Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgevers en WSP werken samen aan in- en uitleen in Zuid-Limburg

Gepubliceerd op 04 oktober 2022

Voor werkgevers is het fijn als ze bij personeelskrapte of overcapaciteit onderling tijdelijk werknemers kunnen in- en uitlenen. Collegiale in- en uitleen is een prachtig middel voor de motivatie en ontwikkeling van werknemers. In Zuid-Limburg zochten werkgeversorganisaties en WSP elkaar op om dit te organiseren.

De plotselinge mismatch die in coronatijd ontstond, vroeg om een crisisinstrument. Horecawerknemers hadden van de ene op de andere dag geen werk meer omhanden, terwijl bijvoorbeeld de GGD in korte tijd veel nieuwe mensen moest vinden. Collegiale in- en uitleen kan in zulke tijden een uitkomst zijn: werknemers gaan dan tijdelijk bij een andere werkgever werken, onder diens leiding. Juridisch blijven ze werknemer van de uitlenende partij. Die laatste mag geen winst maken op het uitlenen, is wettelijk bepaald.

Inmiddels is duidelijk dat collegiale in- en uitleen ook buiten crisistijd – dus zonder substantiële over- of ondercapaciteit – een waardevol instrument kan zijn. Gilles Gerth en Joost Hack van NLwerktaanwerk, zijn enthousiast over de voordelen.

Tips

  • Collegiale in- en uitleen is geen quick win. Investeer in de onderlinge relatie, kijk of er genoeg vertrouwen is tussen werkgevers onderling en in de samenwerking met het WSP.
  • Wees je er als WSP van bewust dat werkgevers vaak in beslag worden genomen door de dagelijkse dynamiek. Als een werkgever niet terugbelt, betekent dat niet meteen dat die geen interesse heeft. Hou vol in het investeren in de relatie.
  • Kweek als WSP bij werkgevers begrip voor het ‘papierwerk’ dat nu eenmaal komt kijken bij collegiale in- en uitleen en de tijd die procedures kosten. Als je de logica daarvan uitlegt, ontstaat er bij werkgevers vaak begrip.
  • Bespreek als WSP en werkgevers expliciet de onderlinge beelden van elkaar, maar ook de voordelen die publiek-private samenwerking kan opleveren.
     

Weinig ondersteuning

NLwerktaanwerk is een initiatief van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, opgezet in coronatijd. Het initiatief was bedoeld als crisisdienstverlening, om werkgevers te ondersteunen bij de plotselinge uitdagingen waar de pandemie voor zorgde. Inmiddels heeft NLwerktaanwerk een meer structureel karakter gekregen.

“De regisseurs van NLwerktaanwerk gaan langs bij werkgevers in het hele land om hen te bevragen op hun uitdagingen en behoeften en daarbij concrete oplossingen te zoeken”, vertelt Gerth. “Zo kwamen ze de afgelopen tijd vraagstukken op het spoor waarvoor eigenlijk nauwelijks dienstverlening bestond, waaronder collegiale in- en uitleen. Daar komt best wat bij kijken. Wij hebben daarom onder meer een toolkit ontwikkeld.”

Chauffeur achter stuur

Goed voor de inzetbaarheid

Inmiddels zijn Gerth en Hack enthousiast over de voordelen die in- en uitleen kan bieden, ook buiten crisistijd. Hack: “Een kijkje nemen in de keuken van een andere organisatie, betekent dat je nieuwe dingen leert, die je mee terugneemt naar je eigen bedrijf. De ervaring leert dat dat mensen motiveert en betrokken maakt. Ik heb ook meegemaakt dat mensen met fysieke belastend werk, tijdelijk bij een andere werkgever lichter werk konden doen. Dat is allemaal zonder meer goed voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers.”

In- en uitleen is tijdelijk, maar de wet schrijft niet voor hoe lang ‘tijdelijk’ is. Hack: “Zo lang je nog duidelijk betrokken blijft bij je feitelijke werkgever, kan de uitleen doorgaan.” Soms heeft de uitleen geen duidelijke functie meer en stapt een werknemer na een tijdje over naar de inlenende partij.

De angst voor het uiteindelijke verlies van uitgeleende werknemers is een van de struikelblokken om met in- en uitleen aan de slag te gaan, ziet Hack. “Daarnaast moet je afspraken maken over bijvoorbeeld ziekmeldingen en ongevallen. Dat kan ingewikkeld zijn, maar is goed te regelen. Waar het vaker op stuk loopt, is het commitment van beide partijen. Er moet vertrouwen zijn tussen de inlener en de uitlener. Dan kom je er met de praktische zaken wel uit.”

Grotere kans op goede match

In Zuid-Limburg zocht NLwerktaanwerk contact met Werkgeversservicepunt Parkstad. “Wij zijn een vrij kleine organisatie”, zegt Gerth. “Door samen te werken met een WSP vergroot je het netwerk van werkgevers enorm. Dat maakt de kans groter dat je een succesvolle match kunt maken tussen twee werkgevers als inlener en uitlener.” Vooralsnog is één werkgever via het WSP betrokken bij collegiale in- en uitleen; de hoop is dat dat er gaandeweg meer worden.

Hack: “Voor het WSP is het voordeel dat het product ‘collegiale in- en uitleen’ een mooi instrument is om toe te voegen aan hun dienstverlening, zeker nu het voor WSP’s steeds belangrijker wordt om te werken aan preventieve instrumenten: je wilt niet alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen, maar vooral voorkómen dat die afstand ontstaat.”