Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ Webinar Arbeidsmarktinformatie inzetten in je werk als strategisch partner

Tijdens het webinar ‘Arbeidsmarktinformatie inzetten in je werk als strategisch partner’ op 29 februari 2024 zijn in de chat een aantal vragen gesteld die niet tijdens het webinar zelf beantwoord konden worden. Deze vragen worden in op deze pagina behandeld. Sommige vragen, die betrekking hadden op hetzelfde onderwerp, zijn samengevoegd of geherformuleerd.

  • Nee. De informatie op de website is bedoeld voor alle professionals op het terrein van de arbeidsmarkt. Onderzoek naar bezoekers van werk.nl/arbeidsmarktinformatie laat ook zien dat vier van de vijf gebruikers werkzaam zijn bij een andere organisatie dan UWV. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld gemeenten, werkgeversorganisaties, re-integratiebureaus, loopbaanadviesbureaus en onderzoeksbureaus.

  • Sonar is het klantvolgsysteem van UWV Werkbedrijf. In deze applicatie staan alle personen geregistreerd die als werkzoekende bij UWV bekend zijn. Personen die een uitkering van een gemeente ontvangen, worden vaak geregistreerd in andere computersystemen. Gemeenten leveren echter informatie aan aan de zogenaamde Polisadministratie (een register waarin de meeste Nederlandse inkomstengegevens worden opgeslagen). Vanuit deze Polisadministratie is er een koppeling met Sonar, waardoor personen, die voor een uitkering bij een gemeente geregistreerd staan, toch naar Sonar doorgeleid worden. Deze personen tellen mee in het aantal Geregistreerde Werkzoekenden UWV (GWU) en kunnen ook worden meegenomen bij de bemiddeling op vacatures op de Werkpleinen.

  • Het dashboard GWU omvat alle personen die bij UWV als werkzoekend geregistreerd staan. Dit zijn niet alleen personen met een WW-uitkering, maar ook personen met een bijstandsuitkering, personen die hun CV op werk.nl hebben geplaatst en personen met een WIA-, WAO- of Wajonguitkering die beschikbaar zijn voor werk. Een deel van de personen die in het dashboard GWU voorkomen, heeft werk, maar ontvangt ook (aanvullend) een uitkering. In het dashboard GWU kan een onderscheid worden gemaakt naar personen met of zonder dienstverband. Zolang personen als werkzoekend bij UWV geregistreerd staan, worden ze meegenomen in rapporten, dashboards en datasets, tenzij expliciet anders vermeld.

  • UWV heeft in het najaar van 2023 een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder werkgevers. De resultaten van en bevindingen van dit onderzoek worden in een aantal rapporten gepresenteerd. Inmiddels zijn gepubliceerd:

  • In Nederland is veel onbenut arbeidspotentieel: mensen die (meer) zouden kunnen of willen werken, maar dat nu, om welke reden dan ook, niet doen, of niet zoveel uur als dat ze zouden willen. Een deel van het onbenutte arbeidspotentieel is bij UWV of gemeente geregistreerd als werkzoekende en daardoor bekend. Een groter deel is echter niet of minder goed geadministreerd en daardoor lastiger te benaderen voor werk. De exacte omvang van het onbenutte arbeidspotentieel is daarom niet bekend, maar volgens het CBS bedroeg het onbenut arbeidspotentieel in 2020 in totaal 1.114.000 personen (Bron: https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/prognose-trends/wie-zitten-i…). Niet iedereen die gerekend wordt tot het onbenut arbeidspotentieel is echter (direct) beschikbaar voor (meer) werk, bijvoorbeeld door zorgtaken, ziekte of andere redenen. 

    Ook niet iedereen die bij UWV of gemeente geregistreerd staat als werkzoekende, is beschikbaar voor (meer) werk. In oktober 2023 liet het dashboard GWU een aantal van 977.000 bij UWV geregistreerde werkzoekenden zien. Van deze groep had 52% van de personen met een Wajonguitkering een dienstverband en was dat aandeel bij de personen met een WW-uitkering 40%. Dat deze personen dan toch nog geregistreerd staan bij UWV heeft vaak te maken met wet- en regelgeving, waardoor de inschrijving als werkzoekende (nog) niet beëindigd kon worden. 

    Samengevat: niet iedereen die zou willen en/of kunnen werken is inzetbaar op de arbeidsmarkt.

  • In nagenoeg alle sectoren ervaren werkgevers hinder door de krapte, waardoor het behouden van personeel steeds belangrijker wordt. Recent onderzoek van UWV laat zien dat 76% van de werkgevers extra inzet op het behoud van personeel. 

  • De 34 oplossingen worden toegelicht in het rapport Personeelstekorten aanpakken. Er is ook een zogenaamde praatplaat beschikbaar, waarop alle 34 oplossingen op één pagina worden weergegeven.

    praatplaat met 34 oplossingen voor werkgevers om personeelstekorten aan te pakken

Onderstaande vragen zijn eveneens tijdens het webinar gesteld, maar vielen buiten het onderwerp. Daarom wordt hier volstaan met een kort antwoord en vooral een doorverwijzing naar relevante informatie.

  • Als een werkgever personeel uit het buitenland wil aannemen, kan een werkvergunning vereist zijn: een tewerkstellingsvergunning (TWV) of een Gecombineerde Vergunning voor Verblijf en Arbeid (GVVA). Om in aanmerking te komen voor een werkvergunning moet aan verschillende voorwaarden voldaan worden. 
    Lees hier meer over werkvergunningen

  • Vragen over voorzieningen voor particulieren en werkgevers en ondersteuning en begeleiding bij medische diagnoses zijn vaak lastig in het algemeen te beantwoorden, omdat dit doorgaans individueel maatwerk betreft. Daarom wordt hier volstaan met een verwijzing naar de betreffende websites van UWV:

Praatplaat met 34 oplossingen voor werkgevers om personeelstekort aan te pakken