Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlijnen in Rijnmond: praktijkleren geeft het zelfvertrouwen terug

Gepubliceerd op 08 juni 2022

Hoe krijgen mensen zonder startkwalificatie, perspectief op duurzaam werk? Met die vraag gingen diverse organisaties in de regio Rijnmond een paar jaar geleden samen om de tafel. De samenwerking mondde uit in diverse leerlijnen én in tientallen mensen met een praktijkverklaring. “Je ziet mensen groeien in zelfvertrouwen.”

Voor mensen zonder startkwalificatie is het niet makkelijk een baan te vinden. Wie zonder diploma’s wel werk heeft gevonden, kan niet zomaar doorstromen of duurzaam inzetbaar blijven. In de regio Rijnmond gingen verschillende instanties in 2019 om de tafel zitten, waaronder onderwijsinstellingen, het Leerwerkloket en Stroomopwaarts, het bedrijf dat voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam onder meer de Participatiewet uitvoert. “Deze projectgroep heeft de vertaalslag gemaakt naar leerlijnen voor mensen zonder startkwalificatie”, vertelt Fatima Chehlaoui, adviseur Werken en Leren bij het Leerwerkloket van de regio Rijnmond.

De leerlijnen zijn gericht op kansrijke sectoren, zoals zorg, techniek en groen. “Startpunt is de behoefte die werkgevers hebben. Daar sluiten onderwijsinstellingen op aan. Zo zijn er bijvoorbeeld ondersteunende taallessen voor mensen die de Nederlandse taal niet goed spreken.”

Tips

  • Begin bij de behoefte van werkgevers en sluit daar de verdere invulling van de samenwerking op aan
  • Organiseer laagdrempelig contact tussen werkgevers en kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • Geef één van de samenwerkende instanties – zeker als het er veel zijn – de rol van onderlinge verbinder

Leerwerkloket als verbinder

Het Leerwerkloket had een verbindende rol in het opzetten van een goed proces, vertelt Chehlaoui. “Onze rol was voornamelijk om de partijen samen te brengen die de leerlijnen en de onderlinge samenwerking gingen vormgeven. We hebben bijvoorbeeld gezorgd voor informatie over financieringsregelingen en het bundelen van subsidies. Ook hebben we een meet & greet georganiseerd tussen werkgevers en kandidaten die door UWV en gemeenten waren aangedragen. Samen met onderwijsinstellingen en werkgevers hebben we ook een bbl-infomarkt georganiseerd, om kandidaten en werkgevers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken.”

Meer zelfvertrouwen

Stroomopwaarts heeft een ‘Opleidingshuis’ ingericht waar de leerlijnen zijn ondergebracht. In 2020 konden de eerste praktijkverklaringen worden uitgereikt. “In de hele regio Rijnmond hebben vóór corona zo’n vijftig tot zestig mensen een praktijkverklaring uitgereikt gekregen”, vertelt Eric van der Westerlaken, projectmanager bij Stroomopwaarts. “Het is fantastisch om te zien wat dat met mensen doet. Ze kunnen meer dan ze zelf ooit hadden gedacht. Je ziet mensen groeien in zelfvertrouwen en kracht. Door corona hebben de leerlijnen de afgelopen twee jaar helaas minder praktijkverklaringen opgeleverd. De opleidingen vinden op de werkvloer plaats. Door het vele thuiswerken en de anderhalve meter was het moeilijk om plekken te vinden waar mensen konden worden opgeleid. We hebben het proces daarvoor wel op orde, dus dat pakken we nu weer breder op.”

RMT-financiering waardevol

De regionale mobiliteitsteams (RMT’s) zijn in coronatijd van grote waarde gebleken, aldus Chehlaoui. “Met de financiering vanuit de RMT’s voor crisisdienstverlening konden we in coronatijd korte omscholingsroutes financieren. In coronatijd waren er mensen die vrij plotseling een grote afstand tot de arbeidsmarkt kregen doordat ze hun werk kwijtraakten en niet de juiste opleiding hadden om iets anders te doen. Met name voor zzp’ers – die niet in het bestand van UWV of gemeente zaten – bood de RMT-financiering uitkomst. Zo was er een grafisch vormgever die door corona minder werk had en zich wilde laten omscholen tot timmerman. Een korte leerroute was beschikbaar en via het RMT kon die ook worden gefinancierd.”

Meer leerlijnen

De komende tijd worden de banden tussen alle betrokken instanties in de regio Rijnmond verder aangehaald en het aantal leerlijnen wordt uitgebreid. “In de hele arbeidsmarktregio Rijnmond zijn wel 57 leerlijnen beschikbaar, overigens deels dubbele”, vertelt Van der Westerlaken. “Die willen we de komende tijd beter ontsluiten.” Chehlaoui: “Mensen die een leerlijn afronden met een praktijkverklaring - of soms een certificaat of mbo-diploma - hebben 80 procent meer kans om duurzaam werk te vinden. Het is dus absoluut de moeite waard om alle betrokken instanties bij elkaar te zetten en samen te werken aan kansen voor iedereen.”