Overslaan en naar de inhoud gaan

Talent uit Noordoost-Brabant maakt video

Gepubliceerd op 18 december 2017

Honderd reacties op één vacature, het is geen uitzondering. Hoe onderscheid je jezelf dan als sollicitant? In Noordoost-Brabant presenteren kandidaten zichzelf in een video.

Honderd reacties op één vacature, het is geen uitzondering. Hoe onderscheid je jezelf dan als sollicitant? In Noordoost-Brabant presenteren kandidaten zichzelf in een video.

Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant is een samenwerkingsverband van zestien gemeenten, het UWV en drie sw-bedrijven in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Nicole Papen werkt als accountmanager voor de gemeente Oss en is daarnaast projectleider van talentuitnoordoostbrabant.nl.

Onderscheidende kracht

“Mensen helpen, mensen op weg helpen. Ja, dat is misschien dat zorgzame dat in mij zit. Behalve lichtelijk prettig gestoord, zegt men dat ik supergeduldig ben. Dat moet ook. Ik zit bijvoorbeeld ook nog in de pleegzorg; ik heb twee weekendpleegkinderen. Dan heb je heel veel geduld nodig.”

Een Brabantse dame, vermoedelijk halverwege de vijftig, met kort grijs haar en een vriendelijk gezicht, vertelt in een halve minuut wat zij belangrijk vindt en wat haar hart sneller doet slaan. Op de achtergrond klinkt een rustig deuntje. Uit de tekstregel waarmee het filmpje start, leren we dat muziek en werk het beste in deze vrouw naar boven brengen.

“We zochten naar een onderscheidende manier waarop werkzoekenden zich kunnen presenteren aan werkgevers en uitzendbureaus”, vertelt Papen. “Onze arbeidsmarktregio telt 29.782 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn een hoop mensen, van wie er veel in dezelfde vijver vissen. Met alleen een zwart-wit cv spring je er niet uit. We hadden gehoord dat videopresentaties elders al succesvol werden ingezet. Daarmee zijn wij ook aan de slag gegaan.”

TIPS

  • Het is een groot project. Wat wil je? Hoe ga je het inrichten? Hoe ga je het communiceren? Denk hier vooraf goed over na!
  • Jij en je collega’s krijgen een nieuwe tool om mee te werken. Hoe ga je die gebruiken? Ziet intern iedereen er de voordelen van in?
  • Maak een plan om de borging te realiseren. Het is van groot belang dat accountmanagers kandidaten blijven leveren.
  • Laat je niet opjagen als bijvoorbeeld een werkgever zegt: ‘Er zijn nog maar weinig video’s van kandidaten. Ik kan daar niet zo veel mee.’ Kwaliteit gaat boven kwantiteit.
  • Blijf de trends volgen: over een paar jaar zijn videopresentaties niet uniek meer. Hoe zorg je dan voor onderscheidende kracht?

Goede eerste indruk

Op talentuitnoordoostbrabant.nl – de website die het werkgeversservicepunt hiervoor liet maken – staat inmiddels een verzameling van zo’n honderd video’s. Werkgevers en uitzendbureaus kunnen hierin zelf op zoek naar geschikte kandidaten voor hun vacatures. Papen: “Die dertig seconden geven een heel goede eerste indruk van een werkzoekende. Een werkgever kan daar vaak al uit opmaken of iemand al dan niet bij zijn bedrijf past.” Daarnaast zijn de video’s een handig hulpmiddel voor accountmanagers en werkmakelaars.

De kracht van de filmpjes zit ‘m in de spontane manier waarop de mannen en vrouwen in beeld komen. Zij steken geen ingestudeerde speech af en proberen niet naarstig aan alle eisen van een bepaalde vacature te voldoen, maar praten als zichzelf over zichzelf. “Onze videograaf spreekt ongeveer een half uurtje met elke kandidaat terwijl de camera draait. In het begin zijn mensen vaak nog wat zenuwachtig, maar al snel voeren zij een ontspannen gesprek. De videograaf doet dat heel knap en weet bij iedereen een twinkeling in de ogen vast te leggen.”

Dolblij met het eindresultaat

Jong, oud, net afgestudeerd, al jaren werkloos, arbeidsgehandicapt, statushouder, iedereen die gemotiveerd is en direct aan de slag kan, komt in aanmerking om een video op te nemen. “We gunnen het al onze werkzoekenden, maar verplichten niemand ertoe. Je naam wordt weliswaar niet vermeld, maar je komt wel herkenbaar in beeld als ‘iemand met een uitkering’. Dat is best spannend.”

Papen vertelt dat de werkzoekenden die een video laten maken dolblij zijn met het eindresultaat. Ze pakt er een paar mailtjes bij met reacties: ‘Wauw....ik word er helemaal emotioneel van. Wat heeft de videograaf dat mooi gedaan zeg.’ En: ‘Ik wist dat ik druk en doenig ben maar snap nu dat sommige mensen het té vinden, haha. Het geeft wel weer dat ik dus echt niet die suffe duffe 50-plusser ben en dat dit is wie ik ben en waar ik voor sta.’ Papen: “Ze mogen de video en de professionele foto die gemaakt wordt zelf ook gebruiken, voor een sollicitatie of bijvoorbeeld op LinkedIn.”

Een beperking, geen belemmering

Ziet een werkgever een geschikte kandidaat op talentuitnoordoostbrabant.nl, dan kan hij of zij contact opnemen met de backoffice van het werkgeversservicepunt. “We hebben hiervoor een fulltime medewerker aangenomen uit ons werkzoekendenbestand. Zij beschikt over alle informatie over onze kandidaten en brengt de geïnteresseerde werkgever met de accountmanager van die kandidaat in contact. Die zorgt er vervolgens voor dat werkgever en werkzoekende aan elkaar voorgesteld worden.”

Het WSP heeft als netwerkorganisatie beschikking over 51 accountmanagers die samen zo ongeveer alle ondernemers en bedrijven in de regio wel kennen. Die werkgevers weten dat een kandidaat mogelijk een beperking heeft. “Dat hoeft helemaal geen belemmering te zijn. Het is natuurlijk maar net wat je onder een beperking verstaat. Een alleenstaande moeder kan voor een werkgever ‘lastiger’ zijn dan iemand in een rolstoel.”

Aandacht en kwaliteit

In het businessplan van talentuitnoordoostbrabant.nl staat een streven vermeld van 10 procent extra uitstroom. “Op 18 april 2017 hebben we de eerste video’s online gezet, nog zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. Op 26 juni is de site officieel gelanceerd tijdens een groot werkgeversevent. Een maand later waren al twintig van de 122 ‘videokandidaten’ geplaatst, op 1 november waren dat er vijftig.”De online campagne die in september is gestart, moet de naamsbekendheid verder vergroten. Hoe meer mensen uitstromen, hoe lager de kosten. “Maar de website is geen toverstaf”, waarschuwt Papen. “Accountmanagers moeten met werkgevers in gesprek blijven en kandidaten blijven aandragen. En het is belangrijk dat werkgevers en uitzendbureaus ook meer en meer zelf in de videodatabase naar kandidaten gaan zoeken.” Het is uiteraard de bedoeling dat het aantal video’s nog flink toeneemt. “Maar we gaan niks afraffelen; alle kandidaten verdienen aandacht en kwaliteit.”

Nicole Papen