Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij DCW Enschede printen de medewerkers hun gereedschap zelf

Gepubliceerd op 11 juli 2022

Bij het Enschedese SW-bedrijf DCW besloten ze benodigde hulpmiddelen zelf te gaan 3D-printen. Dat groeide uit tot een lesmethode voor SW-ers. Martien van Rijn droomt van een landelijke database van hulpmiddelen die 3D geprint kunnen worden. “Het mooiste is dat mensen leren zelf hun werk beter te maken.”

Bij SW-bedrijf DCW had iemand een tijdje geleden een pers nodig om een rubberen ringetje in een dop van een afsluitbare drinkbeker te drukken. Normaal maakt iemand die thuis, maar die medewerker was net met pensioen. Toen kwam Innovatiemanager Martien van Rijn op het idee dit stukje gereedschap te 3D-printen. Samen met medewerker Javier is er toen een 3D-printer besteld.  

Tips

  • Het proces van het maken van de eigen productietools levert al veel op voor zowel het productieproces als de ontwikkeling van mensen. Het bespaart ook kosten. 
  • Begin met spullen voor de eigen organisatie. Stem de opdracht af op de beperking van de medewerker en de vraag van de klant. 
  • Laat zien hoe makkelijk het werkt. Dat moet je ervaren in de praktijk. Bel Martien, die komt graag langs voor een demonstratie en advies.

Lesmethode 

Bij een 3D-printer hoort software. En die moet voor gebruik op een SW-bedrijf niet te ingewikkeld zijn. “Veel van onze mensen hebben slechte ervaringen met school. We zochten en vonden iets met veel instructiefilmpjes.” Aan de hand van die filmpjes hebben Javier en een aantal collega’s zich het proces eigen gemaakt. Het gewenste stukje gereedschap was er al snel en daarna gingen ze op zoek naar andere toepassingsmogelijkheden. Inmiddels weten collega’s Javier te vinden als ze een hulpstuk nodig hebben en ook andere medewerkers hebben ervaring opgedaan met het zelf maken van benodigde spullen.

“Eigenlijk hebben we zonder dat dat de bedoeling was een leermethode ontwikkeld die helemaal is afgestemd op onze doelgroep”, vertelt Van Rijn enthousiast. Het enige wat er nodig is, zijn instructiefilmpjes waarmee ze leren hoe ze de ontwerpsoftware moeten gebruiken. Maar het mooiste resultaat is dat mensen zelf gaan bedenken hoe ze hun werk beter kunnen maken. Ze kunnen zelf gereedschap maken of ze bestellen het bij hun directe collega. We hadden nooit kunnen bedenken hoeveel mensen hiermee geholpen zouden zijn.”

Eigenlijk hebben we zonder dat dat de bedoeling was een leermethode ontwikkeld die helemaal is afgestemd op onze doelgroep

Martien van Rijn

‘Leuker dan doppen draaien’

“3D-printen is veel leuker dan doppen draaien”, zegt Els, die in het diagnosetraject van DCW zit en normaal dus doppen draait. Ze print sinds vier weken onderdelen van een stickerhouder, waarmee anderen etiketten kunnen afwikkelen. Aan het begin werkte de stickerhouder nog niet goed, maar ze heeft hem zelf naar de specificaties van haar collega’s aangepast. Als het mag, wil ze het 3D-printen blijven doen.

Frans, die bij DCW een re-integratietraject volgt, vond het 3D-printen eerst “best wel spannend”, maar ook leuk. Ook hij wil het graag blijven doen. Sinds anderhalve maand werkt hij elke twee weken een halve dag met de 3D-printer. Hij mocht zelf kiezen wat hij wilde maken en besloot een gieter te maken die hij thuis nodig had. “Ik heb hem zelf aangepast aan wat ik handig vond.”

Volgende stap

Het begon met hulpmiddelen die medewerkers zelf nodig hadden, maar inmiddels kan DCW meer aan. Van Rijn is nu bezig met de volgende stap: hij roept andere SW-bedrijven en andere organisaties die (medische of andere) hulpmiddelen nodig hebben op om orders te plaatsen. “Het zou prachtig zijn als er een landelijk netwerk komt waar mensen hulpmiddelen kunnen bestellen die de medewerkers van SW-bedrijven kunnen maken.” Hij benadrukt dat hij geen concurrent wil worden van bestaande fabrikanten. “Het gaat hier om hele specifieke spullen waar niet echt een markt voor is.”

Ontwikkelen van werkvoorbereiders in de metaalindustrie

DCW heeft twee doelen, aldus Van Rijn. “Ten eerste hulpmiddelen produceren voor mensen met een beperking. Ten tweede kan de outputfile van de printsoftware ook gelezen worden door cnc-machines, die bijvoorbeeld freesbanken en buigmachines aansturen. Daarmee ontwikkelen we eigenlijk werkvoorbereiders in de metaalindustrie.” 

Maar voor het zover is, praat Van Rijn zich eerst de blaren op de tong bij collega-SW-bedrijven en andere organisaties. “Dit biedt echt enorm veel kansen. Maar nieuwe technologieën uitrollen en laten landen binnen SW-organisaties, is moeilijk.” Van Rijn wil graag laten zien hoe makkelijk het is. “Bel me. Ik kom graag langs om een demonstratie te geven.”