Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanbieden van vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking

Hoe kan de werkgever gericht zoeken naar mensen met een arbeidsbeperking? Hier worden wervingsmogelijkheden geschetst en tips gegeven.

Werkgevers hebben diverse mogelijkheden om vacatures aan te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. De ondersteuning door publieke partijen is vaak essentieel voor succes.

Hoe biedt een werkgever een vacature aan bij een publieke partij?

Om een vacature onder de aandacht te brengen van mensen met een arbeidsbeperking, meldt de werkgever de vacature bij het WerkgeversServicepunt (WSP) of het regionale Werkbedrijf in zijn eigen arbeidsmarktregio. Veel werkgevers hebben een vaste contactpersoon bij het WSP, die het bedrijf kent en gericht bij publieke organisaties kan zoeken naar kandidaten. Ook kan de werkgever direct een vacature voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking invoeren op de site werk.nl van UWV.

De werkgever die bedrijven of vestigingen heeft in verschillende arbeidsmarktregio’s, kan contact opnemen met het Landelijk WerkgeversServicepunt van UWV of het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten. Het Landelijk WSP Gemeenten brengt landelijke werkgevers en arbeidsmarktregio’s met elkaar in contact. Er wordt voor de werkgever en betrokken regio’s een set regio-overstijgende afspraken ontworpen om mensen uit de doelgroepen van de Participatiewet en de banenafspraak duurzaam en betaald aan de slag te helpen.

Het is aan te raden om goede afspraken te maken over de ondersteuning die publieke partijen kunnen bieden aan de werkgever bij het zoeken naar geschikte kandidaten en over de regelingen en subsidies die daarvoor kunnen worden ingezet. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan proefplaatsing, de no-riskpolis, de loonkostensubsidie en het lage-inkomensvoordeel.

Wat zijn andere mogelijkheden voor werving?

Ook het inzetten van reguliere kanalen als het plaatsen van advertenties en de werving via het eigen personeel en het zakelijk netwerk kan tot succes leiden. Verder kan een private organisatie zoals een re-integratiebureau of een detacheringsorganisatie de werkgever helpen bij het werven van werknemers met een arbeidsbeperking.

In sommige netwerken van werkers – vaak online of regionaal – staat de ambitie centraal om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven. Via zo’n netwerk kan de werkgever in contact komen met potentiële werknemers. Een interessant wervingskanaal is het digitale platform Onbeperkt aan de Slag. Hier maken werkzoekenden met een arbeidsbeperking een profiel aan en presenteren werkgevers hun werkaanbod. Via het platform worden ook Meet&Greet bijeenkomsten georganiseerd.

Het werven van mensen met een arbeidsbeperking vraagt in elk geval om een duidelijke boodschap dat de werkgever openstaat voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking, bijvoorbeeld door een expliciete vermelding in de vacaturetekst. Anders is voor mensen met een arbeidsbeperking de drempel om te solliciteren vaak te hoog.

Zijn er tips?

Hier vijf nuttige tips voor de werkgever om op een succesvolle manier vacatures voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking aan te bieden:

  • Maak een gerichte vacaturetekst
    Neem in de vacature bijvoorbeeld een tekst op als: ‘Dit bedrijf nodigt mensen met een arbeidsbeperking uit om te solliciteren’ of ‘Ons bedrijf staat open voor mensen met een arbeidsbeperking’. Zo’n voorkeursbeleid vraagt om commitment van het management en de ondernemings- of medezeggenschapsraad.
     
  • Controleer vacatureteksten op eisen en wensen
    In een vacaturetekst staan eisen en wensen waaraan de kandidaat moet voldoen. Kandidaten met een arbeidsbeperking voldoen vrijwel nooit aan alles. Een werkgever die hen meer kansen wil bieden, doet er goed aan hiernaar kritisch te kijken: wat zijn minimale eisen en wat is extra en dus eigenlijk een wens?
     
  • Check of het wervings- en selectieproces voldoende is afgestemd op werkzoekenden met een arbeidsbeperking
    Ga na of een procedure of reactie op maat mogelijk is voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Kan de HR-afdeling een visueel beperkte sollicitant bijvoorbeeld bellen in plaats van een brief sturen? Hoe zit het met een parkeerplaats voor de deur bij een sollicitatiegesprek? Is er rekening gehouden met de tolk die meekomt? Moet het gesprek worden voorbereid in eenvoudig taalgebruik? Kortom, besef dat er voor iemand met een arbeidsbeperking er een bepaalde drempel kan zijn.
     
  • Stimuleer de ontmoeting met mensen met een arbeidsbeperking
    Onbekend maakt onbemind. Hebben leidinggevenden en medewerkers binnen de organisatie weinig ervaring met mensen met een arbeidsbeperking? Dan is het een optie om hen mee te laten doen aan speciale bijeenkomsten of ontmoetingen. Bijvoorbeeld een Prokkel, een ontmoeting met iemand met een verstandelijke beperking. De werkgever kan ook speciale activiteiten voor jongeren organiseren, zoals snuffelstages voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en Praktijkonderwijs en stageplekken voor jongeren met een beperking. 
     
  • Maak een functie op maat als de vacature voor iemand niet helemaal passend is
    Is de werkzoekende met een arbeidsbeperking geschikt voor het werk maar is de vacature niet helemaal passend? In dat geval kan de werkgever overwegen om een functie op maat te maken. Het gaat dan om functiecreatie en jobcarving.