Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén verhaal dankzij regionale Toolbox

Gepubliceerd op 18 december 2017

De arbeidsmarktregio’s Haaglanden en Zuid-Holland Centraal hebben een gezamenlijke regionale Toolbox met instrumenten om mensen, al dan niet met een arbeidsbeperking, aan het werk te helpen. Dit zorgt voor een eenduidig aanbod aan werkgevers.

De arbeidsmarktregio’s Haaglanden en Zuid-Holland Centraal hebben een gezamenlijke regionale Toolbox met instrumenten om mensen, al dan niet met een arbeidsbeperking, aan het werk te helpen. Dit zorgt voor een eenduidig aanbod aan werkgevers.

“Een regionaal afgestemde Toolbox is erg belangrijk, vinden ze in zowel Haaglanden als Zuid-Holland Centraal. Hiermee hebben de accountmanagers van de WerkgeversServicepunten en de adviseurs Werk van UWV een juiste set van gereedschappen om op pad te gaan. Het gaat om één verhaal, één boodschap, meer eenduidigheid en minder concurrentie. Dit bevordert dat werkgevers meer mensen in dienst te nemen, met of zonder arbeidsbeperking.” Aan het woord is Marina van der Maazen, senior beleidsadviseur bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten van de gemeente Den Haag. Zij is samen met Bart Weber, senior adviseur bij UWV, verantwoordelijk voor het samenstellen en bijhouden van de regionale Toolbox.

TIPS

  • Zorg voor een eenduidig aanbod aan werkgevers
  • Ga vooraf op alle niveaus na of iedereen regionale harmonisatie van instrumenten steunt
  • Neem het brede palet aan instrumenten in een regionale Toolbox op
  • Maak voor werkgevers gezamenlijke factsheets over de instrumenten
  • Bied gemeenten indien gewenst een beetje ruimte voor lokale instrumenten
  • Maak goede procesafspraken, met name over wijzigingen bij instrumenten en gezamenlijke communicatie-uitingen
  • Stimuleer het gebruik van de Toolbox

Werkgevers eenduidig bedienen

Tot Haaglanden behoren de gemeenten Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland, terwijl Zuid-Holland Centraal bestaat uit Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer. Verder maakt UWV deel uit van de twee regio’s. Waarom hebben deze arbeidsmarktregio’s de handen ineengeslagen bij de Toolbox? De verklaring ligt in hun lange onderlinge geschiedenis, vertelt Van der Maazen. “Van oorsprong ging het om één regio, die in 2012 is gesplitst in twee arbeidsmarktregio’s. Bij de voorbereiding op de Participatiewet. werd desondanks besloten dat deze regio’s de werkgevers eenduidig zouden bedienen met gezamenlijke instrumenten.”

De regionale Toolbox bevat het brede palet aan instrumenten van gemeenten en UWV voor onder meer de invulling van de Banenafspraak. Denk aan proefplaatsing, no-riskpolis, begeleiding van de werkgever en werkvoorzieningen. “We hebben de instrumenten regionaal geharmoniseerd”, zegt Van der Maazen. “De gemeenten in de twee regio’s hebben hetzelfde aanbod aan werkgevers; er is geen concurrentie.”

Eén boodschap

De informatie in de Toolbox is bedoeld voor accountmanagers en adviseurs bij gemeenten en UWV. “Deze informatie is niet toegankelijk voor werkgevers”, aldus Van der Maazen. ”We willen niet een soort claimrecht creëren. De werkgevers kunnen factsheets over de instrumenten krijgen, zodat zij de informatie later nog eens rustig tot zich kunnen nemen. De regio’s hebben ook deze factsheets samen opgesteld. Zo brengen we één boodschap naar buiten.”

Voordat het zover was, vond eerst op alle niveaus overleg plaats: bestuur, management, beleid en uitvoering. Van der Maazen: “We hebben goed met elkaar doorgesproken of we de regionale harmonisatie echt wilden. Iedereen ging akkoord vanwege de voordelen voor werkgevers en kandidaten. Al blijft er een zeker spanningsveld bestaan tussen enerzijds regionale bestuurlijke afspraken en anderzijds de lokale beslissingsbevoegdheid van gemeenteraden en de landelijk opererende UWV-organisatie.”

Nog enkele verschillen

Is het speelveld nu gelijk? Niet helemaal, zegt Van der Maazen. “De instrumenten van gemeenten en UWV zijn regionaal zoveel mogelijk op elkaar afgestemd, maar er zijn nog enkele verschillen. Dat heeft te maken met verschillen in regels, financiële middelen en aansturing.” Zij noemt het onderscheid tussen loondispensatie en loonkostensubsidie. “Dat is het grootste verschil. De werkgever kan bij UWV loondispensatie aanvragen voor een werknemer met een Wajong-uitkering. Gaat het om een werknemer met een arbeidsbeperking voor wie de gemeente verantwoordelijk is, dan is een loonkostensubsidie van de gemeente mogelijk. Deze regelingen lopen uiteen en dat is lastig aan werkgevers uit te leggen.”

Van der Maazen vindt dat het nieuwe kabinet voor alle kandidaten één regeling zou moeten invoeren. “De vraag daarbij is hoe wenselijk het is om te kiezen voor loondispensatie zoals in het regeerakkoord wordt voorgesteld. Daarbij mogen kandidaten door werkgevers onder het minimumloon worden betaald. Zij ontvangen dan een aanvulling van gemeenten.”

Naast de regionale instrumenten hebben gemeenten soms behoefte aan een eigen instrument, om daarmee in te kunnen spelen op een specifieke lokale situatie. Die mogelijkheid bestaat, vertelt Van der Maazen. “De gemeenten hebben een beetje speelruimte. Zo zet Den Haag extra middelen in voor werkgevers die meerdere kandidaten in dienst nemen. Die werkgever kan bijvoorbeeld een kleine tegemoetkoming voor de begeleiding krijgen. Sommige gemeenten beschikken daarom naast de regionale Toolbox over een lokale bijlage met instrumenten.”

Goede procesafspraken

De regionale Toolbox vergt uiteraard onderhoud. Van der Maazen hamert op het belang van goede procesafspraken over wijzigingen. “Het helpt erg dat we spelregels hebben vastgesteld over de bijstelling van instrumenten. Dat hebben we ook gedaan voor de communicatie, zoals de totstandkoming van factsheets.”

De Toolbox van Haaglanden en Zuid-Holland Centraal is onlangs geëvalueerd. Volgens Marina van der Maazen is het algemene beeld positief. “Partijen vertrouwen elkaar en streven samen naar meerwaarde voor werkgevers en kandidaten. Maar er zijn nog verbeteringen mogelijk. Zo wordt aanbevolen om extra in te zetten op deskundigheidsbevordering. We willen bijvoorbeeld het gebruik van de regionale Toolbox stimuleren met een IT-oplossing, waardoor accountmanagers en werkadviseurs de Toolbox altijd bij zich hebben. Dan kunnen ze tijdens een gesprek met een werkgever meteen de informatie over een instrument raadplegen.”