Overslaan en naar de inhoud gaan

Actiepunten uit webinarreeks over ontwikkelingen gegevensuitwisseling

19 januari 2023

Belangrijk om nu al goed voor te bereiden!

Er gaat veel, zo niet heel veel veranderen bij de gegevensuitwisseling in het werkdomein. In een webinarreeks zijn de belangrijkste ontwikkelingen toegelicht. Met als centrale vraag: wat betekent het allemaal voor gemeenten en andere partijen in de arbeidsmarktregio’s? Als afronding vroegen we drie sprekers naar hun boodschap en tips. De rode draad door hun verhalen: bereid je nu al goed voor op wat er komen gaat.

De reeks van vier webinars tussen oktober en december 2022 bleek duidelijk in een behoefte te voorzien. Honderden bezoekers waren er live bij en in het algemeen scoorden de webinars gemiddeld bijna een 8. De aanpak en inhoud kregen door de bank genomen hoge waarderingen.

De webinarreeks werd georganiseerd door de Programmaraad in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het programma Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM). In het openingswebinar is een breed beeld van de ontwikkelingen bij gegevensuitwisseling geschetst, terwijl in de drie webinars daarna onderwerpen zijn uitgediept als de uitfasering van het UWV-portaal voor Gemeenten en het belang van Ken je klant. Johan van der Waal (VNG), Minke Verkerk (Programma VUM) en Bas van der Vliet (UWV) blikken terug én vooral vooruit. 

‘Schets alvast zoveel mogelijk het toekomstperspectief!’

Johan van der Waal (VNG)

Johan van der Waal, programmamanager UMw bij VNG

Wat is jouw belangrijkste boodschap?

“Dat gemeenten voor zichzelf beslissen wanneer ze bepaalde stappen zetten bij de modernisering van het werkdomein. De VNG ondersteunt hen daarbij. Wij faciliteren bij het ordenen van de diversiteit aan onderwerpen en brengen gemeenten zoveel mogelijk in positie om zelf de modernisering door te voeren.”

Wat kunnen partijen in de arbeidsmarktregio’s nu al doen?

“Ga vooral nadenken over hoe je jouw dienstverlening zo optimaal mogelijk wil inrichten en wat je verwacht daarvoor nodig te hebben. Via diverse webinars en nieuwsbrieven zijn al veel voorbeelden van de nieuwe ontwikkelingen gegeven. Zoals: de ondersteuning van de uitwisseling van vacatures en profielen via UMw binnen het Programma VUM, de toepassing van Dennis en Eva als instrumentengidsen, het vraagstuk van het uitfaseren van het UWV-portaal voor Gemeenten en het gebruik van het Werklandschap, de routekaart en de klantreizen. Genoeg componenten om verder te denken over de manier waarop je als gemeente zaken wil organiseren. Wat later komt, bepaal je dus ook vooral zelf.”

Welke tips heb je voor de regio’s?

“Ik heb een tip in verband met het uitfaseren van het UWV-portaal voor Gemeenten: kijk goed naar hoe jouw gemeente de gegevensuitwisseling voor het werkdomein wil inrichten. Bekijk vooral met welke partijen de gemeente gezamenlijk wil optrekken, bijvoorbeeld in samenwerking met UWV. Probeer alvast zoveel mogelijk het toekomstperspectief te schetsen! Dan kun je gemakkelijker de bouwstenen die worden aangereikt, een plek geven binnen de door jou gekozen werkwijze inclusief het tempo daarbij.”

Wil je nog iets toevoegen?

“Je kunt de diverse ontwikkelingen in het werkdomein goed volgen via de website Samen voor de Klant. Specifiek kun je altijd op de site van VNG zien welke ondersteuning de gemeente kan verwachten. Heb je vragen over deze ondersteuning? Mail dan naar um@vng.nl.”

 

‘Je ziet VUM niet maar plukt er wel de vruchten van’

Minke Verkerk (SZW)

Minke Verkerk, Programmamanager VUM

Wat is jouw belangrijkste boodschap?

“Het programma Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens is een samenwerking van VNG, UWV en het ministerie van SZW. Het doel is dat bemiddelingsorganisaties bestanden met werkzoekenden en vacatures beter kunnen delen en raadplegen over regio- en organisatiegrenzen heen. VUM zorgt ervoor dat een bemiddelaar die aan de aansluitvoorwaarden voldoet, beveiligde toegang krijgt tot de bestanden van andere bemiddelingsorganisaties. Jouw zoekvraag heeft dus een groter bereik, waardoor je een grotere kans hebt om een geschikte kandidaat of vacature te vinden. Dit gaat ook gemakkelijk. Alle bemiddelingsorganisaties die via hun ICT-systeem zijn aangesloten op VUM kunnen gegevens met elkaar uitwisselen vanuit hun eigen systemen, want VUM is op de achtergrond actief. Als bemiddelaar zie je VUM niet, maar pluk je er wel de vruchten van.”

