Overslaan en naar de inhoud gaan

KBA constateert veel belangstelling voor praktijkleren met de praktijkverklaring 

12 april 2021

Binnen arbeidsmarktregio’s is er veel belangstelling voor praktijkleren met de praktijkverklaring, niet alleen bij gemeenten, UWV  en onderwijsinstellingen, maar ook bij werkgevers. Dat blijkt uit onderzoek van Onderzoeksbureau KBA Nijmegen.

Vanaf eind 2018 tot eind 2020 hebben in totaal 23 regionale en 3 landelijke pilots ervaring opgedaan met Praktijkleren met de praktijkverklaring. Het doel van de pilots was om in de praktijk te kunnen onderzoeken of praktijkleren met de praktijkverklaring een instrument kan zijn om het perspectief op (duurzaam) werk te vergroten. De ministeries van SZW en OCW hebben KBA gevraagd de pilots te monitoren en te evalueren. 

Daaruit is gebleken dat er veel belangstelling is voor de mogelijkheid om praktijkleren met de praktijkverklaring in te zetten voor zowel werkenden als werkzoekenden, zo stelde KBA vast. In vrijwel alle arbeidsmarktregio’s zijn brede samenwerkingsverbanden opgezet waarin naast gemeenten, UWV en onderwijsinstellingen ook sw-bedrijven, re-integratiebedrijven, leerwerkloketten en werkgeverservicepunten deelnemen. Ook de bereidheid van bedrijven om praktijkleren met de praktijkverklaring in te zetten blijkt groot. 

De onderzoekers adviseren om praktijkleren met de praktijkverklaring meer bekendheid te geven om het instrument een stap verder te brengen. Verder hebben vooral de onderwijsinstellingen behoefte aan meer duidelijkheid over de inbedding van praktijkleren met de praktijkverklaring in het mbo. Een effectmeting, waar de ministeries ook om hadden gevraagd, is niet doorgegaan omdat de pilots door corona ernstige vertraging hebben opgelopen en er relatief weinig plaatsingen zijn gerealiseerd. Tot slot is er daarom snel meer zicht nodig op de meerwaarde van praktijkleren met de praktijkverklaring voor de loopbanen van deelnemers.

Op de website van KBA Nijmegen vindt u meer informatie over de uitkomsten van deze rapportage.