Overslaan en naar de inhoud gaan

Actieplan Dichterbij dan je denkt

31 mei 2022

Op 12 april jl. stuurden de Minister van SZW en de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen een brief aan de Tweede Kamer over het actieplan 'Dichterbij dan je denkt'. Met het actieplan willen de ministers al in 2022 zorgen dat er meer mensen uit het onbenut arbeidspotentieel op (parttime) werk of op een leerwerktraject met de nodige ondersteuning geplaatst worden.

De landelijke en regionale communicatiestrategie richt zich op werkgevers en werkzoekenden. Getoond wordt dat er meer en andere mogelijkheden zijn om vacatures te vervullen en om aan het werk te komen. Waarbij werkgevers en werkzoekenden worden geïnformeerd over de ondersteuning die vanuit het actieplan beschikbaar is, dichtbij in de eigen regio. Voor werkgevers maakt SZW vier wervingsroutes en het ondersteuningsaanbod inzichtelijk: Open Hiring, innovatieve manieren van matching, leerwerktrajecten (w.o. praktijkleren in het mbo) en jobcarving/functiecreatie. Voor werkzoekenden wordt inzichtelijk gemaakt welke ondersteuning zij kunnen krijgen om een baan te bemachtigen.

Regionale infrastructuur benutten

Het actieplan sluit aan bij de bestaande regionale infrastructuur en initiatieven, zoals de WSP’s en RMT’s. De komende periode zijn de arbeidsmarktregio’s aan zet om, samen met alle relevante partners, invulling te geven aan het actieplan. De ministers vragen aan wethouders van de centrumgemeenten het actieplan te vertalen naar hun eigen regionale ambities en dit toe te spitsen op de regionale arbeidsmarktsituatie. Voor de uitvoering van het plan in de arbeidsmarktregio’s, stelt het Ministerie van SZW een financiële impuls van € 500.000 per regio in 2022 beschikbaar; het beoogde instrument daartoe is een decentralisatie-uitkering.

Dit is een artikel uit Gemeentenieuws van SZW 2022-3. Aanmelden voor de nieuwsbrief Gemeentenieuws van SZW kan op www.rijksoverheid.nl