Om te zorgen dat jobcoaching de duurzame arbeidsparticipatie van werknemers zo goed mogelijk ondersteunt, heeft UWV samen met jobcoach-, cliënten- en werkgeversorganisaties achterhaald welke verbeteringen mogelijk en nodig zijn om dit doel te bereiken. De uitkomst is te lezen in het UWV Kennisverslag ‘Jobcoaching efficiënter en klantvriendelijker maken’.
Alle betrokkenen zien jobcoaching als een waardevol instrument. Het draagt eraan bij dat mensen met een structurele arbeidsbeperking aan het werk komen en vooral ook blijven. Tegelijkertijd is er nog ruimte voor verbetering. Dit leidde tot 7 verbeterpunten:
- Jobcoaching inzetten voor iedereen die hulp nodig heeft om duurzaam aan het werk te komen en te blijven.
- Flexibeler omgaan met het aantal jobocaoch-uren.
- Duurzame arbeidsparticipatie centraal stellen, met een focus op werkbehoud in plaats van op baanbehoud.
- Eén vaste contactpersoon per cliënt.
- Kwaliteits- en risicomanagement klantvriendelijker en doelmatiger te maken.
- Administratie verminderen en versimpelen.
- Verschillen in voorwaarden en invulling van jobcoaching tussen UWV en gemeenten verminderen.
Jobcoachprotocol herzien
Mede naar aanleiding van het onderzoek heeft UWV het jobcoachprotocol herzien. Zo kan jobcoaching nu ook worden ingezet bij: begeleiding van een baaneinde naar ander werk, privéproblemen die van invloed zijn op de werkvloer en voor mensen met kleine contracten.
Daarnaast is het aanvraagformulier van jobcoaching aangepast. Andere aanbevelingen worden verder onderzocht samen met gemeenten.