Overslaan en naar de inhoud gaan

Grensoverstijgend wervingsnetwerk EURES is klaar voor nieuwe samenwerking

Gepubliceerd op 07 april 2023

Het EURES-netwerk helpt werkzoekenden en werkgevers die willen werven of werken in het buitenland. Zoals in de grensstreek bij Enschede. ‘We zijn geen transnationale organisatie, maar we verwijzen wel veel naar elkaar door. Mensen weten wat ze van ons kunnen verwachten.’

Enschede kende rond 2015 al langere tijd een relatief hoge werkloosheid. Aan de andere kant van de grens floreerde de Duitse arbeidsmarkt juist. Maar bemiddeling voor Nederlanders die over de grens wilden werken, gebeurde maar mondjesmaat en verliep omslachtig.

Omdat dat efficiënter moest kunnen, is in november 2017 het programma Grenswerk van start gegaan. Dat is een samenwerkingsprogramma van de gemeente Enschede, het Werkplein, UWV, EUREGIO en de Duitse regionale Arbeitsagenturen van Coesfeld, Nordhorn en Rheine. Inmiddels staat er een vast team, met vaste werkplekken en contactpersonen aan weerszijden van de grens.

Bus2Talent, een Amerikaanse schoolbus staat bij een school om studenten te informeren over het werken en stagelopen aan de andere kant van de Nederlands-Duitse grens.
Bus2Talent

De leden van Eures Nederland zijn UWV, Ibercompas, gemeente Enschede, StartPeople International, Den Doelder Recruitment, Hobij Techniek, Werk&Ik en den Doelder mobiliteit. Partners zijn: FNV, Stichting De Examenkamer, FairWork, SkillLab, MDI Techniek, IN Amsterdam, ManpowerGroup Solutions/TAPFIN, Recruit Robin en het Grensinfopunt Maastricht.

Grenspendelaars

Het begon met bemiddeling over en weer vanuit de WW, de Participatiewet en hun Duitse evenknieën, maar er kwam allengs steeds meer bij, vertelt Peter Schildkamp van de gemeente Enschede. ‘We hebben bijvoorbeeld te maken met vragen vanuit het onderwijs om stage- en afstudeeropdrachten en we hebben de dienstverlening uitgebreid naar nuggers. We willen er zijn voor iedereen die over de grens wil werken of studeren.’

Die bredere doelgroep leidt tot een groeiende groep samenwerkingspartners. Er zijn goede contacten met onderwijsinstellingen, zoals ROC van Twente, Saxion Hogeschool, Universiteit Twente en de Fachhochschule Münster. Met de één is de samenwerking structureel, met de andere wat meer projectmatig.

Tips en ervaringen

  • Kennis van de lokale situatie (bijvoorbeeld reistijd) is belangrijk.
  • Focus op de cross-border-samenwerking. Het werkt effectiever als mensen al hun tijd aan het programma kunnen besteden en het hun kerntaak is. Vaak wordt er met multidisciplinaire teams gewerkt, maar zorg dat mensen genoeg tijd vrijmaken om te focussen op het grenswerk.
  • Ga er voor 100% voor. Samenwerking is structureel, voor de lange termijn, en niet voor 2 of 3 jaar.
Lars Unnerstal en Erik Bos van Podcast Grenswerk

EURES-netwerk

Het succes van Grenswerk zit hem er volgens Schildkamp in dat ‘we een hele duidelijke visie hebben op waar we wel en niet van zijn. We zijn geen transnationale organisatie, maar we verwijzen wel veel naar elkaar door. Mensen weten wat ze van ons kunnen verwachten. En als wij het niet weten, weten we wel iemand die het wel weet.’

En voor zulke ondersteuning en doorverwijzing is Grenswerk via de gemeente Enschede aangesloten bij het Europese EURES-netwerk. Alle gemeenten met ambities voor grensoverstijgend  arbeidsmarktbeleid kunnen zich aansluiten, stelt Irma Vijverberg, namens UWV nationaal coördinator van het EURES-netwerk. ‘Niet alleen grensgemeenten, maar ook gemeenten die bijvoorbeeld openstaan voor expats en arbeidsmigranten of hun burgers ondersteuning willen bieden bij emigratie naar een ander Europees land.’

Sluit je aan

EURES, een netwerk van arbeidsmarktpartners uit 32 landen (de Europese Economische Ruimte plus Zwitserland), bemiddelt, ondersteunt en faciliteert Nederlanders die in het buitenland willen werken en werft mensen uit andere Europese landen om hier te komen werken. Mensen uit de grensstreek die naar Duitsland of België pendelen, maar ook mensen die als expat naar andere landen trekken. Scandinavië is bij Nederlanders favoriet, weet Vijverberg. EURES kan dan bijvoorbeeld helpen met werk, een netwerk en taalcursussen.

25 jaar is EURES alleen een netwerk geweest van Public Employment Services (in Nederland UWV en de voorloper het arbeidsbureau). Sinds 2018 is wettelijk bepaald dat het de netwerken zich moeten openstellen voor andere partijen. Momenteel bestaat de Nederlandse tak uit 8 leden en 9 partners.

‘Onze ambitie is een hoogwaardig netwerk op te bouwen om werkgevers en werkzoekenden landelijk en regionaal te ondersteunen’, zegt Vijverberg. Samen met landelijke en regionale partners voert ze campagne om het netwerk te laten groeien. Dit verhaal is dan ook een oproep voor nieuwe leden om zich aan te melden. ‘We zoeken daarbij de balans tussen publieke en private partijen.’ Voor meer informatie en de aanmeldprocedure: www.eures-nederland.nl.