Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspirerende video's uit regio's over de praktijkverklaring: Mooie waardering voor wat mensen kunnen

Gepubliceerd op 20 oktober 2021

“Ik ben trots op mezelf zijn dat ik het papiertje hebt gehaald.” “Het is een mooie waardering voor wat ik kan en heb geleerd.” “Het was erg leuk, ik heb echt nieuwe dingen geleerd.” “Ik heb hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen.”

Zomaar een greep uit de uitspraken van deelnemers die met succes een traject voor praktijkleren met de praktijkverklaring hebben doorlopen. Deze nieuwe leerroute in het mbo is bedoeld om mensen voor wie het behalen van een mbo-diploma of -certificaat nog een brug te ver is, extra kansen op de arbeidsmarkt te geven. In veel arbeidsmarkregio’s hebben kandidaten én hun begeleiders goede ervaringen opgedaan en daarvan getuigen allerlei inspirerende video’s op YouTube. Een bloemlezing…

In de gemeente Westland is in juli 2020 vanwege de coronabeperkingen op een wel heel bijzondere manier de eerste praktijkverklaring uitgereikt. Mebrihit kreeg die met een drone! De dronevlieger maakte daarvan een mooi filmpje. 

De video belicht het verhaal van Majdi. Hij volgt een intern werkontwikkelingstraject bij het horeca-onderdeel van Den Haag Werkt. Dit gaat zo goed dat hij een praktijkverklaring behaalt. Vervolgens kan Majdi aan de slag bij McDonald’s. Werkgever Shalina Naipal is positief over zijn inzet: “Majdi is werknemer van de maand geworden, omdat hij alles wilde leren en doen.” Zij raadt ook andere werkgevers aan om mensen een kans te geven. “Het is gewoon leuk. Wij kunnen een bijdrage eraan leveren dat iemand ver komt.”

Midden-Limburg: aanleren van vaardigheden

Uit de regio rondom Roermond komen deze twee aardige video’s. 

diagram

Manager Claudia Moonen en jobcoach Conny Roodbeen van Werk.Kom (centraal loket voor werkgever en werkzoekende in de regio Weert, Nederweert en omstreken) leggen uit welke uitdagingen maar ook kansen de coronaperiode bood voor trajecten voor de praktijkverklaring. Mensen die werkten bij bedrijven die stilvielen, konden tijdelijk aan de slag bij bedrijven waar juist meer te doen was. “Dat andere werk hebben we kunnen bevestigen door het uitgeven van een verklaring”, zegt Moonen. Zo konden mensen nieuwe vaardigheden aanleren, voegt Roodbeen eraan toe.

De video van Gilde Opleidingen gaat over de ervaringen van drie mensen met hun trajecten bij bedrijven in Midden-Limburg. Voor bijvoorbeeld Anwuilika die oorspronkelijk uit Nigeria komt, is het met praktijkleren met de praktijkverklaring makkelijker om een opleiding te volgen. Zij is trots op het werk dat ze nu doet bij een zorgcentrum, ook als voorbeeld voor haar kinderen. Werkgever Conny Tubee wil Anwuilika en andere mensen graag deze kans geven. “Veel van deze mensen zijn supergemotiveerd om er iets van te maken.” Joris die niet goed theorie aankan maar wel handig is met zijn handen, wil met de praktijkverklaring verder komen. “Mijn doel en eigenlijk droom is om monteur op mijn naam te hebben staan. Ik wil in de functie blijven groeien.”

Werk in Zicht, een samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe, reikte in december 2020 de eerste praktijkverklaringen uit en daarna in 2021 meer. In deze video onderzoeken vloggers Jorrit Gall en Rianne Rinkema-Banning van Werk in Zicht wat praktijkleren nu eigenlijk inhoudt. Zij spreken met deelnemers en werkgevers bij Avitec en DonkerGroen. 
Voor de jongens zelf levert het halen van de praktijkverklaring een toekomstperspectief op, zegt Albert Kamps van Avitec. “Als bedrijf laten we zien dat we maatschappelijk betrokken zijn. Wij geven ook graag onze eigen mensen de kans om middels een opleiding door te stromen.” Grondwerker Bastian Smith vindt het leuk dat hij nu de praktijkverklaring kan tekenen. Ramon Hoiting van DonkerGroen heeft het over een andere methode om jonge talenten aan zijn bedrijf te binden en ook op te leiden. Voor Michel van Wieren, medewerker groen, is praktijkleren erg geschikt. “Echt de boeken in, dat wordt lastig. Maar gewoon in de praktijk lukt me aardig!”

