Overslaan en naar de inhoud gaan

Simpel Switchen in de Participatieketen

07 maart 2022

In het project Simpel Switchen in de Participatieketen werken de Ministeries van SZW en VWS met Divosa de Programmaraad en alle partners samen om de overgangen tussen uitkering en werk voor inwoners makkelijker te maken. Veel mensen die vanuit een uitkering of dagbesteding willen gaan werken durven die stap niet te zetten. Zij hebben de zekerheid van een stabiel inkomen, vaste begeleiding of een veilige weg terug nodig om de sprong te wagen. Simpel Switchen wil de drempels om aan het werk te gaan wegnemen. En het mensen makkelijker maken om een stapje terug te doen als het even niet lukt. Dit doen we in de uitvoering én in wet- en regelgeving. Om gemeenten en organisaties te inspireren brengen we kennis en inzicht bij elkaar. 

Graag wijzen we u op twee nieuwe producten: 

1.    Het stappenplan Simpel Switchen 

Het stappenplan helpt u om praktisch aan de slag te gaan met Simpel Switchen en inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen bij de stap van uitkering naar werk of andersom. U vindt er vele inzichten, goede voorbeelden en producten over makkelijker vanuit de uitkering gaan werken en beter inzicht in de financiële gevolgen daarvan. Zo zijn er praktische tips om uit te vinden op welke momenten in de overgang naar werk of uitkering inwoners problemen ervaren en hoe u dit kunt verbeteren. In het werkboek kunt u uw eigen gemeentelijke dienstverlening bij deze processen onder de loep nemen.  

Bekijk het stappenplan en ga aan de slag! 

2.    Follow up handreiking Simpel Switchen van dagbesteding naar werk

De handreiking uit 2019 over Simpel Switchen van dagbesteding naar werk is geüpdatet met de werkwijze en resultaten van de gemeenten Amsterdam, Almere en Oss en de regio Rijk van Nijmegen. Zelf aan de slag met Simpel Switchen tussen dagbesteding en werk? De handreiking helpt u daarbij en biedt inspiratie. Ook vindt u er een (niet uitputtende) lijst met aandachtspunten en de contactgegevens van de hierboven genoemde gemeenten en regio.

Ga naar de handreiking Simpel switchen van dagbesteding naar werk

Wilt u meer weten over Simpel Switchen? Bezoek dan de website simpel-switchen.nl.