Overslaan en naar de inhoud gaan

Rivierenland kijkt voor beschut werk voorbij etiketten en hokjes

Gepubliceerd op 24 augustus 2021

Van de 109 indicaties beschut werk zijn 44 mensen naar een betaalde werkplek bij een werkgever uitgestroomd. Het zijn opvallende cijfers van Werkzaak Rivierenland. Judith van Maanen, projectleider Beschut Werk bij Werkzaak Rivierenland, onthult het geheim.

“Weet je, wat komt een werkgever tegen als hij of zij wat gaat opzoeken over beschut werk? Dat het mensen betreft die meer begeleiding en aanpassingen nodig hebben dan van een reguliere werkgever valt te verwachten. Tsja, dat schrikt toch af. Daar wordt geen ondernemer enthousiast van”, begint Judith van Maanen, senior werkcoach Onderzoek & Ontwikkeling bij Werkzaak Rivierenland. Daarom gooit zij het altijd over een andere boeg. Ze introduceert Kees, Lotte of Achmed. Ze vertelt werkgevers helder wat hij of zij wel of niet kan. Het woord beschut werk vermijdt ze. “En pas aan het eind, wanneer de werkgever hem of haar een kans wil geven, vertel ik over de indicatie beschut werken en die voordelen die dit met zich brengt, zoals de no-riskpolis en de loonkostensubsidie.”

Tips

  • Kijk voorbij de etiketjes naar de persoon
  • Faciliteer externe detachering
  • Positief labelen van beschut werk richting werkgever

De tijd om de juiste plek te vinden

Die hands-on-manier van werken kenmerkt de aanpak van het werkbedrijf. “We proberen de mensen echt centraal te zetten. Kijken voorbij de etiketjes. Kijken naar wat iemand wil en kan. Waar liggen zijn of haar interesses en hobby’s?” En die aanpak werpt vruchten af. “We nemen ook de tijd om de juiste plek te vinden”. 

Werkzaak Rivierenland heeft allerlei instrumenten ter beschikking om tot een goede match te komen. “We hebben snuffelstages, proefplaatsingen, we hebben de mogelijkheid om mensen te detacheren. En dat werkt heel goed, zeker wanneer werkgevers nog wat koudwatervrees hebben.”

Vangnet voor onze mensen

Zit iemand eenmaal op een plek, dan blijft de begeleiding vanuit Werkzaak intensief. “Wij zijn echt wel het vangnet voor onze mensen. Wanneer het niet lukt, dan is dat geen probleem. Dan gaan we op zoek naar een andere plek. Zo proberen we eruit te halen wat er inzit.” 

Een reguliere werkgever met ‘stabiele collega’s’ kan helpen. “Dat zorgt dan toch voor een rustige werkomgeving waar de beschutter zijn of haar talenten kan ontwikkelen. Maar het blijft altijd maatwerk.” Het is volgens Van Maanen daarom zo belangrijk om de tijd te nemen voor de zoektocht naar de juiste plek. “Het is ook niet gek dat het soms niet lukt. Daar leer je ook weer van.”

Het succes is volgens de projectleider ook te danken aan de nauwe samenwerking met grote werkgevers zoals Gispen, Mainfreight en Iltho Daaldrop. “Bedrijven die hun maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen en mensen een kans durven te geven. Dit soort werkgevers zijn echt belangrijke partners voor ons.”

Nauwe contacten met UWV en praktijkobservatie

Werkzaak Rivierenland onderhoudt nauwe contacten met UWV. “Dat is zo belangrijk, wij kennen elkaar goed.”  UWV geeft nu het besluit voor beschut af, maar Werkzaak hoopt in de toekomst nog nauwer betrokken te worden bij de indicatiestelling. “We hebben in het verleden wel te maken met ‘verkeerde geïndiceerde cliënten’, met alle gevolgen van dien. Daarom pleiten wij ervoor om pas na een praktijkobservatie een indicatie om te zetten in een besluit.”

Dit zou betekenen dat het werkbedrijf eerst kijkt hoe de persoon op een beschermde werkvloer functioneert. “Op die manier willen we voorkomen dat alleen op basis van papier, van een psychologische test uit het verleden, mensen worden gelabeld. Mensen die op de juiste plek zitten kunnen vaak veel meer dan gedacht. Er wordt rondom deze groepen zoveel aannames gedaan, daarom is zo’n praktische toets zo belangrijk. Wanneer iemand volgens ons niet geschikt is voor een beschutte werkplek koppelen we dat ook terug aan het UWV.”

Verbaasde reacties

Van Maanen krijgt regelmatig verbaasde reacties uit andere gemeenten dat beschutters uitstromen naar reguliere werkplekken. “Maar in onze visie is een arbeidsmarkt pas echt inclusief wanneer er voor deze groep ook een plek is.” En er zijn ook mensen die een beschutte werkplek binnen de bedrijfshallen van Werkzaak vinden. “Maar voor al onze medewerkers geldt dat er veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkelingen. Vijftien procent van de werktijd trekken ze hiervoor uit, denk aan een training of snuffelstage.”

Ze weet ook hoe beschut werk voor veel gemeenten toch een hoofdpijndossier is geworden. “Met het gevaar dat gemeenten het te complex en te duur vinden, en daarom besluiten om mensen maar in de bijstand te laten zitten. Dat vind ik heel pijnlijk.”

Resultaten in Rivierenland – 109 indicaties beschut werk tot juli 2021

  • 44 betaalde werkplekken bij werkgevers waaronder:       
    • 6 dienstverbanden bij werkgevers
    • 11 dienstverbanden bij werkgevers + loonkostensubsidies
    • 2 leerwerkroutes
  • 25 dienstverbanden bij Werkzaak met detachering extern
  • 46 betaalde werkplekken bij Werkzaak