Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik Inspiratiesessie Skills zichtbaar maken en waarderen

Waar ben je goed in?

Wat zegt een cv over de mens? Is degene met het beste cv ook de beste kandidaat? Heeft het traditionele cv gericht op opleiding, diploma’s en kennis zijn langste tijd gehad? Stappen werkgevers over op skillspaspoorten, waarbij de vaardigheden en de werkstijl van kandidaten vooropstaan? Tijdens de Leerwerkfestival Praktijkdag gaven Marion Sieh, Actieagenda Leven Lang Ontwikkelen, SER, en Chantal Huinder, Doorzaam, opleidingsfonds voor de uitzendbranche, inzicht in de laatste ontwikkelingen. 

Welke typen skillspaspoorten zijn er al? In welke branches? Zijn ze uniform, gevalideerd, betrouwbaar en betekenisvol? Komt er een integrale Skills wallet die vrij met je meereist op de arbeidsmarkt? Op welke termijn hebben we allemaal een skillspaspoort?
Marion Sieh (SER): “De trein komt langzaam in beweging; maar raakt mogelijk in een versnelling door de urgentie om skills centraal te stellen in leren en werken.”

Sessie Skills zichtbaar maken en waarderen - Leerwerkfestival 2023
Sessie Skills zichtbaar maken en waarderen - Leerwerkfestival 2023

Een skillspaspoort geeft overzicht in wie iemand is, wat iemand kan, wat iemand wil, wat iemands opleiding en werk- en levenservaring is en dat allemaal vertaald in skills. Voor generieke skills wordt bijvoorbeeld in sommige skillspaspoorten aangesloten bij een indeling in 30 skills, zoals doorzettingsvermogen, leervermogen, ondernemerschap, kritiekbestendig zijn, precies werken, je eigen werk kunnen organiseren, snel informatie verwerken en communicatief vaardig zijn. Het mooie is dat je jouw skills kunt inzetten in totaal andere functies en in verschillende sectoren. Heb je een gat in je cv, omdat je vijf jaar mantelzorg hebt gegeven? Dan heb je niet stilgestaan, maar heb je nieuwe skills opgedaan. Skills waar sommige werkgevers om staan te springen.

Initiatief van 17 fondsen

Van belang blijft natuurlijk dat mensen skills kunnen ontwikkelen en laten erkennen. Doorzaam, opleidingsfonds voor de uitzendbranche, helpt daarbij met het inzetten en bekostigen van diplomaroutes, EVC trajecten en praktijkverklaringen. Chantal Huinder: “Als uitzendbranche hebben wij met veel verschillende sectoren te maken en gaan we met opdrachtgevers in gesprek over het ontwikkelen van skills en het werven en matchen op basis van skills”. Juist voor uitzendkrachten die vaak praktisch geschoold zijn, is het inzichtelijk maken en valideren van skills van belang voor hun positie op de arbeidsmarkt. Via het initiatief van 17 fondsen Werkperspectief wordt inzicht gegeven in wat kansrijke overstappen voor mensen tussen sectoren zijn.

Goed voor werkgever en werknemer

Als je als werkgever naar skills kijkt, dan zijn meer mensen geschikt om de vacature in te vullen. Dat is in een krappe arbeidsmarkt belangrijk! Een skillspaspoort is ook handig als je al een baan hebt. Je krijgt al doende en lerende ook nieuwe skills onder de knie en die kun je vastleggen in een skillspaspoort. Daarom past een skillspaspoort zo goed bij Leven Lang Ontwikkelen. Mis je een vaardigheid, dan geeft het skillspaspoort aanknopingspunten voor welke scholing je het beste kunt volgen; kort en specifiek. De sessiedeelnemers vinden hierbij de koppeling met de Praktijkverklaring erg belangrijk.

Positieve initiatieven

Op dit moment zijn er verschillende initiatieven voor de ontwikkeling van een skillspaspoort: regionaal, sectorspecifiek en met verschillende toolings (zie voorbeelden hieronder). Marion Sieh benadrukt hoe belangrijk het is dat deze partijen hun krachten bundelen. Ze ziet dat werkgevers nog afwachtend zijn, maar is positief over de initiatieven voor een skillspaspoort in de sectoren Bouw, Installatietechniek, en Metaalelektro. 

Hoe staan we ervoor?

De discussie in de zaal was levendig. Wat is het verschil tussen competenties in het mbo en skills? Hoe weet je welke skills mensen hebben en betekent een vinkje bij communicatief vaardig op de bouwplaats hetzelfde als communicatief vaardig in een hotel? Engels een vinkje; is dat een praatje maken of ook brieven schrijven? Koppel je skills aan beroepen of branches? Is er al een eenduidige skills-taal? Kan Artificial Intelligence (AI) een rol spelen bij het automatisch ombouwen van cv’s naar skills? Hoe worden persoonlijke gegevens beschermd? Leeft het bij werkgevers? Hoe gebruiksvriendelijk is het invullen? Is valideren nodig of kun je dat ook in een gesprek doen met de kandidaat?

Post-its van deelnemers

Er is veel nodig om skillspaspoorten tot bloei te laten komen. In een vierkwadrantenmodel wordt alvast een voorzet gedaan voor deze randvoorwaarden. De deelnemers worden uitgenodigd dit aan te vullen met post-its met aandachtspunten en ideeën

Kleine stappen

Op dit moment zijn er nog veel vragen onbeantwoord. In kleine stappen komen bedrijven, organisaties, onderwijs, arbeidsmarktdienstverlening en ontwikkelaars dichterbij een uniform, gevalideerd en betrouwbaar skillspaspoort in een eenduidige skills-taal (www.competentnl.nl)

Vierkwadrantenmodel Eenduidige skillstaal
Vierkwadrantenmodel Eenduidige skillstaal

Skills in de regio

Dat de trein in sommige regio’s al rijdt, blijkt uit de praktijkvoorbeelden van deelnemers in de zaal. Zo is het Regionaal Mobiliteit en Actieteam (RMAT) Groei Vooruit in Zwolle bezig om kandidaten die richting werk kunnen, op een andere wijze onder de aandacht te brengen via het Matchloket. In dat Matchloket zitten zes uitzenders. Men gebruikt hierbij de app SkillsCV, waar een apart dashboard voor wordt gebouwd. 

Ook het Leerwerkloket Rivierenland geeft een mooi voorbeeld van de kracht van skills: "In Rivierenland proberen we via het Arbeidsmatchplatform Rivierenland op basis van skills zij-instromers te matchen met vacatures binnen de energietransitie. Door naar de skills van kandidaten te kijken, zijn er veel meer matches mogelijk. Ook matches die in eerste instantie niet zo voor de hand liggen. Een medewerker patisserie bijvoorbeeld heeft voor een groot deel dezelfde skills als een elektricien."