Wat kunnen partijen in de arbeidsmarktregio’s nu al doen?

“Ik heb drie punten. Allereerst: zorg dat de kwaliteit van jouw data op orde is want Ken je klant is van essentieel belang. Hiermee kun je nu al aan de slag! Om ervoor te zorgen dat alle ICT-systemen van de aangesloten organisaties met elkaar kunnen communiceren, is een gegevensstandaard ontwikkeld die voldoet aan de privacywetgeving. Daarin staan allerlei onderwerpen die van belang zijn voor een goede match tussen werkzoekende en vacature. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden, kwalificaties, gewenste werktijden, maximaal aantal werkuren en bezit van rijbewijs. Ga daarom voorafgaand aan de aansluiting op VUM na of de gegevens in jouw eigen systemen voldoende goed zijn vastgelegd. Hoe beter het digitale beeld van een kandidaat, hoe groter de kans op passende antwoorden bij een zoekvraag.
Ten tweede: het is belangrijk om intern goede afspraken te maken. Is bijvoorbeeld de juiste collega betrokken om de privacy te waarborgen bij de uitwisseling van gegevens met een andere organisatie? Betrek alle relevante afdelingen bij de aansluiting op VUM; dan doe je het op een zorgvuldige manier.
Het derde punt: wees alert bij de aankoop van nieuwe (matching)software! Sluit het product aan bij het systeem van VUM? Bespreek met de leverancier wat VUM is en waarom het belangrijk is dat nieuwe software de communicatie met VUM mogelijk maakt, en daarmee de communicatie met andere organisaties die bemiddelen tussen werkgevers en werkzoekenden.”

Welke tips heb je voor de regio’s?

“Bespreek de aansluiting op VUM en de voorbereiding daarop zowel binnen jouw eigen organisatie als met regionale partners, bemiddelingsorganisaties en IT-specialisten. Je kunt altijd bij ons terecht voor meer gedetailleerde informatie over wat hiervoor nodig is.”

Wil je nog iets toevoegen?

“Kijk op onze website over VUM. Hier vind je antwoorden op veel vragen. Wil je iets specifieks weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op via postbusvum@minszw.nl.

 

‘Bespreek al met alle partijen in de regio welke kant zij op willen bewegen’

Bas van der Vliet, manager Samenwerkingen bij UWV Werkbedrijf

Bas van der Vliet, manager samenwerkingen UWV Werkbedrijf

Wat is jouw belangrijkste boodschap?

“In het domein van werk en inkomen zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van informatievoorziening (IV). Wij hebben tijdens de webinars duidelijk gemaakt dat de samenhang tussen de diverse IV-ontwikkelingen van groot belang is en dat alle partijen moeten nadenken over de toekomstige IV-voorziening. UWV is haar IV-landschap aan het upgraden en moderniseren en stopt als leverancier van applicaties zoals Sonar en WBS voor gemeenten. Gemeenten moeten zich dus gaan voorbereiden op eigen keuzes in applicaties.”

Wat kunnen partijen in de arbeidsmarktregio’s nu al doen?

“Je kunt al het gesprek aangaan met alle partijen in de regio over welke kant zij op willen bewegen. Wat betekent deze keus voor de dienstverlening aan burgers en werkgevers? En wat zijn hiervan de consequenties voor de inrichting van de ondersteuning bij informatievoorziening? Daarnaast zijn er landelijke ontwikkelingen zoals de werkgroepen die gevormd zijn naar aanleiding van de uitbreiding van de toekomstige arbeidsmarktstructuur, het programma VUM en de vulling van de instrumentengidsen Dennis en Eva. Wat leren we hiervan en wat is bruikbaar voor de eigen regio of gemeente?”

Welke tips heb je voor de regio’s?

“Wacht als regio of gemeente niet op wat er komen gaat. Bereid je voor op de vraag wat je nodig hebt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Pak dit binnen de regio nu al op, want dat versterkt de onderlinge samenwerking tussen alle partijen en vergroot de kansen voor burgers en werkgevers. Maak daarbij gebruik van de landelijke ontwikkelingen en communiceer over de wensen voor de invulling van de informatievoorziening.”

Wil je nog iets toevoegen?

“Heb je vragen over de uitfasering van het UWV-portaal voor Gemeenten? Stel deze dan aan SamenwerkingGemeenten@uwv.nl.”

Kaart gegevensuitwisseling - waar draagt het aan bij

Terugkijken

De webinars zijn niet meer on-demand beschikbaar. De ontwikkeling op dit onderwerp gaan door, waardoor de gegeven informatie in de webinars niet meer actueel is. Wil je het webinar bekijken of meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met projectleider Gerlinde Scheper, gscheper@samenvoordeklant.nl