Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbeeld instrument Dennis: Begeleiding op de werkplek

Op deze pagina vind je een voorbeeldtekst voor de beschrijving van het landelijke instrument Jobcoach, te gebruiken binnen de instrumentengids Dennis. Door dit voorbeeld beschikbaar te stellen stimuleert de Programmaraad de eenduidige beschrijving van instrumenten t.b.v. harmonisatie. De actualiteit is via een jaarlijkse update geborgd. Dit geldt ook voor de voorbeeldteksten proefplaats, praktijkroute en loonkostensubsidie.

Korte beschrijving

Ondersteuning op de werkplek is voor iedereen die door een arbeidsbeperking moeite heeft om aan een nieuwe baan te beginnen. Deze ondersteuning is nodig als de werknemer zijn werk niet kan doen zonder begeleiding. Een jobcoach of een interne werkbegeleider kan de werknemer begeleiden.

Lange beschrijving

Onze gemeente heeft een regeling opgesteld over hoe we persoonlijke ondersteuning, zoals een jobcoach en een interne werkbegeleider, kunnen aanbieden voor re-integratie. Hierin staat ook wanneer en onder welke voorwaarden we deze ondersteuning kunnen inzetten. Vanaf 1 juli 2023 is dit verplicht volgens artikel 8a, lid 2 van de Participatiewet. U kunt de specifieke voorwaarden onderaan deze pagina vinden. De verordening bevat ook de kwaliteitseisen die we stellen aan deze vormen van persoonlijke ondersteuning.

Wat is een jobcoach?

Een jobcoach is een erkende expert die gestructureerde hulp biedt op de werkplek, zowel aan de werknemer die begeleiding nodig heeft als aan de werkgever. Dit is een georganiseerde vorm van hulp, op vaste tijden en gedurende een langere periode. De jobcoach kan ook beoordelen of er aanpassingen en hulpmiddelen op de werkplek nodig zijn, en helpen bij het aanvragen ervan. 

Afhankelijk van de situatie kan het handig zijn om in het begin intensievere begeleiding te geven en dit geleidelijk af te bouwen. Het doel is om een punt te bereiken waarop deze ondersteuning niet meer nodig is. Er zijn echter situaties denkbaar waarin een werknemer alleen kan functioneren met voortdurende ondersteuning door een jobcoach.

Jobcoaching kan op verschillende manieren worden aangeboden:

  • Door een externe jobcoach: meestal wordt de begeleiding ingekocht bij een gespecialiseerde jobcoachorganisatie.
  • Door een interne jobcoach: de werkgever begeleidt de werknemer zelf of organiseert de begeleiding zelf. De gemeente kan de kosten hiervan vergoeden via een subsidie aan de werkgever.
  • Via een jobcoach die door de gemeente wordt aangeboden.

Wat betekent een interne werkbegeleider? 

Persoonlijke ondersteuning kan ook bestaan uit begeleiding bij de dagelijkse taken door directe collega’s. Deze collega’s zijn geen jobcoaches, maar zijn wel getraind om de nodige hulp op de werkvloer te bieden. Ze hebben bijvoorbeeld een 'Harrie Helpt-training' gevolgd en zijn interne werkbegeleiders. Het is ook mogelijk om een combinatie van begeleiding door een jobcoach en een interne werkbegeleider te krijgen.

Hoe wordt de begeleiding toegepast?

In de (re-integratie) verordening van de gemeente, geldig vanaf 1 juli 2023, wordt onder andere vastgelegd:

  • Wanneer persoonlijke ondersteuning als begeleiding op de werkplek kan worden ingezet, bijvoorbeeld alleen bij een contract van 6 maanden of langer en een minimaal aantal contracturen per week.
  • Welke vormen van begeleiding in welke situaties kunnen worden ingezet.
  • De duur en intensiteit van de begeleiding, waarbij de gemeente de begeleiding mag beperken tot een maximumaantal maanden (bijvoorbeeld 36 maanden) en een maximumaantal uur.
  • Voor de jobcoach of interne werkbegeleider, de hoogte van de subsidie en/of voor jobcoaching een maximum uurtarief.

Kwaliteitseisen

Vanaf 1 juli 2023 moeten in de verordening ook de kwaliteitseisen staan waaraan een jobcoach moet voldoen. Indien mogelijk kan de gemeente aansluiten bij de kwaliteitseisen die het UWV stelt aan een jobcoach. Deze kwaliteitseisen zijn te raadplegen op de website van Samenvoordeklant.
Erkende jobcoaches en -organisaties die aan de kwaliteitscriteria voldoen, vindt u:

  • in het overzicht van het UWV (UWV-jobcoaches pdf);
  • in het Nationaal Jobcoachregister van Blik op Werk en de Nederlandse Vereniging voor Support (NVS);
  • bij de brancheorganisatie OVAL; en
  • bij de beroepsorganisatie Noloc.

Aanvragen

Zowel de werkgever als de werknemer kunnen een verzoek indienen voor begeleiding op de werkplek. De gemeente kan de begeleiding ook toekennen zonder dat er een officieel verzoek is ingediend (ambtshalve). 

Optioneel: Hieronder vindt u informatie over het aanvraagproces.
(Regionale aanvulling op het aanvraagproces kunnen hier worden toegevoegd)

Voorwaarden

Optioneel: Onder dit kopje kunnen regio's of gemeenten die nog geen geharmoniseerd beleid hebben, de voorwaarden uiteenzetten die zij hebben opgenomen in hun verordening.

Te gebruiken filters bij instrument

Overzicht van te gebruiken filters bij instrument Jobcoaching
Te gebruiken filters bij instrument Jobcoaching