Overslaan en naar de inhoud gaan

Sterk naar Werk: een eigen plek voor statushouders in Apeldoorn

Gepubliceerd op 01 juni 2021

Vertrouwen, maatwerk en een eigen plek. Dé uitgangspunten van een nieuwe aanpak van Werkbedrijf Lucrato om statushouders naar werk te begeleiden. Trainer Judith Timmermans en matcher Ilse van de Plas zijn razend enthousiast.

Een plek waar nieuwkomers zich welkom voelen, waar ze in aanraking komen met werk, waar ze een op maat gesneden programma volgen en tijdens de lunch aanschuiven bij de professionals. Een plek met flexwerkplekken voor professionals die de nieuwkomers begeleiden. Van de klantmanager Werk & Inkomen tot de matcher en de trainer. “En dat je dan samen een Libanese tosti eet en elkaar ook informeel leert kennen.” Zo klinkt de beeldende omschrijving van de nieuwe ruimte door Judith Timmermans, trainer bij Werkplaats Statushouders van Lucrato.
 

Tips

  • Investeer in de relatie met nieuwkomers, maatwerk en vertrouwen zijn key
  • Zorg voor één contactpersoon
  • Onderschat belang van nazorg en jobcoaching bij uitstroom niet

Aangepaste training

Dit plan vloeit eigenlijk voort uit de training ‘Sterk naar Werk’. “Deze training is van oorsprong ontwikkeld voor mensen in de Participatiewet. Later hebben we de training – op verzoek van gemeenten - aangepast voor statushouders, voor mensen die de inburgering al hadden afgerond. Gemeenten zitten echter nu met een groep mensen die dat niet is gelukt. Het laaghangend fruit is er al uit.”

En deze groep statushouders vraagt om meer maatwerk en begeleiding, zegt collega Ilse van der Plas. 
Maatwerk en vertrouwen. Na een warm welkom en een nulmeting mogen de deelnemers verschillende soorten werkplekken uitproberen. Timmermans: “Waar liggen de interesses? Wat voor werkervaringen hebben ze? Wat zijn de competenties? Spelen er nog problemen op andere leefgebieden?”

Aanbod aanpassen op de behoefte

Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag. Ze beginnen met een periode van drie maanden waarin ze aan de slag gaan in bijvoorbeeld het naaiatelier, de horeca, in het groen, in de bouw, in het magazijn. “We hebben hiervoor ook gekeken naar de regionale arbeidsmarkt: waar ligt de behoefte? Daar passen we ons aanbod op aan. We vullen elk traject modulair in, dat betekent dat we naast werk ook kijken op welke andere gebieden de deelnemer nog ondersteuning nodig heeft. Misschien een training over geldzaken, gezond eten of een computercursus.”

Stage binnen Lucrato

Na drie maanden werken op diverse onderdelen van de werkplaats, volgt een stage van drie maanden binnen Lucrato. Van de Plas: “In de huidige situatie zien we dat mensen wel uitstromen naar werk maar dat ze eigenlijk bij een regulier werkgever pas gaan oefenen. Maar dat wil een werkgever helemaal niet. En dan vallen mensen uit en verliezen hun betaalde baan. Een teleurstelling voor zowel de statushouders als de werkgever.”

Veel aandacht voor nazorg

Om dit soort teleurstellingen te voorkomen wordt in de nieuwe aanpak veel aandacht besteed aan de nazorg wanneer deelnemers naar regulier werk uitstromen. Van de Plas: “Dat kan een proefplaatsing zijn of hij of zij gaat meteen aan de slag. We hebben ons echt hard gemaakt voor jobcoaching, we willen deelnemers niet zomaar loslaten. En ze kunnen ook altijd naar onze ruimte – naar ons plein – komen om even een bakje koffie te doen en bij te praten.”

Corona staat concrete resultaten nog even in de weg. Maar de twee bevlogen professionals hopen binnenkort meer duidelijkheid te krijgen over die ruimte. Ze geloven in deze nieuwe aanpak en hebben inmiddels ook het management binnen Lucrato, gemeenten en werkgevers enthousiast weten te maken. Timmermans: “Onze plannen zijn nu in een stroomversnelling gekomen.”

Gestimuleerd door de buurman

Van de Plas: “Ik geloof echt dat dit gaat werken. Ook mensen die misschien nog niet helemaal werkfit zijn, worden door onze plek gestimuleerd om te kijken waar hun buurman mee bezig is. En misschien volgt hij of zij nog een training maar gaat ook al aan de slag. Die kruisbestuiving is volgens mij heel goed. Werken en meedoen is zó belangrijk.”

De aanpak – waarbij maatwerk zo centraal staat – sluit ook aan bij de nieuwe Inburgeringswet die in de zomer 2022 van kracht wordt.  “Ik denk dat ook mensen die in eerste instantie in de Z-route worden geplaatst, door deze aanpak misschien toch nog naar werk kunnen uitstromen.”

Werkclub Statushouders

In de WerkClub Statushouders werkt Werkbedrijf Lucrato samen met gemeenten en (lokale) partijen als VluchtelingenWerk en het onderwijs. Samenwerking tussen ketenpartners en het gebruik maken van elkaars expertise en netwerk zijn hierbij cruciaal. Werkbedrijf Lucrato is ontstaan uit een samenvoeging van Felua-groep en een deel van Werkplein Activerium (gemeenten Apeldoorn en Epe) en de gemeente Heerde.