Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonwaardebepaling

Bij de loonwaardebepaling wordt de productiviteit van een werknemer met een arbeidsbeperking gemeten. Het onderzoek vindt plaats op de werkplek.

De loonwaardebepaling is een onderzoek op de werkplek volgens een strak stappenplan. Hiermee meet een deskundige wat een werknemer met een arbeidsbeperking kan verdienen in vergelijking met collega’s die dezelfde werkzaamheden doen. 

Wat houdt de loonwaardebepaling in?

Het instrument wordt ingezet om de waarde van de arbeidsprestatie van een werknemer met een ziekte of handicap te onderzoeken. Het resultaat is de loonwaarde, uitgedrukt in een percentage. Bijvoorbeeld: ‘deze mevrouw heeft een loonwaarde van 68 procent’. Het percentage is gerelateerd aan de arbeidsprestatie van een medewerker zonder arbeidsbeperking in dezelfde functie. 

Met de loonwaarde wordt aangegeven hoeveel loon de werkgever moet betalen. Vaak zal bij de meting blijken dat de werknemer door een lagere arbeidsproductiviteit niet in staat is om het volledige minimumloon te verdienen. Dan kan de werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. De loonwaardebepaling is nodig om vast te stellen of een werkgever in aanmerking komt voor loondispensatie door UWV dan wel loonkostensubsidie door een gemeente. 

Wie voeren de loonwaardebepaling uit?

Arbeidsdeskundigen van UWV en loonwaardedeskundigen van gemeenten, sociaal ontwikkelbedrijven en commerciële aanbieders. Zij moeten gecertificeerd zijn. 

Iedere gemeente mag zijn eigen aanbieder kiezen en zelfs met meer aanbieders in zee gaan. UWV biedt de loonwaardebepaling door een arbeidsdeskundige aan als een aanvullende dienst aan gemeenten.

Wordt er een uniforme methode toegepast?

Ja. Sinds juli 2021 wordt landelijk één uniforme methode gebruikt voor het bepalen van de loonwaarde van mensen met een arbeidsbeperking en het opstellen van de rapportage. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de werkplek. Door de uniforme rapportage hebben opdrachtgever, werkgever en werknemer een goed inzicht in hoe de deskundige tot zijn oordeel is gekomen.

Er is een strak omschreven stappenplan. Het onderzoek begint met een vragenlijst voor werkgever en werknemer, gevolgd door een bezoek op de werkplek en gesprekken met de werkgever en werknemer. De deskundige kijkt met name naar output, zoals het tempo en de kwaliteit van het werk en de inzetbaarheid van de werknemer. 

De manier waarop de werknemer met een ziekte of handicap zijn werkzaamheden uitvoert, wordt vergeleken met hoe een collega zonder arbeidsbeperking zijn werk doet. De deskundige geeft ook advies over mogelijkheden om de duurzaamheid van het werk en de arbeidsprestatie te verbeteren. 

Meer weten?

Je vindt veel informatie over de uniforme loonwaardebepaling in de infosheet.