Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerking met uitzendbureaus: 1 + 1 = 3

Gepubliceerd op 17 februari 2022

In steeds meer arbeidsmarktregio’s gaan UWV, gemeenten en uitzendbureaus structureel met elkaar in zee. Dat gebeurt vaak via een regionaal platform voor publiek-private samenwerking (PPS). Het Landelijk PPS Platform stimuleert deze ontwikkeling. “We kunnen eigenlijk niet zonder elkaar.”

Het is volgens Esther van den Boomen gewoon een optelsom van ‘een plus een is drie’. In de regio Noordoost-Brabant versterken publieke kant en uitzendbureaus elkaar door in een platform veel gezamenlijk op te pakken. “We delen kennis, anticiperen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, leveren vakmensen en leggen verbindingen met andere vraagstukken in de regio.”

Van den Boomen is senior adviseur werkgeversdiensten bij UWV Werkbedrijf Noordoost-Brabant en werkt met adviseurs van gemeenten en SW-bedrijven samen in het regionaal werkgeversservicepunt. Zij wijst op landelijke arbeidsmarktcijfers, waaruit blijkt dat heel wat uitkeringsgerechtigden uitstromen naar de uitzendbranche. Dat gold in 2020 bijvoorbeeld voor 27 procent van de WW’ers. Van den Boomen ziet een ‘PPS-effect’ in arbeidsmarktregio’s. “Door de samenwerking komen meer kandidaten aan een baan. Het vereist wel dat elke partij zichzelf even opzijzet voor het hogere belang.”

Tips

  • Vul de samenwerking in het regionaal platform PPS op een pragmatische manier in.
  • Benadruk het belang van wederzijds respect en open communicatie. 
  • Houd eerst oriënterende gesprekken met uitzendorganisaties, om helder te krijgen wie echt een commitment wil aangaan.
  • Zorg voor zowel een stuurgroep op strategisch niveau als een werkgroep op operationeel niveau, zodat er binnen de uitvoering snel kan worden geschakeld als dat nodig is.
  • Neem in het begin de tijd voor het opbouwen van vertrouwen, zodat vooroordelen over en weer verdwijnen.

Structurele en pragmatische samenwerking 

De kern bij een regionaal PPS-platform is dat zowel publieke partijen als uitzendbureaus aan arbeidsbemiddeling doen, zegt Loes Waterreus, senior beleidsadviseur arbeidsmarkt bij de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU). Bij deze brancheorganisatie zijn ruim 1.300 mkb-uitzendorganisaties aangesloten. 

Het gaat om een structurele samenwerking maar wel met een pragmatische inslag, aldus Waterreus. “Dat levert een win-winsituatie op in plaats van een concurrentiestrijd. De expertise en het netwerk van UWV en gemeenten vullen die van de uitzenders mooi aan, en omgekeerd. We kunnen eigenlijk niet zonder elkaar.” 

Van den Boomen geeft een voorbeeld uit haar eigen regio. “Een uitzender die een tender bij een grote werkgever heeft lopen, vroeg aan de adviseurs van de publieke partijen om mee te kijken naar hoe de arbeidsmarkt er momenteel uitziet zodat hij de juiste informatie kan aanleveren. Bij dergelijke vraagstukken werden we vroeger niet betrokken.”

Sven van Brakel spreekt zelfs van een ‘triple win’. “Ook talenten die nu nog op de bank zitten, zijn gebaat bij de samenwerking.” Hij is sinds november 2021 adviseur bij het Landelijk Werkgeverspunt Gemeenten (LWSPG) en was daarvoor werkzaam als adviseur publiek-private samenwerking bij het Servicepunt Flex van UWV. De uitzendbureaus zijn bijna een verlengstuk van de publieke dienstverlening, vindt Van Brakel. “Gemeenten en UWV staan soms wat huiverig tegenover samenwerking vanwege de commerciële invalshoek van de uitzendbranche, maar wat geeft dat? Bij uitzendbureaus zit zo veel kennis en kunde. Hiervoor moeten we ons gewoon meer openstellen.”

