Overslaan en naar de inhoud gaan

Dichter bij elkaar met één systeem

Gepubliceerd op 15 april 2014

In Drenthe zijn gemeenten, UWV en zeven uitzendbureaus voor het eerst in één systeem gaan samenwerken. Om kwalitatieve cv’s te ontsluiten en samen kandidaten te selecteren en matchen. Een brede startvraag stellen aan uitzenders bleek geen succes. Met de afbakening kwam de samenwerking op gang.

Kerngegevens project
Wie: 6 gemeenten, UWV en 7 uitzendorganisaties.
Wat deden zij? Samenwerken in één systeem om samen kandidaten te selecteren, begeleiden en matchen.
Kwalitatieve resultaten: Het werkzoekendenbestand is transparanter geworden, alle partners werken nu met één systeem en ze zijn dichter tot elkaar gekomen.
Contact: Carel Plas (projectleider), carel.plas@gmail.com.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV
Private partijen: Werk en vakmanschap, Randstad, Tempo-Team, Broekmann, Werq, Prima Personeel, Timing.

Gemeenten en UWV werkten binnen de bestaande werkgeversdienstverlening al samen met uitzendorganisaties. Dat is geïntensiveerd om werkzoekendenbestanden te ontsluiten en uitzenders beter zicht te geven op kandidaten. Gemeenten en UWV selecteerden samen met uitzendbureaus 600 kandidaten uit hun bestand. De cv’s werden geplaatst op Werk.nl of geoptimaliseerd. Voor het eerst is samengewerkt in één systeem (Werk.nl), gebaseerd op Sonar en WBS. Uitzenders merkten per gemeenten wel grote verschillen: vooral het inzicht dat zij hadden in hun werkzoekendenbestand. “Hoe duidelijker dat beeld, hoe gerichter wij werkzoekenden kunnen helpen”, aldus een vestigingsmanager.

Duidelijkheid vooraf

De rol van uitzenders was divers. Zij konden zelf met kandidaten aan de slag. Bijvoorbeeld via speeddates of andere kennismakingsvormen. Tegen vergoeding hielpen zij werkzoekenden hun cv verbeteren voor plaatsing op Werk.nl. Ook zijn kansbanen en opleidingstrajecten (met baangarantie) gecreëerd.

De regio stelde vooraf bewust een hele brede vraag aan uitzendorganisaties, hopend op innovatieve ideeën. Dat werkte niet goed. Uitzenders wilden vooraf meer duidelijkheid. Toen de vraag concreter werd gemaakt, volgden de plannen. Vaak wel sterk gebaseerd op hun reguliere dienstverlening. Vooraf waren ook geen vaste vergoedingen vastgesteld om uitzendbureaus maximale vrijheid te geven. Dat is vroegtijdig losgelaten om scheve verhoudingen te voorkomen. Een reguliere bemiddeling leverde uiteindelijk 400 euro op.

Werk.nl

De regio is gematigd positief over het werken met het systeem van UWV. Hiermee werken, moet volgens de projectleider ook een principiële keuze zijn.“Zolang er discussie mogelijk is, blijft die gaande. Door ervoor te kiezen en aan de slag te gaan, stap je over hindernissen heen en kan het groeien.”

Nieuw was de stap om cv’s van kandidaten in Werk.nl te categoriseren op basis van geschiktheid voor specifieke sectoren of beroepen. Een flinke vooruitgang volgens de uitzenders omdat zij met een voorselectie sneller kunnen schakelen.

Borging

De samenwerking is versterkt doordat partners elkaar nu beter kennen en nieuwe stappen hebben gezet. Borging van de publiekprivate samenwerking is wel een belangrijk aandachtspunt.“Het is verankerd in beleid en het bestuurlijk- en managementoverleg, maar dat alleen is niet genoeg”, aldus de projectleider. “Dit is geen project, maar een traject dat voortduurt. Een overtuiging en onze core business.”

“DAT WE NU SPONTAAN BIJ ELKAAR BINNENLOPEN, IS GROTE VOORUITGANG”

NIELS VAN DE VENIS, VESTIGINGSMANAGER UITZENDORGANISATIE TIMING

Die borging vereist volgens de partners wel trekkracht: regionaal of landelijk gefaciliteerd. Als de regio nog eens 130.000 euro aanjaaggeld kreeg, zou de projectleider extra aandacht besteden aan de borging.“En een sterkere leercirkel om te leren van uitzendorganisaties en hun ervaringen voor het regionaal beleid.”