Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke opschaling van re-integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid

20 mei 2021

Dinsdag 18 mei vond online een informatiebijeenkomst plaats over de landelijke opschaling van re-integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het doel van de landelijke opschaling is dat uiterlijk in 2023 jaarlijks per arbeidsmarktregio minimaal 100 mensen met psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk worden begeleid met behulp van effectieve re-integratiemethodieken. Daarnaast wordt er naar toegewerkt dat in 2023 een zelflerend, duurzaam uitvoerbaar en structureel bekostigde infrastructuur is ontwikkeld op basis van een integrale samenwerking tussen alle partijen.

Key stakeholders in dit project zijn UWV, gemeenten, ggz-organisaties, werkgevers en zorgverzekeraars.

Van samenwerking naar concrete plaatsingen

Eind 2017 gaf het ministerie van SZW een financiële impuls voor het vormgeven van de samenwerking tussen ggz-organisaties, gemeenten en UWV bij het aan het werk helpen van mensen met psychische kwetsbaarheid.

Uit een recent rapport van Zinziz blijkt dat in alle regio’s resultaten zijn geboekt, vooral bij het vormgeven van de samenwerking. Met de landelijke opschaling wordt de stap gemaakt van samenwerking naar concrete plaatsingen.  

Concrete plaatsingen 2021-2023

Om de doelstelling te realiseren is het nodig dat begeleidingstrajecten in 2021 gefinancierd worden en dat er een ondersteuningsprogramma wordt ingericht. Tijdens bestuurlijk overleg op 9 maart van dit jaar heeft het Rijk (ministeries van SZW en VWS) toegezegd de proceskosten voor 2021 zowel op landelijk als regionaal niveau te financieren.