Regio’s ondersteund door landelijk platform

Van Brakel en Waterreus zitten in het Landelijk PPS Platform. Hierin hebben UWV, Servicepunt Flex, LWSPG en leden van de NBBU en de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) zich verenigd. Deze partijen streven naar een structurele publiek-private samenwerking in elke arbeidsmarktregio, vertelt Waterreus. “Wij willen vooral ondersteuning bieden. We helpen de regio’s met onder andere gezamenlijke berichten, publicaties en kennissessies.”

Het landelijke platform heeft een handig stappenplan voor het opzetten van een regionaal PPS-platform gepubliceerd. Van Brakel: “We hebben deze handreiking opgesteld op basis van oplossingen die zijn bedacht door regio’s die vooroplopen.” Werkzoekenden weten vaak niet goed wat uitzendwerk inhoudt. Daarom zijn de animatie Uitzendwerk - (n)iets voor jou? en de informatieflyer Werken via het uitzendbureau gemaakt. De deelnemende organisaties hebben deze via hun eigen kanalen verspreid.

Wederzijds respect en open communicatie

Het fundament voor een regionaal platform bestaat volgens het drietal uit wederzijds respect, open communicatie en een ambassadeursrol richting andere partijen. Van Brakel benadrukt dat deelname vrijwillig maar niet vrijblijvend is. “Niet alle informatie kan vanuit concurrentieoverwegingen worden gedeeld, maar 70 procent wel.”

De samenwerking staat of valt met eerlijkheid, voegt Van den Boomen eraan toe. “Daarom hebben we in Noordoost-Brabant eerst oriënterende gesprekken gehouden over welke uitzendorganisaties de reis samen met de publieke partijen wilden maken. Dat waren er tien. Inmiddels is één bureau afgevallen omdat die toch geen echt commitment aanging. We hebben open met elkaar besproken dat we dit niet willen.”

Het WSP neemt doorgaans het initiatief voor het regionale platform maar stuurt het netwerk niet aan, stelt Van den Boomen. “Het platform is echt van alle deelnemende organisaties. Zorg daarom steeds voor een andere voorzitter van een bijeenkomst.” Een andere succesvoorwaarde is dat er zowel een stuurgroep op strategisch niveau als een werkgroep op operationeel niveau is; dat maakt het mogelijk om snel te schakelen binnen de uitvoering. In Noordoost-Brabant komen de deelnemers aan de werkgroep vier keer per jaar bijeen. “Door deze frequentie is de tijdsinvestering te doen voor iedereen.”

Waterreus raadt aan om niet overhaast te werk te gaan bij het organiseren van het regionaal platform PPS. “Neem eerst de tijd om vertrouwen op te bouwen, want er zullen in het begin nog vooroordelen over en weer zijn. Als partijen elkaar beter leren kennen, zien ze de toegevoegde waarde van samenwerking.” Zij beveelt het grote online Werk Voor(oor)delen Event op 24 februari aan. Dit wordt georganiseerd door de Programmaraad, NBBU, ABU en de beroepsvereniging SAM. “Het evenement gaat over de verkeerde beelden die samenwerking in de weg kunnen zitten.”

Vijver met talenten

Van Brakel vertelt nog dat gemeenten ernaar streven om hun doelgroep een plek te geven bij landelijke werkgevers. “Daaraan werk ik bij het LWSPG in nauwe samenwerking met UWV. De uitzendbranche is hierbij een belangrijk onderdeel. We creëren zo voor landelijke werkgevers een vijver met een divers aanbod van talenten.”

Waterreus hoopt tot slot dat iedereen gaat beseffen dat publieke en private partijen logische partners van elkaar zijn. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen.”

V.l.n.r. Esther van den Boomen, Loes Waterreus en Sven van Brakel