Landstede en Inclusief Groep ondersteunen in deze regio werkgevers bij het praktijkleren met de praktijkverklaring. De twintigjarige Eunice Heemskerk volgt de route in de groenvoorziening. Het is voor haar een goede oplossing, omdat het op school wat minder ging. “Hier doe ik heel veel verschillend werk en dat is ook hartstikke leuk. Hopelijk kan ik zo mijn diploma krijgen.”

een schermafbeelding van een computer

DZB, het re-integratiebedrijf van de gemeente Leiden, heeft samen met de PTC Groep en een aantal werkgevers leerlijnen opgezet. Bij foodservice groothandel Sligro kunnen kandidaten een praktijkverklaring voor de werkzaamheden van medewerker inkoop krijgen. Voor hen heeft zijn bedrijf erg veel kansen, zegt directeur Arno de Jong. “We kunnen ze onwijs veel leren.” Armando is heel trots dat de staatssecretaris langskwam om hem als eerste de praktijkverklaring uit te reiken. En over het traject: “Het heeft me toch meer zelfvertrouwen gegeven om een baan te kunnen vinden.” Armando werkt nu bij een supermarkt en dat gaat goed.

Door de inbreng van onderwijsinstelling Marlijn Academie zijn al meer dan 250 mbo-praktijkverklaringen gerealiseerd en bijna hetzelfde aantal praktijkopleiders opgeleid. De inspanning is groot voor werkgevers maar de beloning nog veel groter, zegt directeur Marlène Ruigrok van de Marlijn Academie. “Je krijgt hierdoor heel trouwe, loyale medewerkers.” Dat de kandidaat iets bereikt wat hijzelf of de mensen om hem heen nooit voor mogelijk hadden gehouden, is in haar ogen goud waard. Op een webpagina zijn negen video’s van interviews met onder andere kandidaten, werkgevers en begeleiders samengebracht.

Midden-Holland: belangrijke stap om door te groeien

De eerste praktijkverklaringen zijn hier in april 2021 uitgereikt. Voor mensen uit de doelgroep is de verklaring “iets prachtigs”, zegt jobcoach Marion Kwinkelenberg van sociaal werkbedrijf Promen. “Daarmee kunnen ze komen waar ze graag zouden willen komen.” Eefje en Fianne Vermeulen rondden samen in sneltreinvaart het volledige traject voor assistent Dienstverlening en Zorg af. Dit geeft de tweeling een trots gevoel en heeft voor meer zelfvertrouwen gezorgd. “Het is erg fijn om de verklaring te hebben om door te groeien.” WerkgeversServicepunt Midden-Holland heeft twee filmpjes geplaatst.

Noord-Limburg: kansen in nieuw depot van PostNL

In het noorden van Limburg heeft PostNL in samenwerking met Tempo-Team recent een nieuw depot voor postpakketten geopend. Dat bood kansen voor mensen om een traject voor een praktijkverklaring te volgen. Het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg heeft hierover een reeks van zes korte video’s gemaakt. 

diagram, pictogram

Projectmanager Marion Dirckx van Tempo-Team is enthousiast. “Vooral omdat naar ons idee de praktijkverklaring dadelijk de kandidaten de mogelijkheid biedt om hun vaardigheden uit te breiden, of in een nieuwe functie of wellicht bij een andere werkgever.” Dirckx merkt bij de ontvangst van praktijkverklaringen hoe belangrijk dat voor kandidaten is. “Dan zie ik de kopjes glunderen.” Werknemers krijgen zo waardering voor wat zij doen en hebben geleerd, zegt wethouder Alexander Vervoort van de gemeente Venlo. “De meerwaarde voor de werkgevers is dat het talent benut wordt.”

Claudia Heger die inmiddels twee jaar bij PostNL werkt, ziet de praktijkroute als een erkenning van wat ze kan ondanks dat ze vroeger de middelbare school niet heeft afgemaakt. “Want dat wil nog niet zeggen dat je niet op een bepaald niveau kunt werken.” Er wordt gemonitord wat ze eigenlijk de hele dag al doet, aldus Heger. “En dan krijg je er gewoon een pluimpje op.” Praktijkbegeleider Nicole Stals ziet dat mensen gegroeid zijn doordat zij naar zichzelf durven kijken. “Ze hebben ingezien dat ze met een stapje meer een veel beter resultaat kunnen behalen.”

Algemeen: video’s van SBB

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) licht in twee video’s toe hoe praktijkleren in elkaar steekt en wat hiervan de meerwaarde is.

De praktijkverklaring helpt mensen om weer mee te doen. Op basis van de vraag van het leerbedrijf en de persoonlijke mogelijkheden gaat iemand aan de slag met delen van een mbo-opleiding. Een praktijkopleider treedt op als begeleider. De deelnemer kan met de praktijkverklaring laten zien wat hij of zij kan. Mogelijk ontstaat zelfs een opstap om verder door te leren in het mbo.

werkzoekenden

Praktijkleren met de praktijkverklaring kan echt een uitkomst zijn voor werkgevers die lastig aan geschikt personeel kunnen komen. Chris Heutink vertelt dat hij mensen nodig heeft die hij zelf kan opleiden. “We zoeken mensen die willen werken en het leuk vinden om te werken.” Zij krijgen intern de juiste opleiding om vakvaardigheden aan te leren. Wannie Gravenstein pakt deze kans. “Ik was niet bekend met het werk maar kon toch hier komen.”