Overslaan en naar de inhoud gaan

Verantwoord werk voor Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op 15 juni 2022

Oekraïense vluchtelingen in Nederland willen graag werken en werkgevers zitten te springen om personeel. Dat klinkt als een eenvoudig één-tweetje, maar in de praktijk blijken er allerlei barrières te zijn. In Noord-Holland Noord hebben gemeenten, Werkgeversservicepunt en uitzendbureaus de handen ineengeslagen om die hindernissen te overwinnen.

Zowel de gemeenten als de werkgevers klopten in het voorjaar van 2022 aan bij het Werkgeversservicepunt (WSP) Noord-Holland Noord. De gemeenten om te zeggen dat er Oekraïense vluchtelingen waren die stonden te popelen om aan het werk te gaan en de werkgevers om te zeggen dat ze zitten te springen om personeel.

Bianca Vriend is mobiliteitsadviseur bij ‘Noord-Holland Noord werkt door’, een platform dat in coronatijd is opgezet met geld voor de regionale mobiliteitsteams. Tot dat moment hield ze zich vooral bezig met van-werk-naar-werktrajecten; na de komst van de Oekraïners verlegde ze haar aandacht naar tijdelijk werk voor deze groep. “De gemeenten in Noord-Holland Noord vingen al snel elk een paar honderd vluchtelingen op, van wie er verscheidene zo snel mogelijk aan het werk wilden.”

Marjo Tot, adviseur werkgeversdiensten bij WSP Noord-Holland Noord: “Deze vluchtelingen waren geen uitkeringsgerechtigden en daarmee voor ons geen voor de hand liggende groep om aan het werk te helpen. Maar uiteraard moesten we iets met zowel de vraag van de vluchtelingen als van de werkgevers.”

Tips

  • Maak bij de start goede samenwerkingsafspraken met en tussen de betrokken uitzendbureaus.
  • Huur een gezamenlijk een eigen tolk in, in plaats van dat een van de deelnemende partijen (bijvoorbeeld een uitzendbureau) die meebrengt.
  • Neem eventueel contact op met Eures voor een presentatie aan de werkzoekenden over voor hen relevante regelgeving.
  • Informeer werkgevers over de banenmarkt zodat zij ‘hun’ uitzendbureau stimuleren daaraan deel te nemen
     

Banenmarkten

WSP en gemeenten besloten om samen te werken met uitzendbureaus. Vriend: “De uitzendbureaus die wij in ons netwerk hebben, zijn gewend om buitenlandse werknemers te bemiddelen. Ze zijn deskundig en flexibel. We besloten samen banenmarkten te organiseren waar Oekraïners zich kunnen inschrijven bij de uitzendbureaus. Speciaal voor deze doelgroep hebben we een tweetalig aanmeldformulier gemaakt, dat alle uitzendbureaus gebruiken.”

In het voorjaar van 2022 werden in korte tijd zo’n tien banenmarkten georganiseerd met een gemiddelde opkomst van 28 werkzoekenden en tussen de vijf en twaalf uitzendbureaus per keer. Aan het begin van een banenmarkt luisteren de werkzoekenden naar een presentatie van EURES, een Europees netwerk dat het vrije verkeer van werknemers bevordert.

Administratieve hobbels: bankrekening en zorgverzekering

Ondanks het enthousiasme van beide kanten is het nog niet eenvoudig om Oekraïners aan werkgevers te koppelen. Petra Reus, adviseur werkgeversdiensten bij het WSP Noord-Holland Noord: “Veel mensen zijn gevlucht met een verouderd paspoort. Dan kan het een heel gedoe zijn om een bankrekening te openen. Ook een zorgverzekering heb je niet zomaar. In Nederland moet je een beetje digi-vaardig zijn om dat soort dingen te regelen. Voor mensen die alleen maar Oekraïens spreken, is dat niet eenvoudig.” “En dan is er nog de hobbel van het leefgeld”, vult Tot aan. “Wie werkt, verliest het recht op leefgeld. Dat betekent dat werk pas loont bij minimaal zes uren per week.” “En de kinderopvang”, zegt Vriend. “Vrouwen zijn veelal gevlucht met hun kinderen, zonder man. Sommige gemeenten betalen de kinderopvang voor niet-uitkeringsgerechtigden, maar dan nog zit je met een wachtlijst van al snel een halfjaar. Soms passen Oekraïense vrouwen onderling op elkaars kinderen, maar we proberen ook werk te vinden dat de moeders onder schooltijd kunnen doen.”

Misbruik door malafide werkgevers voorkomen

De hobbels zijn genomen door ‘het simpelweg te gaan doen’, zegt Reus. “Je kunt niet wachten tot alle problemen zijn opgelost. Wat we namelijk ook wilden voorkomen is dat individuele werkgevers naar de opvanglocaties zouden gaan om werknemers te vinden. Er zijn verhalen van elders uit het land over slechte arbeidsomstandigheden en een veel te laag loon. We zijn dus heel bewust met deze bemiddeling aan de slag gegaan, ondanks alle hobbels, zodat we tenminste zicht hadden op wat er gebeurt.”

Al doende leren de samenwerkingspartijen. Zo huren ze sinds de vierde banenmarkt altijd een eigen tolk in. “Dan weet je tenminste zeker dat die doet wat jij graag wilt”, zegt Vriend.

De eerste cijfers wijzen uit dat minstens een kwart van de Oekraïners die een banenmarkt bezoeken, werk vindt. Werkgevers krijgen niet altijd wat ze zoeken. Reus: “Er is bijvoorbeeld een groot tekort aan technici, maar omdat de vluchtelingen veelal vrouwen zijn, zitten er relatief weinig techneuten tussen. Bovendien kunnen ze vaak alleen onder schooltijd werken én is het onder de huidige regelgeving tijdelijk werk. Werkgevers mogen iemand wel scholing bieden, maar ze kunnen er niet van uitgaan dat ze een blijvende werknemer hebben gevonden.”