Overslaan en naar de inhoud gaan

Werk als Beste Zorg in Twente: eyeopener voor GGZ

Gepubliceerd op 15 juni 2021

De arbeidsmarktregio Twente past nog niet zo lang de aanpak Werk als Beste Zorg toe voor kandidaten met psychische kwetsbaarheid, maar kan de eerste successen al vieren. Belangrijk is de ondersteuning door zorgverzekeraar Menzis die de sleutelfiguren van de GGZ financiert.

“Het is voor professionals uit de GGZ een eyeopener hoe positief werk kan uitpakken voor cliënten.” Dat zegt Maureen Oude Oosterik over Werk als Beste Zorg (WABZ), waarmee Twente in het najaar van 2020 is gestart. Deze aanpak richt zich op het aan het werk krijgen en houden van mensen met psychische kwetsbaarheid.

Binnen WABZ hebben Werkplein Twente – waarin gemeenten en UWV zijn verenigd – en de twee grote regionale GGZ-instellingen Dimence en Mediant hun krachten gebundeld. Verder is Menzis, de zorgverzekeraar met de meeste Twentse klanten, van de partij. Oude Oosterik heeft als regionaal projectleider de samenwerking in de steigers gezet en is er nu als projectmanager bij Mediant bij betrokken.

Tips

  • Laat zien dat Werk als Beste Zorg in de praktijk al succesvol wordt toegepast in een aantal regio’s. Breng met leidinggevenden en andere betrokkenen een werkbezoek aan zo’n regio om het enthousiasme te vergroten. 
  • Organiseer met de andere regio periodiek een sessie om ervaringen met WABZ uit te wisselen en zo van elkaar te leren.
  • Maak het doel van de samenwerking concreet en meetbaar in de vorm van het aantal plaatsingen of het aantal deelnemende klanten in een bepaalde periode.
  • Stel sleutelfiguren aan in zowel de GGZ als het sociaal domein. Zorg ervoor dat zij elkaar regelmatig ontmoeten, bijvoorbeeld door intervisies te organiseren. 
  • Maak aan de hand van de ervaringen van sleutelfiguren een duidelijk en pragmatisch werkproces. 
  • Creëer een netwerk van professionals uit de beide domeinen. Organiseer activiteiten voor hen, zodat ze met elkaar kennis te maken en elkaars taal te leren spreken.
  • Streef ernaar dat uren van een GGZ-professional voor WABZ worden toegerekend aan een DBC. Maak de verbinding met de Wmo bij trajecten van klanten die niet in behandeling zijn bij de GGZ.

Extra persoonlijke begeleiding voor deelnemers

De partijen hebben afspraken gemaakt over samenwerking in de periode 2021-2023. De bedoeling is om in drie jaar tijd minstens honderd trajecten te organiseren, vertelt Oude Oosterik. “We zijn in de herfst van vorig jaar meteen begonnen met de eerste tien trajecten. Ons criterium voor een succesvolle uitstroom is dat iemand een jaar of langer werk heeft.” 

In het kader van WABZ krijgen deelnemers extra persoonlijke begeleiding. Dat werpt zijn vruchten af. Al snel konden de eerste successen worden gevierd. Met één kandidaat ging het na een half jaar zo goed op het werk dat hij voldoende verdiende en er geen uitkering meer nodig was. Bij twee andere deelnemers kon de uitkering gedeeltelijk worden stopgezet.

Geïnspireerd door aanpak in Drechtsteden

Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt ook voor Twente. “We konden de kunst afkijken bij Drechtsteden die al langer met Werk als Beste Zorg bezig is”, zegt Oude Oosterik. Zij organiseerde voor leidinggevenden van het Werkplein en de twee GGZ-instellingen een werkbezoek aan de Zuid-Hollandse regio.

“Het was voor het draagvlak belangrijk dat hier al was aangetoond dat WABZ werkt. Onze leidinggevenden waren enthousiast en dat heeft de start gemakkelijker gemaakt. We houden nu met Drechtsteden geregeld uitwisselsessies. Ook is het handig dat we werkdocumenten van deze regio konden overnemen en aanpassen aan onze eigen systematiek.”

Centrale rol voor sleutelfiguren

In Twente spelen – net als in Drechtsteden – enthousiaste sleutelfiguren een centrale rol in de samenwerking. Er zijn er nu twaalf. Zij zijn een verbindende schakel tussen enerzijds GGZ en anderzijds gemeente en UWV. Oude Oosterik: “Zonder hen bestaat het risico dat niemand zich echt verantwoordelijk voor de aanpak voelt. Op basis van de ervaringen van de sleutelfiguren hebben wij een duidelijk werkproces geformuleerd.”

Voordat WABZ van start ging in Twente, was er al een netwerk met professionals vanuit de GGZ en het sociaal domein in het leven geroepen. “We hebben toen leuke activiteiten georganiseerd, zodat zij met elkaar kennis konden maken en elkaars taal leerden spreken.”

Sleutelfiguren bij GGZ gefinancierd door zorgverzekeraar

Menzis draagt een belangrijk steentje bij aan de samenwerking door drie jaar lang de inzet van de sleutelfiguren van Dimence en Mediant te financieren. De medewerking van de zorgverzekeraar kwam volgens Oude Oosterik vlot tot stand. “De zorgverzekeraar wilde al iets doen met werk en re-integratie, zodat Werk als Beste Zorg op het juiste moment kwam. We hoefden niet eerst een business case aan te leveren; die is later gemaakt.”

Uren die een GGZ-professional maakt voor WABZ, worden in Twente toegerekend aan een diagnose-behandelcombinatie (DBC) en zijn zo dus financieel afgedekt. Lastiger wordt het als een kandidaat niet in behandeling bij de GGZ is. “De gemeenten hebben een behoorlijk aantal klanten voor wie dit geldt en de inschakeling van GGZ-kennis erg welkom zou zijn. Het is een uitdaging om daaraan goed vorm en inhoud te geven. We denken nu voor deze groep aan financiering vanuit de Wmo. We zien het dan als een ‘van zorg naar werk’ traject.”

Bezieling bij professionals hoogtepunt

Maureen Oude Oosterik noemt de bezieling en intrinsieke motivatie die de professionals van de GGZ en het Werkplein al vanaf het begin tonen, een hoogtepunt in de samenwerking. “Zij wachten niet af en nemen actief de caseloads en de casussen met elkaar door.” Werk als Beste Zorg is nu nog een project, maar Oude Oosterik heeft goede hoop dat de aanpak in de toekomst normaal wordt. “Dan wordt Werk als Beste Zorg een van de standaardinstrumenten die we in Twente kunnen inzetten.”