “We liepen in het begin tegen de strenge criteria aan. Zoals veel gemeenten. Er is toen heel veel overleg geweest. Waarom werden bepaalde aanvragen afgewezen, waarom andere toegekend? Daar is veel discussie over geweest.”

Tips

  • Investeer in de relatie met het speciaal en praktijkonderwijs. Bedenk een traject waarbij jongeren al kennis maken met beschut werken. 
  • Investeer in de relatie met UWV.
  • Investeer in deskundigheid. Zorg voor goed geïnformeerde professionals. Weet wie waarvoor in aanmerking komt, om teleurstellingen te voorkomen.

Proces van vallen en opstaan

Het was een proces van vallen en opstaan, klinkt het. “De directie van UWV en Weener XL zijn op een gegeven moment om tafel gegaan. Oude dossiers zijn doorgelicht.  UWV heeft ons toen echter wel goed duidelijk kunnen maken wat de toetsingscriteria nu precies zijn. En daar hebben wij ons proces vervolgens op aangepast.” Weener XL ging ook bij andere gemeenten ten rade. Hoe ging het daar?

Besloten werd om elk dossier – vóór aanmelding – met UWV te bespreken. Tijdrovend, naar noodzakelijk. “Dat was echt een leerproces”, zegt Donker, “nu doen we dat alleen nog met de gecompliceerde dossiers waarover twijfels bestaan.” 

Starten met een observatieperiode

En bij Weener XL werd het interne proces nog verder aangepast. Zo begint inmiddels iedereen die zich in de gemeente aanmeldt voor een uitkering, met een zogenoemde observatieperiode. In die periode wordt door verschillende professionals gekeken naar de mogelijkheden van de deelnemer. 

“Uiteraard willen we de deelnemers begeleiden naar een werkplek zo dicht mogelijk bij de reguliere arbeidsmarkt”, benadrukt Donker. In observatieperiode gaan mensen voor maximaal twintig uur per week aan de slag. Meestal betekent dat drie dagdelen werken en één dagdeel trainingen die de stap naar werk ondersteunen. En na de drie maanden weet Weener XL precies wie ze in huis hebben en wat hij of zij nodig heeft en welke weg naar arbeid voor deze persoon het best past. Dat kan zijn plaatsing met loonkostensubsidie op grond van het Doelgroepregister, reguliere arbeid met sollicitatie-ondersteuning en mogelijk ook arbeidsmatige dagbesteding. “Tegelijkertijd wordt duidelijk of de persoon in aanmerking komt voor beschut werk. Ook mensen die al jaren in de bijstand zitten worden opgeroepen voor de observatieperiode en krijgen waar mogelijk een beschut werkplek.”

Weet wie je in huis hebt

Het advies aan andere gemeenten van Donker is dan ook: observeer. “Ga kijken wie deze mensen zijn, weet wie je in huis hebt. Heeft hij of zij veel begeleiding nodig? Wat voor soort begeleiding? Is een prikkelarme omgeving belangrijk? En dan kun je een goede aanvraag indienen. Dat is voor ons fijn en voor UWV, maar zeker voor de mensen over wie het gaat. Het voorkomt teleurstellingen. Veel van de mensen die voor beschut werk in aanmerking komen, zijn al heel vaak teleurgesteld, ook over hun eigen kunnen. Vooral jongeren kunnen zo’n afwijzing bijna niet aan.”

Jongeren die van het speciaal en praktijkonderwijs komen, kun je geen half jaar thuis laten zitten, weet Donker. “We bereiden de aanvraag voor beschut al samen met school voor.” Ook voor deze jongeren is er een observatieperiode, maar ondertussen wordt de aanvraag al wel ingediend. “Aan het eind van de observatieperiode kunnen ze bijna meteen door.” 

Succesvolle samenwerking

Het gaat dus goed met de samenwerking tussen Weener XL en UWV. “Er wordt door andere gemeenten vaak gevraagd hoe dat contact verloopt. Het loopt heel goed. Tot tevredenheid van beide partijen.” Een goed voorbereid dossier maakt het werk bij UWV ook makkelijker. 

Maar het was geen eenvoudige weg, waarschuwt Donker. “Het is een hele investering, die veel tijd en energie vraagt. Daarvoor moet je intern ook de ruimte krijgen.” De lijntjes tussen UWV en Weener XL zijn door de samenwerking een stuk korter dan voorheen. “Dus ook op andere terreinen werken we nu nauw samen, bijvoorbeeld bij de herindicaties WSW. Ook hierbij vragen we of ze een tijdje kunnen meekijken, zodat we straks op goede herindicatie kunnen sturen.” 

Weener XL

Weener XL is ontstaan uit de samenvoeging van sw-bedrijf Weener Groep en een groot deel van de afdeling Arbeidsmarkt en Sociale Zaken (AmSZ). Bij Weener XL werken ruim 2.000 mensen. Ongeveer 300 ambtenaren, 800 medewerkers met een SW-dienstverband, 175 mensen in een werkervaringsplaats. Ruim 700 mensen zijn aan de slag met een LKS en nu dus 100 via beschut werk. Bij re-integratievoorziening Aan de slag werken 240 mensen. Daarnaast participeren zo’n 550 mensen als vrijwilliger, mantelzorger of via arbeidsmatige dagbesteding.

Weener XL