Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen RMT middelen in relatie tot Praktijkleren

25 januari 2023

Per 1 januari 2023 is er een wijziging van de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening voor regionale mobiliteitsteam (RMT). Wat zijn in relatie tot praktijkleren in het mbo de belangrijkste aanpassingen?

Sinds 1 juni 2022 is zijn de RMT middelen beschikbaar voor personen die al langere tijd werkloos zijn of dreigen te worden, en niet langer uitsluitend voor personen die werkloos zijn geworden of dreigden te worden vanaf 12 maart 2020. Bij de aanpassing vanaf januari 2023 is de benaming ‘aanvullende crisisdienstverlening’ vervangen door ‘aanvullende dienstverlening’ omdat er een tijdelijk vervolg gegeven wordt aan de tijdelijke regionale mobiliteitsteams. De regeling die per 1 januari 2023 zou ophouden te bestaan is verlengd voor de jaren 2023 en 2024.

Tegelijkertijd wordt de wet- en regelgeving waarin de functionaliteiten van de regionale arbeidsmarkt zijn geborgd nog uitgewerkt. Zo komt er nu een breed aanbod ontschotte dienstverlening beschikbaar en zijn er meer mogelijkheden om passende hulp te bieden. De ontschotte dienstverlening is gericht op het vergroten van de werkhervattingskans van werkzoekenden en kan worden ingezet als de reguliere dienstverlening van de verantwoordelijke partij voor de werkzoekende in kwestie niet toereikend is.

Verdeling van budgetten

Voor de inzet van dienstverlening is 21 miljoen euro beschikbaar. In 2021 en 2022 waren drie losse budgetten beschikbaar voor de drie vormen van dienstverlening: aanvullende dienstverlening, scholing via praktijkleren in het mbo en dienstverlening werkfitbehoud. Gegeven het beschikbare budget en het beperkte gebruik van met name de budgetten voor scholing via praktijkleren in het mbo en dienstverlening werkfitbehoud, is er voor gekozen de drie vormen van dienstverlening middels één budget te vergoeden. Hierdoor ontstaat meer flexibiliteit in de uitvoering.

Bij de verdeling van het budget over de 35 regio’s is gekeken naar de verdeling van het budget in 2022. Voor elke regio is eenzelfde deel van het budget beschikbaar als in 2022 het geval was. Overwogen is om ook de realisatiecijfers van regio’s mee te nemen in de verdeling. Echter fluctueren deze cijfers tussen de regio’s en kan niet gesteld worden dat een regio met een lage realisatie in een bepaald jaar ook een lage realisatie zal hebben in het komend jaar.

Verplichting plaatsingsovereenkomst vervalt

De verplichting om bij scholing via praktijkleren in het mbo een plaatsingsovereenkomst af te sluiten komt te vervallen. Deze verplichting was oorspronkelijk bedoeld in relatie tot de subsidie voor het realiseren van de praktijkplaats op grond van de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg. Bij de totstandkoming van deze subsidieregeling is echter besloten deze toe te passen op een bredere doelgroep. 

Ook voor de bij- of omscholing van mensen op een praktijkplaats waarbij de uitvoering van de opleiding door de mbo-instelling via de reguliere dienstverlening kan worden gefinancierd, kan subsidie worden verkregen door de werkgever. De verplichting een plaatsingsovereenkomst af te sluiten leidt tot ongewenste ongelijkheid met de situatie waarin de mbo-instelling gefinancierd kan worden vanuit de reguliere dienstverlening, waar deze verplichting niet geldt.

Periode verlengd waarin werken en leren kan worden gecombineerd

Daarnaast wordt de periode verlengd waarin een kandidaat werken kan combineren met het doen van een (deel van een) mbo-opleiding, en de mbo-instelling voor vergoeding van de kosten in aanmerking komt. Van maximaal 40 aaneengesloten weken naar maximaal 40 weken gelegen binnen een periode van maximaal 52 weken. Zo ontstaat er meer ruimte voor kandidaat, werkgever en mbo-instelling om de opleiding vorm te geven alsook voor feest-, verlof- of ziekteverzuimdagen.