Overslaan en naar de inhoud gaan

GGZ en Werk & Inkomen

Mensen met psychische kwetsbaarheid zijn gebaat bij werk. Volgens wetenschappelijk onderzoek voelen ze zich met werk gelukkiger en hebben ze minder zorg en ondersteuning nodig, waardoor zorgkosten afnemen. Tegelijkertijd vinden psychisch kwetsbare mensen het vaak lastig om een baan te vinden, ook omdat werkgevers niet altijd weten hoe ze hun aanbod moeten afstemmen. Daarom is het essentieel dat professionals uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en Werk & Inkomen (UWV en gemeenten) nauw samenwerken om mensen met psychische kwetsbaarheid aan de slag te helpen.

Van en met elkaar leren

Sinds 2016 faciliteert en bevordert de Programmaraad de samenwerking tussen professionals in de domeinen GGZ en Werk & Inkomen. Dit ‘van en met elkaar leren’ is succesvol. In alle arbeidsmarktregio’s is de samenwerking tussen GGZ, UWV en gemeenten aangezet en in sommige gevallen geborgd. In diverse regio's:

  • is samenwerking met zorgverzekeraars in gang gezet;
  • is een handreiking voor een regionaal convenant opgesteld;
  • wisselen de domeinen GGZ en Werk & Inkomen onderling structureel gegevens uit.

Alle opgedane kennis en ervaring is terug te vinden in de Kennisbank Psychische Kwetsbaarheid en Werk

Convenant Sterk door Werk 

Om de samenwerking tussen de domeinen GGZ en Werk & Inkomen te stimuleren en verder uit te bouwen zijn alle activiteiten van de Programmaraad ondergebracht in een convenant: Sterk door Werk. Het speciaal in het leven geroepen convenantproject Hoofdzaak } Werk zorgt daarbij voor de landelijke opschaling van re-integratietrajecten voor mensen met psychische kwetsbaarheid. De focus ligt op de volgende 6 speerpunten:

  1. Toeleiding naar werk bevorderen
  2. Preventie: werkgevers en werknemers stimuleren te werken aan (mentale) gezondheid van medewerkers met psychische klachten, gericht op het voorkomen van uitval uit betaald werk.
  3. Kennisdeling, onderzoek, methodiekontwikkeling en deskundigheidsbevordering.
  4. Een bijdrage leveren aan normalisering en destigmatisering van psychische kwetsbaarheid in relatie tot werk.
  5. Bevorderen en steunen van regionale samenwerking.
  6. Meer kennis en impact genereren bij de politiek, door het continu agenderen van het belang van werk voor psychisch kwetsbare werkzoekenden en het tegengaan van uitval door psychische klachten, zodat er vanuit de politiek en bestuurders aandacht blijft voor toeleiding naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

 

Aan de slag met het convenant Sterk door Werk?

In het convenant Sterk door Werk 2021-2024 vind je meer informatie over deelnemende partijen, speerpunten en het actieplan. Ga je het liefst meteen aan de slag met het aan werk helpen van mensen met psychische kwetsbaarheid? De bouwstenen regionaal convenant samenwerking GGZ en W&I helpen je verder.

Nieuw 'Subsidieregeling IPS-trajecten voor gemeentelijke doelgroep'

Sinds 1 maart 2023 is de ‘Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep’ in werking. De regeling heeft tot doel de arbeidsparticipatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te bevorderen middels IPS trajecten. Ga voor meer informatie naar divosa.nl/ips