Overslaan en naar de inhoud gaan

Eva en Dennis helpen aanbod instrumenten voor werkgevers en werkzoekenden te stroomlijnen

Gepubliceerd op 26 mei 2021

Zo’n twintig gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden werken inmiddels mee aan het testen en doorontwikkelen van Dennis en Eva. Er is steeds meer ervaring met het inzichtelijk maken van het aanbod aan instrumenten voor werkgevers en werkzoekenden.

Steeds meer gemeenten en uitvoeringsorganisaties maken gebruik van de instrumentengidsen Dennis en Eva. Eva (Effectief, vakbekwaam, actueel) is een digitale ondersteuningstool, die gemeentelijke organisaties zelf kunnen vullen met lokale instrumenten die bijdragen aan maximaal meedoen of de begeleiding naar werk.
 

Tips

  • Help professionals door het overzicht zo duidelijk en specifiek mogelijk te maken.
  • Begin klein en schaal op als het werkt. Beter iets dat goed werkt en niet compleet is dan wachten tot het helemaal tot drie cijfers achter de komma compleet is. Dat schrikt af. Zorg dat de belangrijkste, meest gebruikte regelingen erin staan. 
  • Denk niet te groot over het beheer. Er verandert af en toe wel wat, maar het systeem hoeft echt niet elke week aangepast te worden. 
  • Begin met het inventariseren van instrumenten: is het allemaal goed beschreven? Breng vervolgens structuur aan door de instrumenten op de tegels van het Werklandschap te plaatsen. Zo ontstaat een overzicht: waar is genoeg (of zelfs een overschot) van en waar is nog behoefte?
  • Waarin aanbieders onderscheidend zijn is niet altijd duidelijk. Help ze daarbij en maak het ze vooral zo makkelijk mogelijk, om ze te overtuigen mee te werken.
  • Er is behoefte aan het ontwikkelen van extra instrumenten om werkgevers te ondersteunen. 
  • Elke maand is er een nieuwe livesessie van het webinar over Dennis en Eva. Vragen worden ‘live’ beantwoord en na afloop krijgen deelnemers meer informatie.
Logo instrumentengids Eva

Eva helpt consulenten bij hun keuzes

“Eva helpt ons met het verbeteren van de doelmatigheid van de re-integratie”, zegt Anneke Dollen, beleidsmedewerker maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente Dalfsen (arbeidsmarktregio Zwolle). “Het helpt onze consulenten enorm bij het maken van keuzes. Daarnaast biedt het goed inzicht in het aanbod. Eva vertelt ons bijvoorbeeld dat er genoeg mogelijkheden zijn om statushouders op weg te helpen. Op andere plekken zitten gaten in ons aanbod.”

Schrikbarend groot aanbod

“Sommige gemeenten schrikken zelf als ze zien hoe groot hun aanbod is”, zegt Amanda Bruns, adviseur over de instrumentengidsen bij VNG Realisatie. Ze adviseert organisaties die willen aanhaken, om te beginnen met het in kaart brengen van het aanbod en dat te structureren aan de hand van het Werklandschap waar de instrumentengidsen op gebaseerd zijn. Bij haar eigen organisatie, RSD De Liemers, zijn er zo’n 160 instrumenten opgenomen in Eva. In een arbeidsmarktregio als Rivierenland zijn er van de 90 geïnventariseerde instrumenten, na een selectieronde 55 overgebleven.

De ambitie is Eva op termijn ook beschikbaar te stellen aan werkzoekenden. Voor het zover is, wordt er eerst samen met alle deelnemende gemeenten en TNO een goede, uniforme filterstructuur ontwikkeld. Die moet tegen het einde van het jaar klaar zijn.

Logo instrumentengids Dennis

Dennis

In Dennis (Doen met kennis) kunnen professionals in één oogopslag zien welke lokale, regionale en landelijke instrumenten op het gebied van werkgeversdienstverlening van toepassing zijn voor een specifieke werkzoekende. Doordat de instrumenten openbaar zijn, kunnen arbeidsmarktregio's elkaars aanbod inzien en elkaar inspireren. Op termijn moet Dennis ook beschikbaar komen voor werkgevers. Maar daarvoor moet er eerst er een goed werkende versie met voldoende gebruikservaringen staan, zegt Bruns. “Er is eigenlijk maar één kans om het goed te doen, willen we werkgevers zover krijgen dat ze mee gaan werken. Daarom kiezen we ervoor het eerst uit te werken voor en met professionals, tot die zeggen dat het écht goed is.”

Besluitvorming blijft bij de professional

Ze merkt dat het tussen arbeidsmarktregio’s sterk verschilt hoe ver ze willen gaan in het openstellen van hun aanbod. “Sommige regio’s zeggen ‘gooi maar open’ en anderen zijn terughoudender. Ze zijn bang dat werkgevers straks alles kunnen inzien en aanvragen kunnen doen. Tegen hen zeg ik: de besluitvorming blijft altijd bij de professional liggen. Die bepaalt zelf hoe ver hij of zij gaat en kan elke aanvraag zelf beoordelen. Het gaat erom dat we transparantie bieden in de mogelijkheden.”

Ronald van Ammers, senior-adviseur Werkgeversdiensten bij het Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord, is sinds het begin betrokken bij de ontwikkelingen van de instrumentengidsen. De eerste indrukken zijn positief. Nu is hij bezig de puntjes op de i te zetten in het systeem. ”Vanuit de uitvoering is bijvoorbeeld de vraag gekomen of Dennis ook subsidiebedragen kan uitrekenen, want werkgevers willen graag weten wat zij kunnen verwachten, maar ook hoeveel.”

Schaalniveau voordeel

Als voordeel van beide instrumentengidsen wordt vooral het schaalniveau genoemd. Doordat iedereen met dezelfde vragen bezig is en er veel samenwerking en kennisdeling plaatsvindt, gaat de ontwikkeling sneller. Het zou bovendien heel moeilijk – en onbetaalbaar – worden als elke regio zoiets voor zichzelf zou moeten ontwikkelen. 

Begin van de tweede helft

Dat wordt bijvoorbeeld bevestigd door Rik Bijl, projectleider Keuzehulp Werk bij Werkzaak Rivierenland, waar ook is aangehaakt bij EVA. “Het is goed dat een landelijke organisatie als de VNG hier het voortouw in genomen heeft.” De landelijke schaal draagt ook bij aan het invullen van de ‘witte vlekken’ in kennis op regionaal niveau, merkt Bijl. Wat hem betreft is er nog veel werk te doen. “Naast die witte vlekken gaan we hard aan de slag met de technische integratie. En we hebben nog een flinke discussie te gaan over of het ook werkt zoals wij denken dat het zou moeten werken? Als dit een voetbalwedstrijd is, begint de tweede helft nu.”

Ongeveer twintig gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden werken inmiddels mee aan het testen en doorontwikkelen van Dennis en Eva. Zeven sluiten binnenkort aan. De Programmaraad werkt aan een ‘startdocument’ met gebruikerservaringen en tips voor nieuwe gebruikers van Dennis en Eva.