Overslaan en naar de inhoud gaan

Inzicht in samenstelling van onbenut arbeidspotentieel

25 mei 2022

Er is een ongekend tekort aan personeel. Zowel CBS als UWV rapporteren een recordkrapte op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd geven beide partijen aan dat er nog arbeidspotentieel is. Het rapport Samenstelling van onbenut arbeidspotentieel (UWV, mei 2022) geeft een beeld over de omvang en de samenstelling van het onbenut arbeidspotentieel per uitkeringspositie, van werkzoekenden die geregistreerd staan bij UWV (GWU). Het rapport geeft ook antwoord op de vraag welke werkzoekenden mogelijk in te zetten zijn op moeilijk vervulbare vacatures.

Volgens het CBS behoorden in 2020 1.114.000 personen tot het onbenut arbeidspotentieel. Van al deze onderbenutte deeltijdwerkers, werklozen en semi-werklozen, stond 29% (322.000 personen) bij UWV geregistreerd als werkzoekende (GWU). De percentage verschilt sterk per leeftijdscategorie: 5% van de jongeren tot en met 22 jaar tot 46% van de 55-plussers. Het laat zien dat een groot deel van het onbenut arbeidspotentieel jongeren tot en met 22 jaar betreft die niet in beeld zijn bij UWV

 

 

Geregistreerde Werkzoekenden UWV (GWU) in 2020

Kansrijk beroep

Van het onbenut arbeidspotentieel in GWU stond in 2020 zo’n 40% ingeschreven met een kansrijk beroep: 18.000 onderbenutte deeltijdwerkers, 62.000 werklozen en 47.000 semi-werklozen. Vooral de 62.000 werklozen lijken een interessante groep voor werkgevers en de krapte op de arbeidsmarkt. Deze mensen zijn direct beschikbaar én staan ingeschreven met een kansrijk beroep.

Toch blijken er ook voor deze groep belemmeringen te bestaan om aan het werk te komen. Zo kan het zijn dat zij niet (meer) over de juiste diploma’s beschikken om het kansrijke beroep uit te oefenen. Of dat zij moeite hebben met de Nederlandse taal. Ook is het mogelijk dat deze personen niet fulltime beschikbaar zijn en bijvoorbeeld alleen op bepaalde dagdelen kunnen werken. Om onbenut arbeidspotentieel in te zetten vraagt het dan ook creativiteit en flexibiliteit van werkgevers. Bijvoorbeeld door het aanpassen van werkroosters, het aanpassen van de functie-eisen en het zelf opleiden van mensen. 

Lees het hele artikel en rapport (UWV)