Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekscahier ontsluit studies jongeren met arbeidsparticipatie

Gepubliceerd op 24 augustus 2020

Divosa en de Vrij Universiteit hebben een ‘Onderzoekscahier’ opgezet met een overzicht van actueel wetenschappelijk onderzoek naar arbeidsparticipatie van jongeren met een arbeidsbeperking. Het overzicht helpt gemeenten een gefundeerde visie te ontwikkelen op het begeleiden van jongeren naar de arbeidsmarkt.

In het cahier ‘Arbeidsparticipatie jongeren met een beperking’ zijn studies opgenomen over het aan het werk helpen van jongeren met een arbeidsbeperking. In korte begrijpelijke teksten wordt beschreven waar het onderzoek over gaat en wat de lezer er aan heeft. De teksten zijn toegeschreven op kwesties die spelen binnen gemeenten. Denis Koets, procesmanager Jeugd en jongeren en Laaggeletterdheid bij Divosa “Er is vaak weinig tijd om hele onderzoeken te lezen. Door deze opzet kan snel worden gescreend of onderzoek relevant is”. Om het cahier toegankelijk te maken voor de praktijk is het opgedeeld in categorieën en thema’s. 

Tips

  • Kijk eens rond op het cahier
  • Is het cahier interessant maar niet relevant voor jezelf? Attendeer collega’s 

Ondersteunend bij visievorming

Wilfred Boele, onderzoeker bij de VU, benadrukt om binnen de eigen lokale omstandigheden te kijken wat het beste is om arbeidsparticipatie van deze jongeren te bevorderen. “Om woorden als integraal en arbeidsparticipatie daadwerkelijk betekenis te geven moet je binnen de eigen gemeente of regio een visie vormen over de mogelijkheden en beperkingen. Maak voor inzichten gebruik van het cahier en stem het af met de eigen praktijk. Met de eigen specifieke actoren, organisaties, gewoonten en (on)mogelijkheden.”

Praktijk is leidend

Het cahier onderscheidt zich van andere databanken door de specifieke doelgroep en de manier waarop de onderzoeken snel inzichtelijk zijn gemaakt, aldus Boele en Koets. Om het cahier handzaam en relevant te houden wordt het jaarlijks geactualiseerd. Verouderde en te brede onderzoeken hebben geen toegevoegde waarde. Het kan hierdoor voorkomen dat na actualisering een onderzoek niet meer in het cahier staat. 

Populaire vraagstukken

Op de Praktijkdag Programmaraad van 12 maart konden deelnemers aan de workshop ‘arbeidsintegratie voor jongeren met een beperking’ hun eigen vragen beantwoorden met gebruik van het cahier. Samenwerking was tijdens de workshop een veel gehoord onderwerp. Net zoals hoe duurzaamheid naar werk kan worden gerealiseerd. Boele “Gemeenten vinden het vaak lastig om een integrale aanpak en maatwerk te realiseren. Waarbij een aanpak wordt ontwikkeld die aan de verschillende problemen recht doet. De onderzoeken in het cahier kunnen ondersteunend zijn bij het realiseren hiervan.” Koets “We hebben ook aan deelnemers gevraagd tegen welke beleidsvragen zij aanlopen en naar suggesties voor onderzoekthema’s die we in het cahier zouden kunnen opnemen.”  Die suggesties zijn bij het cahier betrokken.

Boele is benieuwd wat de gebruikers van het cahier vinden. Eventuele verbeteringen kunnen gemaild worden naar Wilfred Boele, w.boele@vu.nl