Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten gelanceerd

22 juli 2021

Eén aanspreekpunt voor alle landelijke werkgevers die inclusief willen ondernemen.

Wethouder Huib van Olden van gemeente ’s-Hertogenbosch heeft donderdag 15 juli samen met Gert-Jan Bakker van de VNG het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (Landelijk WSP) gelanceerd. Hierbij kunnen ondernemers, werkgevers en de gemeenten terecht met al hun vraagstukken omtrent inclusief ondernemen op landelijk niveau. Het Landelijk WSP is de opvolger van het Schakelpunt Landelijke Werkgevers, dat in 2017 als pilot bij de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt is gestart.

De dienstverlening van het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten

Het Landelijk WSP ondersteunt landelijke werkgevers en gemeenten door ze met elkaar in contact te brengen. Zij maakt per werkgever een set van regio-overstijgende afspraken om mensen met een bijstandsuitkering duurzaam en betaald aan de slag te helpen. Het doel is steeds een aanpak te ontwikkelen die rekening houdt met de belangen en wensen van werkgevers. De gemeenten werken samen met UWV in 35 arbeidsmarktregio’s die elk hun eigen werkgeversservicepunt hebben. De afspraken met de landelijke werkgevers leiden via deze regionale werkgeversservicepunten tot veel lokale matches op werk. Grote werkgevers waarmee inmiddels afspraken lopen zijn bijv. Albert Heijn, ISS en Praxis. Het gaat om honderden arbeidsplaatsen per jaar die op deze manier ingevuld kunnen worden. De talenten van het onbenut arbeidspotentieel in heel Nederland staan hierbij centraal.

Inclusief ondernemen makkelijk maken op nationaal niveau

Het Landelijk WSP maakt inclusief ondernemen gemakkelijker voor werkgevers die gevestigd zijn in meerdere arbeidsmarktregio’s. Dit kan soms lastig zijn omdat afspraken en regelingen per gemeenten en regio kunnen verschillen bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Landelijk WSP verbindt de landelijke werkgever met de arbeidsmarktregio en fungeert als aanspreekpunt. Zo heeft een werkgever één aanspreekpunt en verzorgt Het Landelijk WSP de contacten met de arbeidsmarktregio’s en regionale WSP’s. Vervolgens zorgt het Landelijk WSP ervoor dat er één set met afspraken komt zodat landelijke werkgevers met gemak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst kunnen nemen.

Huib van Olden zegt hierover: “uit onderzoek blijkt dat werkzoekenden die eenmaal 3 jaar in de bijstand zitten vaak meer dan 10 jaar afhankelijk blijven van een uitkering. Ik heb veel bewondering voor werkgevers die het potentieel zien van deze mensen en hen een baan aanbieden. Door plaatsing op werk wordt een armoedeval voorkomen. Daarmee doen zij weer mee in de samenleving”.

Daarnaast brengt het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten ook werkgevers met elkaar in contact zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren worden diverse kennisdelingssessies georganiseerd.

Meerwaarde voor alle betrokkenen

Door het voor werkgevers makkelijk te maken om tot regio-overstijgende afspraken te komen met de verschillende arbeidsmarktregio’s kunnen werkgevers beter invulling geven aan hun inclusieve HR-beleid en personeelsvraagstukken invullen, arbeidsmarktregio’s kunnen hun kandidaten bemiddelen naar werk en kandidaten hebben kans op duurzaam en betaald werk.

Het Landelijk WSP is het resultaat van een geslaagde pilot die 3 jaar geleden is gestart met financiering van het ministerie SZW. Landelijk werkgevers en gemeenten hadden behoefte aan één aanspreekpunt op het gebied van inclusief ondernemen op nationaal niveau. Met de dienstverlening van het Landelijk WSP is er concreet invulling gegeven aan deze wens. Het Landelijk WSP is structureel belegd in de regio Noordoost Brabant die als host op treedt namens 352 gemeenten in Nederland.

een rood hart met zwarte tekst